Conferință Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre

955       0
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre 📅 14 noiembrie 2019 București Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre

Data 14 noiembrie 2019
Locația Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie,  Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României)

Recomandări

Camera de Comerț și Industrie București și Universul Juridic organizează Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre , la data de 14 noiembrie 2019.

Evenimentul va avea loc la Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie,  Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României).

Prezentare:

Alienarea parentală este procesul și rezultatul manipulării psihologice a unui copil prin care acesta arată teamă nejustificată, lipsă de respect sau ostilitate față de un părinte sau un alt membru al familiei.

În România, cazurile în care unul dintre părinți reclamă alienarea parentală s-au înmulțit în ultimii ani, atât în sfera penalului, cât și în civil. Acest fenomen a devenit deja unul îngrijorător, cu efecte pe termen scurt, mediu și lung. Există însă situații în care, deși un părinte îl acuză pe celălalt părinte de alienare parentală, acest aspect nu este real. Din acest motiv se impune să se cunoască limitele până la care se poate discuta despre alienare parentală versus falsa alienare parentală.

În esență, fenomenul alienării parentale constă din acțiuni nefirești exercitate de un părinte (sau de persoana care locuiește cu copilul) împotriva celuilalt părinte cu scopul îndepărtării definitive a copilului de acesta. Efectele sunt grave, influențând psihicul copilului cu consecințe grave (abandon școlar, consum de droguri și alcool, tendințe suicidale, agresivitate, depresie, apatie). Consecințele alienării parentale se regăsesc și la viitorul adult (șomaj frecvent, imposibilitatea păstrării locului de muncă, imposibilitatea formării și menținerii unei relații de cuplu, comportamente similare față de proprii copii, afecțiuni medicale în sfera zonei genitale). Acest fenomen se instalează pe fondul lipsei de comunicare și înțelegere dintre părinți, mai ales atunci când unul dintre cei doi a fost rănit/părăsit/înșelat.  Alienarea parentală se manifestă preponderent în cazul separării celor doi părinți, dar și în situația în care aceștia locuiesc împreună și ajung să își folosească/dispute copilul.

Părintele alienator sau abuzator este cel care se află în relație de încredere cu copilul și îi poate, astfel, induce acestuia din urmă anumite idei, îi poate prezenta situații alterate sau greșit interpretate, cu scopul de a-l face să creadă cǎ celălalt părinte este dușmanul său, că nu-l mai iubește, că este complet rău și că nu este interesat de binele lui. Părintele alienator nu reușește să accepte că un copil își iubește ambii părinți și nu pare a fi interesat de starea de bine a propriului copil, ci, mai degrabă, este preocupat să facă orice pentru a-și răni fostul partener (inclusiv să își folosească propriul copil pentru asta). Părintele ce își abuzează emoțional copilul are „limba dulce, dar otrăvită”, deoarece toată trauma are loc și se desfășoară cu ajutorul limbajului, dublat însă și de manifestarea comportamentală tip „dramă” când copilul dă semne că nu este foarte convins de argumentele verbale aduse de abuzator. Atunci intervine și dramatizarea.

Scopul conferinței este acela de a explora fenomenul alienării parentale, cu toate consecințele sale în viața psihică și socială a individului afectat, în orice formulă, de acest flagel. Evenimentul își propune să ia în considerare legătura dintre sănătatea mintală a copilului, a ambilor părinți și aspectele juridice, necesare pentru găsirea și promovarea unor soluții de succes în astfel de cazuri complexe și dificil de instrumentat.

 

Toți participanții la conferință vor avea oportunitatea de a interacționa cu speakerii, de a afla chestiuni practice, aplicate, de a pune întrebări și de a dezbate împreună cu aceștia, având ocazia de a  parcurge aspecte psihologice, legale și etice în ceea ce privește alienarea parentală.

 

Este îmbucurător faptul că din ce în ce mai mulți magistrați apelează la expertizele psihologice și iau măsuri concrete în cazul identificării părinților alienatori, dispun exercitarea autorității exclusive pentru părintele victimă, stabilesc un program extins de legături personale cu minorul, însă este îngrijorător faptul că părinții abuzatori nu  înțeleg să se oprească, ajungând chiar să nu respecte hotărârile judecătorești și riscând uneori închisoarea în dorința lor patologică și obsesivă de răzbunare sau pedeapsă față de fostul partener de viață. Este și mai îngrijorător cum înșiși părinții, cei chemați să își ocrotească micuții, sunt cei care le aduc multă suferință în suflete.

Luând în considerare toate aceste aspecte, dar nu numai, această manifestare își propune să abordeze un subiect atât de delicat, dar spinos în același timp, tocmai pentru a veni în întâmpinarea tuturor părinților implicați în astfel de situații, dar și avocaților, psihologilor, mediatorilor etc. care se întâlnesc cu situații de divorț/separare și alienare parentală.

 

Vorbitori:

Lect. univ. dr. Simona Maria Vlădica, psiholog și mediator autorizat

Procuror Remus Tomescu, prim-procuror adjunct, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, București

Jud. Mihaela Daicu, Judecătoria Sector 3, București

Moderator conferință: Lector univ. dr. Simona Vlădica

Agendă:

14:00-14:30 – Înregistrarea participanților și welcome coffee

14:30-16:30 – Sesiunea I

14:30-15:15

Alienarea parentală și suferința emoțională a celor implicati: mamă, tată și copil. Rolul intervenției timpurii în rezolvarea cazurilor de alienare parentală prin mediere – Lector univ. dr. Simona Vlădica

15:15 -16:00

Fenomenul alienării parentale din perspectiva infracțiunilor pe care le generează – Procuror Remus Tomescu, prim-procuror adjunct – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, București

16:00-16:30 – Sesiune interactivă – Întrebări și răspunsuri

16:30-16:50 Business networking/Coffee break

16:50-19:00 – Sesiunea a II-a

16:50 -17:35

Dificultăți întâlnite în practică în instrumentarea infracțiunilor generate de fenomenul alienării parentaleJudecător Mihaela Daicu – Judecătoria Sector 3, București

17:35-18:00 – Reglementări legislative în contextul necesității diminuării și/sau stopării fenomenului alienării parentale – Lector univ. dr. Simona Vlădica

18:00-19:00 – Sesiune interactivă – Întrebări și răspunsuri

19:00-20:00 – Cină

 

Taxa de participare:

************************************************************

Early Booking (până în data de 31 octombrie 2019): 250 de lei plus TVA

Late Booking (începând cu data de 1 noiembrie 2019): 300 de lei plus TVA

Taxa de participare include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la cină;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni;

– Un exemplar din Revista de dreptul familiei nr. 1-2/2019.

 

Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin trei zile înaintea evenimentului. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

 


 

Contact:

Roxana Biga, Project Manager; 0743.292.252, [email protected]

Mircea Fica, Editor, 0732.903.216, [email protected]

 

 


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre was last modified: noiembrie 1st, 2019 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter