Alte surprize

12 mai 2017
Vizualizari: 1537

Deschidem Revista cu o veritabilă lovitură de teatru: Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit azi că dispozițiile articolului 13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului privind privatizarea „Roman” SA Brașov și constituirea parcului industrial pe platforma societății sunt neconstituționale.

„Aplicând acest considerente de principiu la prezenta cauză, Curtea a reținut că transferul cu plată a filialei SC „CAF” SA către Consiliul Local Brașov, prin compensare cu toate datoriile Societății Comerciale „Roman” SA Brașov către acesta, reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte venituri la bugetele locale, contravine dispozițiilor articolului 121 alineatul (2) din Constituție, prin încălcarea statutului juridic constituțional și legal de autoritate administrativă a consiliului local, care nu poate fi el însuși titular de drepturi și obligații asupra bunurilor domeniale, ci doar să le exercite în numele unității administrativ-teritoriale pe care o reprezintă”, se mai precizează în comunicatul CCR, citat de Agerpres.

Agerpres mai arată că: „Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția contencios administrativ și fiscal”.

Ce va urma, în acest caz, vom vedea în următoarele săptămâni.

În alte instanțe din țară se solicită audierea fostului deputat Sebastian Ghiță și în noi dosare.

La Belgrad, statul sârb se grăbește să clarifice situația acestuia și să ia o decizie în privința cererii de repatriere formulate de justiția din România.

„Sebastian Ghiță va fi audiat de judecătorii Curții Supreme din Belgrad pe data de 19 mai, în vederea extrădării, ședința nefiind însă publică, potrivit unui anunț al instanței”, anunță Mediafax.

În politica românească e vremea clarificărilor. Azi, tinerii care au ieșit în stradă imediat după adoptarea Ordonanței nr. 13 au înființat un partid.

„Alianța Strada s-a înscris la Tribunal. Formațiunea politică susține că va aduce pe scena politică mesajele celor care au protestat în Piața Victoriei din București, dar și în țară”, scrie Mediafax.

Mediafax oferă detalii despre cei care azi au fondat noua formațiune politică: „Membrii fondatori ai Alianței Strada – Alexandra Otilia Tudoran, Marilena Piucă, Sorin Alexandru Șontea, Lucian Piucă – susțin că nu au mai făcut până acum politică, „în afara <<politicii>> de a revendica pașnic, din 1989 și până acum, dreptul românilor la o viață decentă, și de a susține din stradă și principiile Declarației de la Timișoara și ale Declarației de la București”.

Multe dintre informațiile vehiculate în ultimele săptămâni în presă, referitoare la impozitul pe gospodărie sau impozitarea burselor și ajutoarelor, par să șifoneze Executivul. Acesta reacționează.

Azi, potrivit News.ro: „Ministerul Finanțelor a precizat, vineri, că niciuna dintre variantele discutate până acum privind noul concept de impozitare globală a veniturilor nu prevede impozitarea burselor, ajutoarelor de înmormântare și indemnizațiilor pentru copii”.

Deci, alarmă falsă!

O altă informație importantă vine de la Ministrul Mediului: se va stabili o modalitate de returnare a taxei auto.

„Memorandumul prin care se va stabili modalitatea de returnare către cetățeni a contravalorii timbrului de mediu este în lucru și ar putea avea o variantă finală săptămâna viitoare, a declarat, joi, ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu”, scrie Agerpres.

„Se va introduce o nouă taxa?” – este întrebarea pe care și-o pun jurnaliștii și operatorii de transport.

Potrivit ministrului mediului, „înainte de se vorbi despre o altă taxă auto este nevoie de o analiză de impact, iar măsurile luate trebuie să ai aibă o notă de fundamentare serioasă pentru a nu greși”, mai notează Agerpres.

„Ulterior, pe viitor, după ce analizăm în primul rând câte mașini au intrat în România, ce motoare au etc. vom face o analiză. Eu consider că trebuie făcută, de fiecare dată, o analiză de impact, trebuie să vezi exact care este realitatea. Nu trebuie niciodată să iei niște măsuri fără să ai o notă de fundamentare foarte bună, astfel încât să nu se mai facă greșeli cum s-au făcut în anii precedenți. Dovadă că acum Guvernul acesta, PSD-ALDE, trebuie să plătească niște ilegalități, în primul rând, vizavi de a anumite taxe. De aceea, eu îi rog pe toți românii să mai aibă un pic de răbdare, pentru toate lucrurile, așa cum le-am promis, le facem în timpul pe care ni l-am dorit și pe l-am propus și pentru care am fost învestiți în funcțiile de miniștri și, bineînțeles, Guvernul României ca executiv”, a afirmat ministrul Grațiela Gavrilescu, scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În finalul Revistei, Cotidianul ne invită pe 20 mai la Noaptea Muzeelor 2017.

„Academia Română le pregătește participanților la Noaptea Muzeelor 2017, de pe data de 20 mai, o surpriză. Vreme de zece ore, după 45 de ani, va putea fi admirată una dintre puținele lucrări ale lui Constantin Brâncuși care se află în România. Sculptura „Cap de copil”, semnată de Constantin Brâncuși, realizată în anul 1906, de dimensiunile: 26 x 36 x 8 cm, în tehnica bronz patină, va fi expusă la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici” (str. Dr. N. Minovici nr. 3). Lucrarea lui Brâncuși va putea fi admirată timp de zece ore, în intervalul orar 16:00-02:00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de vârstă”, notează ziariștii de la Cotidianul.

Seară frumoasă!

Alte surprize was last modified: mai 12th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: