Alocuțiunea domnului Mădălin Mihai la dezbaterile UJ cu tema „Digitalizarea Sistemului Judiciar – Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?”

13 mai 2020
Vizualizari: 686

Bună ziua! Încă o dată vă mulțumesc pentru invitație! Mulțumesc și pentru întrebarea dvs.!

Ca să răspund la întrebarea dvs., pot să vă spun că STS administrează o platformă proprie de videoconferință. Prin această platformă de videoconferință noi asigurăm întotdeauna servicii de videoconferință pentru autoritățile publice. Față de platformele publice de videoconferință, platforma noastră are următoarele avantaje:

– sesiunile de videoconferință pot fi realizate atât prin internet, cât și prin rețele private, securizate;

– avem implementate mecanisme de criptare acreditate;

– implementăm măsuri de securitate cibernetică pentru serviciile de videoconferință pe care le asigurăm beneficiarilor noștri;

– oferim sprijin tehnic on site și distant pentru beneficiarii noștri care în acest caz, în cazul sistemului judiciar sunt structuri ale Ministerului de Justiție, Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Public.

În prezent, capacitatea platformei STS de videoconferință este limitată, dar totuși este suficientă pentru a satisface toate cererile de servicii de conferință. Ne aflăm într-un plin proces de modernizare a platformei noastre, și noi sperăm ca la sfârșitul lunii mai să putem să dublăm capacitatea ca și număr de utilizatori simultani ai platformei noastre de videoconferință.

Printre facilitățile noi care vor fi implementate, ca să revin la întrebarea dvs., vom implementa și interconectarea cu platforme publice de videoconferință. Nu o să dau exemplu care dintre ele. Nu vom reuși să ne interconectăm cu toate platformele publice existente acum în mediul virtual. Vom putea să integrăm un calendar pentru planificarea sesiunilor de videoconferință. De asemenea, pentru a facilita managementul acestor sesiuni, vom putea transfera către responsabilii locali managementul și administrarea sesiunilor de videoconferință. De asemenea, vom implementa și serviciul de streaming video online, așa cum se desfășoară conferința de față.

Serviciile de videoconferință pe care le asigurăm pentru structurile componente ale sistemului judiciar sunt asigurate, de obicei, prin platforma noastră de videoconferință, dar utilizând terminalele existente deja, mai ales la parchete sau la judecătorii. Asigurăm videoconferință pentru tribunale, curțile de apel. De exemplu, pentru Ministerul Justiției putem interconecta în platforma noastră 320 de terminale hardware și 73 de terminale software. Pentru Ministerul Public interconectăm Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetele de pe lângă Curțile de Apel, parchetele de pe lângă tribunale, de asemenea, parchetele militare, mai asigurăm servicii și pentru Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

De obicei, solicitările de sesiuni de videoconferință vin din partea instanțelor sau din partea parchetelor pentru audieri, audieri de martori sau persoane aflate în centrele de reținere și arest ale Inspectoratele Generale de Poliție, de asemenea, audierea persoanelor private de libertate din penitenciare, pentru comisii rogatorii.

Referindu-ne acum la situația actuală, la starea de urgență care încă mai este în vigoare, pot să vă spun că au fost creșteri semnificative de solicitări. De exemplu, în luna martie a anului trecut dacă aveam 80 de solicitări, anul acesta avem 584 de solicitări numai de la structuri ale Ministerului Justiției. Pentru aprilie, creșterea a fost de la 78 de sesiuni până la 591 anul acesta. Pentru Ministerul Public, dacă anul trecut au fost 5 sesiuni de videoconferință în luna aprilie, anul acesta au fost 57. La fel pentru, mai dau un exemplu, pentru Înalta Curte de Casație și Justiție, dacă anul trecut în luna aprilie au fost 10 solicitări de videoconferință, anul acesta au fost 31.

În continuare o să sprijinim judiciar prin serviciile pe care le putem oferi prin platforma proprie de videoconferință.

Am să fac o referire la prevederile din legea noastră de organizare și funcționare, este vorba de Legea nr. 92/1996 în care se spune că STS organizează, conduce, desfășoară, controlează și coordonează activitățile din domeniul telecomunicațiilor speciale pentru autoritățile publice.

* Opinie susținută în cadrul seriei Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar – Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?, organizate de Baroul Timiș, Editura Universul Juridic și Wolters Kluwer România.

Parteneri:

Parteneri principali: Noletter și EASYLAW

Partener: Monitor Dosare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Partener instituțional: Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România

Alocuțiunea domnului Mădălin Mihai la dezbaterile UJ cu tema „Digitalizarea Sistemului Judiciar – Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?” was last modified: mai 13th, 2020 by Mădălin Mihai

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice