Alin Golban: Voi începe o emisiune la un radio local, care se va numi Clujust live și va fi transmisă și pe Facebook live

12 apr. 2017
Vizualizari: 1602

Nicolae Cîrstea: Cluj, 3-4 martie 2017 – suntem împreună cu Alin Golban, fondatorul Clujust.ro. Bine te-am găsit, Alin!

Alin Golban: Bine ați venit la Cluj! Mă bucur că suntem împreună aici și discutăm și față în față.

Nicolae Cîrstea: O conferință în care Clujul s-a implicat ca partener media, o conferință mare – cum se vede lumea justiției din Cluj? Cum vede Clujust lumea justiției locale, dar și naționale?

Alin Golban: Într-adevăr, este una dintre cele mai mari conferințe din ultima perioadă din Cluj. După cum am auzit, sunt peste patru sute de participanți, încât nici nu știau în ce sală vor ține conferința. Lumea justiției din Cluj cred că e cea mai activă după București. Cred că am făcut bine că acum doi ani și jumătate am construit acest site, bineînțeles, văzându-le pe cele care există la București – cum este și al vostru, pentru care vă felicit. Consider că am primit feed-back bun din lumea justiției din Cluj că era nevoie de un astfel de produs – atât avocații, cât și magistrații mi-au spus asta, urmăresc. Eu scriu despre cazuri obiectiv, exact ce se întâmplă, mai arăt și aspecte interesante cu privire la practică, cu privire la ce susțin procurorii, judecătorii în sala de judecată. Sunt chestiuni de finețe pe care doar dacă ești în domeniu – eu fiind și absolvent de Drept, și de Jurnalism, le pot sesiza. Chiar recent a fost un conflict juridic, verbal, într-o sală de judecată, la noi la curtea de apel, între doi procurori. Un procuror era persoană vătămată și un procuror își făcea meseria. Și a fost un dialog de vreo 40 de minute pe care l-am și redat pe site, din încheierea curții de apel, deosebit de interesant.

Așadar, avem activitate și pe Penal, și pe Civil, când abia fac față să le scriu pe toate pe site.

Nicolae Cîrstea: Alin, am văzut că ai parteneriate, că mediatizezi fără parti-pris-uri atât Baroul Cluj, facultățile de Drept ale universităților Babeș-Bolyai, respectiv Dimitrie Cantemir, că ești primit și un partener media serios, acceptat ca atare în mediul instanțelor de judecată. Cu cine te înțelegi cel mai bine pe plan local?

Alin Golban: O întrebare interesantă, și aici trebuie să mă gândesc să nu supăr pe cineva. Dar mă înțeleg, pot să zic, cu toată lumea bine, în sensul că am observat că trebuie să fii de încredere în acest sistem și să fii un om de cuvânt. Într-adevăr, chiar recent am organizat o conferință cu studenții la Facultatea Dimitrie Cantemir din Cluj, am fost și la evenimentele ELSA, care țin de Facultatea de Drept de la Babeș-Bolyai, care și aici este organizator. În ce privește instanțele, parchetele – aici pot să spun că parchetele nu sunt așa deschise. Asta-i clar, parchetele sunt destul de închise în Cluj, dacă stau să mă gândesc. Mai nou, Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca s-a deschis destul de bine. Tot au cazuri pe care le mediatizează prin intermediul Clujust.ro. Purtătorul de cuvânt Mirel Toader este foarte activ. Dar în rest, Parchetul Tribunalului și Parchetul Curții de Apel nu există, sincer, în peisajul media. Nu știu de ce nu vor. Mai ales Parchetul Curții de Apel din Cluj, condus de domnul Maghiar, este foarte închis cu presa, nu acceptă interviuri, nu acceptă jurnaliști. În rest, instanțele, mai ales Curtea de Apel Cluj, au un birou de relații publice foarte bine pus la punct și, mai nou, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel este judecătorul Lucian Marian, care este cunoscut, cred, în toată țara – vine cu bicicleta la instanță și e un judecător bun profesionist, a fost președintele Judecătoriei Cluj-Napoca. Iar Baroul și avocații sunt deschiși – avocații au și interes să apară, pentru că este, totuși, o profesie liberală și pentru business e bine să apari în presă.

Nicolae Cîrstea: Care sunt cele mai citite articole, care generează cele mai multe comentarii pe site-ul tău? Și poate și telefoane, la miez de noapte sau în timpul zilei?

Alin Golban: Telefoane în miez de noapte nu am primit, sincer. Poate sunt care mi-au pus gând rău, dar nu-mi dau telefoane. Să zic așa, fac manevre pe ascuns. Supărați cine ar putea să fie decât unii infractori, în special. Dar și vizavi de aceștia eu am o atitudine corectă și nu înfloresc de dragul de a face accesări. De aceea cred că nu am reacții negative chiar nici din rândul inculpaților. Cu mulți discut normal pe holul instanței…

Nicolae Cîrstea: Cele mai citite articole?

Alin Golban: Cele mai citite sunt cele utilitare. Chiar ieri am publicat – și în momentul acesta e accesată – o motivare de la Tribunalul Sălaj, vizavi de faptul că nu trebuie să ai polița RCA la tine. Asta interesează o țară întreagă, toți șoferii – dacă-i oprește poliția și-i amendează că nu au RCA-ul, iată, câștigă în instanță. Cel puțin un șofer a câștigat, s-a anulat amenda, care-i de 630 de lei. Au fost valul cu cesiunea de creanțe, care a cam trecut… Deci chestiuni care afectează toți oamenii. Plângerile contravenționale – chestiuni utilitare mai degrabă decât un caz, o arestare, care este citit… Am avut recordul de trafic anul acesta cu un articol jumătate serios, jumătate mai monden, dar așa a fost să fie, pentru că a fost o șoferiță care a parcat ilegal în fața tribunalului și a venit polițistul să o amendeze, iar ea a vrut să dea un telefon – nu știm pe cine voia să sune – ca să influențeze polițistul. Până aici, subiectul destul de serios. După aceea s-a aflat că tânăra era și un fel de vedetă. Și acela a fost cel mai accesat articol de anul acesta – 5-6 mii de unici într-o zi.

Nicolae Cîrstea: Alin, cum vezi parcursul Clujust de până acum și care sunt perspectivele de dezvoltare? Există loc de mai bine la Clujust.ro?

Alin Golban: Există loc de mai bine și eu aș vrea să și învăț, aș vrea să am un ucenic, poate doi. Am lansat, la un moment dat, pe pagina de Facebook, un anunț că vreau să iau studenți – de la Jurnalism sau de la Drept – nu știu care s-ar descurca mai bine, pe care să-i învăț. Pentru că e un domeniu foarte greu și văd că nimeni nu vine din urmă. Aș vrea să învăț pe cineva domeniul acesta care să mă ajute la site.

În rest, ca planuri de viitor – voi începe o emisiune la un radio local, care se va numi Clujust live și va fi transmisă și pe Facebook live.

Nicolae Cîrstea: Alin, te vom urmări cu atenție. Am văzut multe distribuiri pe Facebook ale articolelor de pe Clujust.ro. Asta înseamnă că, măcar cu acela articole utilitare, sau utile, sau de interes general, reușești să depășești granițele locale. Așteptăm să ne revedem la un eveniment ulterior și cu alte ocazii, la Cluj și poate chiar și în București.

Alin Golban: Și eu vă mulțumesc. Și da, într-adevăr, datorită internetului depășim aceste granițe locale. Chiar dacă site-ul se cheamă Clujust.ro, el ajunge chiar și până în America. Chiar am avut un link de la un site din America, legat de o chestiune. Acum nu mai există granițe. Dacă este un subiect bun, de interes, lumea e deschisă și ăsta-i farmecul internetului.

Nicolae Cîrstea: Succes pe mai departe și aștept să ne revedem.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Alin Golban: Și eu aștept și îmi pare bine de colaborarea pe care o am cu Universul Juridic de când am lansat site-ul am avut și sprijinul vostru.

Alin Golban: Voi începe o emisiune la un radio local, care se va numi Clujust live și va fi transmisă și pe Facebook live was last modified: aprilie 12th, 2017 by Alin Golban

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Alin Golban

Alin Golban

Este administratorul site-ului Clujust.ro, fost corespondent Realitatea TV și Digi 24HD și fost redactor la Ziua de Cluj, membru în Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație.
A mai scris: