„Am avut şi avem o frumoasă şi strânsă relaţie cu colegii din România, pe care o preţuim şi ne-o dorim constantă!”. Interviu cu Valeriu Devderea, președintele UNEJ Republica Moldova

8 oct. 2021
Vizualizari: 429

Legal Magazin: Atât UNEJ România, cât și UNEJ Republica Moldova, urmează cu interes și dedicație calea europeană, încercând să alinieze practicile profesiei de executor judecătoresc pe baze legislative și procedurale bine structurate, viabile, care să conducă practicienii din țările vecine și surori la rezultate cu un grad mult dorit de eficiență și celeritate. Cum a evoluat procesul de adaptare la normele europene a legislației și procedurilor în materia executării silite în Republica Moldova?

Răspunsul la această întrebare ar fi diferit în funcție de perioada la care m-aș referi. Într-adevăr, în perioada 2008-2010 a existat un efort constant și conjugat – atât al profesiei, cât și al politicului – pentru reformarea, modernizarea și alinierea la cele mai bune practici europene a activității de  executare. Acest efort a culminat prin reformarea în 2010 a sistemului de executare, organizat de acum încolo ca sistem de executori judecătorești-liber profesioniști.

Energia și elanul concentrate în lucrul asupra reformei, dar și entuziasmul cu care au pornit activitățile în noul statut executorii judecătorești, au fost suficiente pentru a menține ascensiunea sistemului pînă în anii 2015-2016. Ulterior, însă, ideile și inițiativele profesiei de modernizare a procedurilor de lucru – prin introducerea standardelor profesionale, prin extinderea utilizării la scară mai largă a instrumentelor IT, prin modernizarea procedurilor de vânzare silită a bunurilor – nu au mai fost susținute de Ministerul Justiției. Recunosc că acest fapt este și consecința unor instabilități politice existente în țara noastră de trei ani încoace. Astfel, la moment pot afirma că executarea silită din Republica Moldova nu avansează și evoluează, ci este mai curînd în declin…

Au existat dintru început relații foarte bune de colaborare între UNEJ România și UNEJ Republica Moldova. Mai mult, la finele anului 2017, la Chișinău, a fost semnat un acord de cooperare între Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din Republica Moldova și organizația similară din România, act care facilitează colaborarea dintre profesioniștii celor două uniuni de pe ambele maluri ale Prutului. Ce acțiuni, activități și inițiative comune ați putea menționa pentru perioada ultimilor ani?

Într-adevăr, am avut și avem o frumoasă și strînsă relație cu colegii din România, pe care o prețuim și ne-o dorim constantă. Ani la rând, participăm ca și parteneri la organizarea de către colegii din România a mai multor evenimente profesionale – conferințe și seminarii, participăm la evenimente internaționale cu comunicări comune, organizăm la Chișinău evenimente științifice internaționale, cu participarea activă a colegilor români.

Ultimul eveniment pe care îl planificasem ținea de aniversarea în septembrie 2020 a 10 ani de reformă a sistemului de executare, eveniment care era gândit drept unul de amploare, cu numeroși invitați din peste 20 de țări, cu scopuri ambițioase și multă afecțiune pentru profesie…  Doar că, din motive lesne de înțeles, în anul 2020, la fel ca și anul curent, a fost limitată substanțial posibilitatea organizării evenimentelor în formatul cu care ne-am deprins, care oferea comunicarea directă și nemijlocită.

Sunt sigur că odată fiind depășită criza sanitară, vom reveni la frumoasele tradiții de conlucrare cu colegii români.

Am regăsit recent un bilanț al activității UNEJ Rep. Moldova în 2020, în care se menționa că anul trecut, în ciuda restricțiilor impuse pandemie, au avut loc 15 ședințe ale Consiliului UNEJ, s-au emis 16 acte de dispoziție la nivel de conducere, s-au înregistrat 591 de acte de constatare, au existat 51 de noutăți plasate pe website-ul Uniunii, 29 de apariții online și nu mai puțin de 108 informări din partea executorilor judecătorești. Cum se prezintă toate aceste cifre în comparație cu cele din 2019? Va fi anul în curs mai dinamic?

A fost și pentru noi o provocare să vedem cum a influentat criza sanitară mondială ritmul de lucru al UNEJ. Cifrele la care v-ați referit ne-au arătat că, în pofida constrângerilor existente, personalul UNEJ a avut un ritm de lucru alert și productiv. Vreau să mulțumesc pe această cale echipei mici, dar foarte dedicate a UNEJ, care a reușit să se preocupe de aspectele juridice, administrative, logistice și de comunicare ale Uniunii.

Aș vrea să cred că anul 2021 va fi și mai dinamic. Dinamismul este ceea ce ne face să evoluăm, evitînd stagnarea!

La începutul lunii decembrie 2020, Președintele Republicii Moldova i-a înmânat Înalta distincție de stat, Ordinul „Gloria Muncii”, doamnei Oxana Novicov, secretar general al UNEJ Rep. Moldova. A fost un episod de mândrie pentru domnia sa, dar și pentru Uniune, ca și pentru confrații practicieni. Vorbim despre prima distincție acordată unui reprezentat UNEJ Rep. Moldova sau meritele colegilor executori au mai avut parte de recunoaștere publică?

Aveți dreptate, este prima distincție acordată unui reprezentant al UNEJ Moldova. Este și simbolic acest lucru – or, dna Novicov a fost printre persoanele care au pus temeliile a ceea ce este sistemul de executare național, dar și a fost la bazele creării UNEJ, ca și organ profesional, rămânând de peste 10 ani secretarul general  al acesteia.  Totuși, la ceva timp, o distincție de stat a fost acordată și primului președinte al UNEJ – dlui Talmaci Roman. Mă refer la Ordinul de Onoare, primit de acesta pentru meritele în promovarea profesiei noastre.

Ne-am simțit onorați, ca profesie, pentru aceste distincții de stat acordate în premieră unor reprezentanți ai breslei și am vrea să credem că profesia va beneficia de o atenție productivă și proactivă din partea politicului, pentru a depăși problemele existente.

Care ar fi mesajul executorilor din Republica Moldova adresat omologilor lor din România în acest moment, când aici se aniversează 20 de ani de la promulgarea legii care a organizat profesia?

Mesajul și gândul pe care am vrea să-l transmitem colegilor noștri în pragul aniversării ar fi următorul: să vă aducă meseria satisfacții și împliniri, să prosperați fiecare individual și profesia în ansamblu. Mulți, mulți ani înainte!

* Este extras din Revista LEGAL MAGAZIN nr. 33 – ediție specială dedicată aniversării a 20 ani de profesie de executor judecătoresc în România

„Am avut și avem o frumoasă și strânsă relație cu colegii din România, pe care o prețuim și ne-o dorim constantă!”. Interviu cu Valeriu Devderea, președintele UNEJ Republica Moldova was last modified: octombrie 8th, 2021 by Valeriu Devderea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice