Conferință [CUM A FOST] Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre

6086       0

[CUM A FOST] Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre 📅 14 noiembrie 2019 București [CUM A FOST] Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre

Data 14 noiembrie 2019
Locația Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie,  Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României)

Medierea și consilierea psihologică sunt soluțiile pentru combaterea fenomenului de alienare parentală. Aceasta a fost concluzia conferinței cu tema Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre, eveniment organizat joi, 14 noiembrie 2019, la Palatul CCIB, de Universul Juridic, cu sprijinul Asociației Arta Proiectelor Inovatoare în Sănătate, Educație și Turism (A.P.I.S.E.T.) și a Societății Civile Profesionale de Mediatori “Vlădică și Asociații”.

Au participat avocați, mediatori, psihologi și adulți afectați de procesul de alienare parentală.

Alienarea parentală este procesul și rezultatul manipulării psihologice a unui copil prin care acesta arată teamă nejustificată, lipsă de respect sau ostilitate față de un părinte sau un alt membru al familiei, a explicat lect. univ. dr. Simona Maria Vlădica, psiholog și mediator autorizat.

Procedurile judiciare pentru stoparea și pedepsirea acestor abuzuri sunt adeseori greoaie și nu se realizează cu celeritate. Unul dintre motive este și pentru că abuzul emoțional asupra minorului este mai greu de dovedit decât un abuz fizic.

În România, cazurile în care unul dintre părinți reclamă alienarea parentală s-au înmulțit în ultimii ani, atât în sfera penalului, cât și în civil. Acest fenomen a devenit deja unul îngrijorător, cu efecte pe termen scurt, mediu și lung.

Alienarea parentală distruge atât copilul, cât și pe părinții lui, rând pe rând, a evidențiat Simona Maria Vlădica. În opinia acesteia, instituțiile statului trebuie să contribuie la găsirea unei modalități de comunicare între părinți, cu scopul de a ajunge la o înțelegere (Acord de Mediere) ce va fi respectată pentru ca minorul să aibă acces neîngrădit la ambii părinți, după separare. Simona Maria Vlădica a apreciat că este necesară o colaborare interprofesională între judecător, mediator și psiholog. În cadrul acordului de mediere, este posibil să se convină ca părintele care încalcă “înțelegerea” dintre părți plătește daune interese celuilalt;

Simona Maria Vlădica consideră că este nevoie de îmbunătățirea legislației în domeniu.

 

Propuneri legislative

 

– Abrogarea/reformularea articolului privind ”refuzul minorului” = în prezent conduce la imposibilitatea înfăptuirii justiției!;

– Completarea articolului ce stipulează obligarea minorului la consiliere psihologică timp de 3 luni cu instituirea obligației ambilor părinți și a minorului de a participa la ședințele de consiliere psihologică;

– Stabilirea de sancțiuni pentru părintele care nu se prezintă sau nu cooperează în sensul parcurgerii ședințelor de consiliere psihologică a tuturor celor implicați (tată, mamă și minori);

– Reglementarea posibilității consilierii psihologice și în cadrul cabinetelor individuale de psihologie, nu doar în cadrul DGASPC-urilor (Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului);

– Constituirea unui grup de experți psihologi judiciari pe lângă Ministerul Justiției;

– Reglementarea transferului copilului – fără contact cu celălalt părinte (la școală, grădiniță, after-school);

– Obligarea alienatorului să ducă el însuși copilul la locuința celuilalt părinte pe timpul vacanțelor (sau când minorul nu este la școală în ziua începerii programului de legături personale);

– Autoritatea în comun se va exercita numai de către părinții care divorțează la notar / se separă folosind medierea;

– Divorțul sau stabilirea exercitării autorității parentale prin instanță = autoritate exclusivă;

– Fiecare unitate de parchet care soluționează acest tip de cauze să aibă psihologi specializați. Aceste plângeri să nu mai fie instrumentate deloc de polițiști;

– Reglementarea legală a situației în care minorul nu poate dezvolta o relație cu părintele alienat nici după parcurgerea ședințelor de consiliere și plata penalităților per zi de întârziere;

– Extinderea programului de legături personale (până la jumătate din timp) în favoarea părintelui la care minorul nu are domiciliul permanent;

– Apelarea și soluționarea prin MEDIERE a conflictului dintre părinți înainte de a începe să crească în intensitate;

– Trimiterea ambilor părinți la mediere, iar când este cazul, la minimum 5 sesiuni de consiliere psihologică, la începutul sau în timpul procesului.

În cadrul conferinței a mai vorbit Procuror Remus Tomescu, prim-procuror adjunct – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, București, care a prezentat tema Fenomenul alienării parentale din perspectiva infracțiunilor pe care le generează. El s-a referit atât la infracțiunile din Codul civil, cât și la cele din Codul penal.

Judecătorul Mihaela Daicu – Judecătoria Sector 3, București, a enumerat Dificultățile întâlnite în practică în instrumentarea infracțiunilor generate de fenomenul alienării parentale. Ea a îndemnat părinții și pe avocații acestora să facă eforturi pentru a ajunge la o înțelegere amiabilă, iar copilul să nu mai sufere.

 


 

Camera de Comerț și Industrie București și Universul Juridic organizează Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre , la data de 14 noiembrie 2019.

Evenimentul va avea loc la Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie,  Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României).

Prezentare:

Alienarea parentală este procesul și rezultatul manipulării psihologice a unui copil prin care acesta arată teamă nejustificată, lipsă de respect sau ostilitate față de un părinte sau un alt membru al familiei.

În România, cazurile în care unul dintre părinți reclamă alienarea parentală s-au înmulțit în ultimii ani, atât în sfera penalului, cât și în civil. Acest fenomen a devenit deja unul îngrijorător, cu efecte pe termen scurt, mediu și lung. Există însă situații în care, deși un părinte îl acuză pe celălalt părinte de alienare parentală, acest aspect nu este real. Din acest motiv se impune să se cunoască limitele până la care se poate discuta despre alienare parentală versus falsa alienare parentală.

În esență, fenomenul alienării parentale constă din acțiuni nefirești exercitate de un părinte (sau de persoana care locuiește cu copilul) împotriva celuilalt părinte cu scopul îndepărtării definitive a copilului de acesta. Efectele sunt grave, influențând psihicul copilului cu consecințe grave (abandon școlar, consum de droguri și alcool, tendințe suicidale, agresivitate, depresie, apatie). Consecințele alienării parentale se regăsesc și la viitorul adult (șomaj frecvent, imposibilitatea păstrării locului de muncă, imposibilitatea formării și menținerii unei relații de cuplu, comportamente similare față de proprii copii, afecțiuni medicale în sfera zonei genitale). Acest fenomen se instalează pe fondul lipsei de comunicare și înțelegere dintre părinți, mai ales atunci când unul dintre cei doi a fost rănit/părăsit/înșelat.  Alienarea parentală se manifestă preponderent în cazul separării celor doi părinți, dar și în situația în care aceștia locuiesc împreună și ajung să își folosească/dispute copilul.

Părintele alienator sau abuzator este cel care se află în relație de încredere cu copilul și îi poate, astfel, induce acestuia din urmă anumite idei, îi poate prezenta situații alterate sau greșit interpretate, cu scopul de a-l face să creadă cǎ celălalt părinte este dușmanul său, că nu-l mai iubește, că este complet rău și că nu este interesat de binele lui. Părintele alienator nu reușește să accepte că un copil își iubește ambii părinți și nu pare a fi interesat de starea de bine a propriului copil, ci, mai degrabă, este preocupat să facă orice pentru a-și răni fostul partener (inclusiv să își folosească propriul copil pentru asta). Părintele ce își abuzează emoțional copilul are „limba dulce, dar otrăvită”, deoarece toată trauma are loc și se desfășoară cu ajutorul limbajului, dublat însă și de manifestarea comportamentală tip „dramă” când copilul dă semne că nu este foarte convins de argumentele verbale aduse de abuzator. Atunci intervine și dramatizarea.

Scopul conferinței este acela de a explora fenomenul alienării parentale, cu toate consecințele sale în viața psihică și socială a individului afectat, în orice formulă, de acest flagel. Evenimentul își propune să ia în considerare legătura dintre sănătatea mintală a copilului, a ambilor părinți și aspectele juridice, necesare pentru găsirea și promovarea unor soluții de succes în astfel de cazuri complexe și dificil de instrumentat.

 

Toți participanții la conferință vor avea oportunitatea de a interacționa cu speakerii, de a afla chestiuni practice, aplicate, de a pune întrebări și de a dezbate împreună cu aceștia, având ocazia de a  parcurge aspecte psihologice, legale și etice în ceea ce privește alienarea parentală.

 

Este îmbucurător faptul că din ce în ce mai mulți magistrați apelează la expertizele psihologice și iau măsuri concrete în cazul identificării părinților alienatori, dispun exercitarea autorității exclusive pentru părintele victimă, stabilesc un program extins de legături personale cu minorul, însă este îngrijorător faptul că părinții abuzatori nu  înțeleg să se oprească, ajungând chiar să nu respecte hotărârile judecătorești și riscând uneori închisoarea în dorința lor patologică și obsesivă de răzbunare sau pedeapsă față de fostul partener de viață. Este și mai îngrijorător cum înșiși părinții, cei chemați să își ocrotească micuții, sunt cei care le aduc multă suferință în suflete.

Luând în considerare toate aceste aspecte, dar nu numai, această manifestare își propune să abordeze un subiect atât de delicat, dar spinos în același timp, tocmai pentru a veni în întâmpinarea tuturor părinților implicați în astfel de situații, dar și avocaților, psihologilor, mediatorilor etc. care se întâlnesc cu situații de divorț/separare și alienare parentală.

 

Vorbitori:

Lect. univ. dr. Simona Maria Vlădica, psiholog și mediator autorizat

Procuror Remus Tomescu, prim-procuror adjunct, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, București

Jud. Mihaela Daicu, Judecătoria Sector 3, București

Moderator conferință: Lector univ. dr. Simona Vlădica

Agendă:

14:00-14:30 – Înregistrarea participanților și welcome coffee

14:30-16:30 – Sesiunea I

14:30-15:15

Alienarea parentală și suferința emoțională a celor implicati: mamă, tată și copil. Rolul intervenției timpurii în rezolvarea cazurilor de alienare parentală prin mediere – Lector univ. dr. Simona Vlădica

15:15 -16:00

Fenomenul alienării parentale din perspectiva infracțiunilor pe care le generează – Procuror Remus Tomescu, prim-procuror adjunct – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, București

16:00-16:30 – Sesiune interactivă – Întrebări și răspunsuri

16:30-16:50 Business networking/Coffee break

16:50-19:00 – Sesiunea a II-a

16:50 -17:35

Dificultăți întâlnite în practică în instrumentarea infracțiunilor generate de fenomenul alienării parentaleJudecător Mihaela Daicu – Judecătoria Sector 3, București

17:35-18:00 – Reglementări legislative în contextul necesității diminuării și/sau stopării fenomenului alienării parentale – Lector univ. dr. Simona Vlădica

18:00-19:00 – Sesiune interactivă – Întrebări și răspunsuri

19:00-20:00 – Cină

 

Taxa de participare este 300 de lei plus TVA

Taxa de participare include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la cină;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni.

 

Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin trei zile înaintea evenimentului. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

 

Contact:

Roxana Biga, Project Manager; 0743.292.252, roxana.biga@universuljuridic.ro

Mircea Fica, Editor, 0732.903.216, mircea.fica@universuljuridic.ro

 

 


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

 

[CUM A FOST] Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre was last modified: decembrie 20th, 2019 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: