Cum să fii inteligent în profesia ta, cum să ne aliniem la schimbarea lumii

5 oct. 2017
Vizualizari: 2035

Nicolae Cîrstea: 186 de ani de avocatură în București, un moment important pe care doamnele Alina și Andreea Șerban au vrut să-l marcheze printr-un semnal editorial la această întâlnire cu colegii. Despre ce este vorba?

Alina Șerban: Este vorba despre cartea „Different Lawers” – „Mai mult decât un avocat”; este cartea care, de altfel, este integrarea experienței noastre, atât personală, cât și profesională.

👍 Vezi și Lansare de carte. Andreea Șerban, Alina Șerban: „Mai mult decât un avocat”

Nicolae Cîrstea: De ce ar scrie un avocat o carte despre experiențele sale? De ce e nevoie de o carte?

Andreea Șerban: În primul rând: „La mulți ani, Baroului București!”. Noi, avocații, trebuie să încununăm și să ne spunem la mulți ani nouă, pentru jertfa pe care o aducem în această profesie. Și să răspund la întrebarea „de ce din experiența personală?” – pentru că ne regăsim în aceleași probleme. Noi suntem confrați, suntem colegi și știm foarte bine cu ce probleme se identifică clienții. Deci cartea a fost scrisă, spunem, de la experiența personală în profesia de avocat. Acum, studiind psihologia, înțelegem lucrurile din altă perspectivă și ne dăm seama cât de grave sunt aceste probleme, pe care noi ni le însușim fără să vrem, prin transfer, prin proiecții de la clienții noștri și de multe ori se transferă și între noi avocații. Ceea ce este un păcat ca, între noi, colegii, confrați de breaslă, să avem aceste trăiri care nu sunt în regulă din punct de vedere al armoniei. Pentru că este foarte important echilibrul pe care noi vrem să-l aducem în lume, în general, și începem în primul rând cu noi înșine și apoi cu ceilalți. Și, mai ales, relația client-avocat este o relație fundamentală de omenie. Să pornim de pe piedestalul omeniei înseamnă să pornim de la rădăcini, de la adevăr. Cum putem să pledăm pentru adevăr dacă nu avem adevărul nostru scos la lumină?

Nicolae Cîrstea: D-na Alina Șerban, cu ce ar trebui să îmbunătățească viața unui avocat această carte pe care doriți să o editați – să precizăm că este vorba, la aceste Zile ale Baroului București, de un prim semnal; cartea încă n-a apărut pe piață, este în curs de definitivare.

Alina Șerban: În primul rând, îmi doresc din tot sufletul să fie un semnal și o regăsire a fiecărui avocat, pornind de la relația cu sinele, relația cu dreptatea, relația cu legea și relația cu clientul. Este vorba de acea trilogie, în care dorim ca orice avocat să se regăsească. Este o carte pe care am scris-o în urma, bineînțeles, experienței profesionale personale, dar am integrat și elemente de psihologie. Fiind în ultimul an la facultatea de psihologie și formându-ne în psihoterapie integrativă, am scris foarte mult din experiențele și altor colegi, dar și clienților – avem la bază multe testimoniale ale clienților, unde pur și simplu am regăsit care este problema atât a avocatului, dar și problema clientului. Deoarece suntem un întreg, nu putem să ne separăm. Dar înainte de a fi în serviciul clientului, trebuie să fim în serviciul nostru; să avem grijă de sinele nostru, de sufletul nostru și după aceea să putem da, mai departe, clienților noștri.

Nicolae CîrsteaDacă am înțeles bine, d-na Andreea Șerban, este vorba despre o metodă, până la urmă.

Andreea Șerban: Este vorba despre o metodă care este împărțită în patru piloni. Metoda se regăsește în aspectul personal – deci cum lucrăm cu sinele, cu noi înșine, cum ne gestionăm partea personală, cum gestionăm partea cu clientul, să ne punem – așa cum se spune – în papucii clientului, să ne punem în locul clientului, să vedem care sunt problemele, cum ar putea fi îmbunătățită această relație cu clientul; să învățăm să punem limite clienților; să învățăm să ne lăsăm mai puțin abuzați de clienți – acesta este al doilea pilon. Al treilea este pilonul: Cum să fii inteligent în profesia ta, cum să ne aliniem la schimbarea lumii. Pentru că ar fi ipocrit să spunem că profesăm avocatura așa cum s-a făcut acum 20 de ani. Noi trăim în niște vremuri și într-o tranziție, o transformare continuă și ar trebui să ne aliniem la ceea ce se întâmplă acum și din punct de vedere al tehnologiei, și din punct de vedere al gestionării acestei profesii, cum să gestionăm relația cu clientul, dar și cu instanța. Și mă bucur să văd că în România și în alte țări a început să se pună importanță pe acest aspect, dau foarte multă importanță. Și noi, în al treilea pilon am abordat această temă.

Ultima parte este tema: „Care este ritualul tău, ca avocat? Cum te poziționezi, care este strategia ta?”. Este o gândire strategică din punct de vedere al respectului pentru tine și pentru avocat, din punct de vedere al respectului pentru lege… Am creat deja – e mult spus un standard – un protocol, ritual, este o practică, o metodă, este vorba despre modul cum să implementezi toate aceste lucruri astfel încât să fii într-un cadru etic, deontologic, și să respectăm legea. Pentru că este cel mai important să ne învârtim nu în jurul Soarelui, ci în jurul legii, dar să vedem și care este legea noastră interioară, legea lui Dumnezeu. Și tocmai de aici vine și seva acestei cărți. Noi suntem în apărarea celorlalți, dar în apărarea noastră cine este?

Nicolae Cîrstea: Să înțelegem că este o carte complexă. Nu suntem, cumva, avangardiști? Nu cumva este o carte care apare prea devreme față de momentul în care suntem noi ca profesie, ca sistem judiciar? Nu vă e frică de primirea din partea clienților a unor asemenea reproșuri: „Domnule, este o carte care este cu câțiva ani înaintea timpurilor pe care le trăim?”.

Alina Șerban: Pot să vă răspund sincer? Este prea târziu. Pentru că, așa cum a spus și dl decan, să nu ne ascundem sub viitor. Viitorul este înaintea noastră. Noi trebuie să fim pregătiți să deschidem brațele, să primim viitorul. Și dacă nu ne pregătim de acum, deja am spus că este prea târziu, n-o să fie bine.

Nicolae Cîrstea: Ce urmează? Apare cartea, urmează întâlniri cu avocații, vreți să constituiți anumite cursuri, să dezbateți?

Andreea Șerban: Da, urmează să creăm workshop-uri – și ne-ați onora dacă ne-ați da acest sprijin, să putem face o serie de workshop-uri care sunt destinate avocaților, în funcție de nevoile fiecăruia, pentru că vor fi diferite workshop-urile pentru avocații la început de carieră, workshop-urile pentru avocații, să spunem, obosiți și dezorientați, pentru că am găsit foarte multe exemple de avocați care au vrut să renunțe la profesie. Și o să modelăm astfel de workshop-uri, o să le creăm în funcție de nevoi și ne dorim să fie un succes, nu pentru noi, ci pentru fiecare avocat care este obosit și simte nevoia de o schimbare și ceva nou, o prospețime. Și cel mai important eu cred că este să-și exprime unicitatea, să nu ne ascundem de adevăr, pentru că reprezentăm adevărul.

Nicolae Cîrstea: Felicitări pentru temeritatea demersului și sunt chiar foarte curios cum va primi piața acest demers al dumneavoastră.

Alina Șerban: Să rugăm colegii avocați care se uită la acest interviu să urmărească site-ul godfl.com, unde într-o lună-două vom lansa metoda Diefer, metoda avocatului care dorește să facă diferența.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și succes!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Cum să fii inteligent în profesia ta, cum să ne aliniem la schimbarea lumii was last modified: octombrie 5th, 2017 by Andreea Șerban

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Andreea Șerban

Andreea Șerban

Este avocat în Baroul București.
A mai scris:
Alina Șerban

Alina Șerban

Este avocat în Baroul București.