Amânări în dosarele unor politicieni

23 mart. 2018
Vizualizari: 738

România rămâne sub zăpezi în acest weekend, spun meteorologii.

Nu ne vom opri la vreme, ci la știrile fierbinți ale acestei zile. O primă știre se referă la cererea de revocare a procurorului-șef DNA.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că decizia privind revocarea sau menținerea în funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, va fi luată după sărbătorile de Paște. (…) Șeful statului a subliniat că va analiza toate documentele care îi vor fi puse la dispoziție de ambele părți”, scrie Adevărul.

Tot presa de astăzi scrie despre unele amânări în dosarele unor politicieni.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat joi, pentru 26 martie, sentința definitivă în dosarul în care fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat, Vlad Cosma, a primit 5 ani de închisoare. (…) În același dosar, omul de afaceri, Răzvan Alexe, a primit 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, iar fostul director al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, a fost condamnat la 6 ani de închisoare”, notează Agerpres.

Și tot Agerpres scrie despre dosarul în care este judecat liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit miercuri, pentru 25 aprilie, ultimul termen al procesului în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman”, arată Agerpres.

Marian Vanghelie, fostul primar PSD al Sectorului 5 din Capitală, scapă de arest preventiv.

„Curtea de Apel București a respins definitiv, joi, solicitarea procurorilor DNA de a înlocui măsura controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Marian Vanghelie. CAB a respins contestația DNA și a menținut decizia dată pe 16 martie de Tribunalul București”, notează Agerpres.

„DNA a solicitat magistraților înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Marian Vanghelie, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la mărturie mincinoasă, după ce acesta ar fi luat legătură cu un martor în dosarul în care fostul primar al Sectorului 5 este judecat pentru fapte de corupție”, explică Agerpres.

Într-un alt dosar de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații au stabilit că interceptările depuse la dosar nu pot constitui mijloace de probă.

„Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis că interceptările convorbirilor telefonice efectuate în dosarul în care fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stăncescu, și fostul șef al Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, Daniel Bogdan Buliga, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, sunt nule, potrivit portalului ÎCCJ. (…) Magistrații ÎCCJ au stabilit că toate cele 27 de interceptări nu pot constitui mijloace de probă în dosar”, scrie Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a participat, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Presa l-a intervievat și pe tema legilor justiției. După cum știm, Camera Deputaților a adoptat, marți, modificările la cele trei legi ale justiției – Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților și Legea nr. 317/2004 privind funcționarea și organizarea CSM.

„«Am așteptări să îmbunătățim legile până când sunt bune și satisfac nevoile societății românești. (…) Intenționez, în momentul în care aceste legi ajung la mine – pentru că niciuna nu a ajuns, până acum, instituțional la mine – să fac o primă analiză, să fac o declarație publică de intenție și atunci o să vă spun, un pic mai concret, ce părere am despre anumite demersuri, despre anumite articole și ce voi face eu, în definitiv, cu aceste legi, fiindcă, în prima etapă, am mai multe opțiuni care pot fi luate în vizor», a afirmat șeful statului”, notează Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre celebrul caz Guccifer.

„Investigatorii americani au ajuns la concluzia că «Guccifer 2.0», un hacker care se prezenta drept român, responsabil de dezvăluirea de date despre congresmeni democrați din SUA, în timpul campaniei prezidențiale din 2016, era, de fapt, un agent al serviciului militar rus de informații (GRU), informează Business Insider, citând presa americană. Autoritățile americane suspectau de mai mult timp că acesta avea legături cu Rusia, iar site-ul de știri The Daily Beast a relatat joi că investigatorii au obținut recent dovezi concrete, care indică legăturile directe ale acestuia cu spionajul rus. O companie de securitate cibernetică a stabilit că hackerul a folosit o rețea privată virtuală (VPN) pentru a-și masca identitatea”, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Amânări în dosarele unor politicieni was last modified: martie 23rd, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: