Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, respinsă în Senat

16 oct. 2019
Vizualizari: 523

Senatul a respins azi proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Senatul este prima cameră sesizată. În Camera Deputaților mai există un proiect de lege privind alegerea primarilor în 2 tururi, depus de parlamentarii PNL.

Potrivit actului normativ depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 prevede că „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate”. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur, respectiv primii doi candidați dacă sunt aflați în situație de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, notează Știrile Pro TV.

Alianța USR-PLUS a pus 4 condiții pentru susținerea unui Guvern PNL în Parlament, iar printre aceste condiții se află și «adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi – esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local». USR arată că România are primari de mari municipii, aleși prin votul a mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor, se mai arată pe site-ul Știrile Pro TV.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a afirmat marți seară că PNL are pregătită o structură guvernamentală cu 15 ministere, dar că prin negocieri se poate ajunge la 16, dacă și alte partide intră cu oameni în noul Executiv.

„Noi avem pregătită o structură de 15 ministere, putem ajunge la 16 maxim. Vor fi negociate, este vorba de chestiunea participării altor partide la guvernare, dacă vin cu miniștri, dacă vor altă formă. Se va discuta și programul de guvernare. Evident că discutăm toate numele de miniștri. Dacă se stabilește distribuția portofoliilor, fiecare partid va prezenta propriile propuneri. Vrem oameni integri, fără probleme morale în cariera lor, cu experiență în domeniul respectiv și să vină cu soluții pe această perioadă”, a explicat Ludovic Orban, notează News.ro.

Tema anticipatelor lansată de USR este luată în calcul și de premierul Ludovic Orban. Întrebat dacă și-ar da ulterior demisia din funcția de premier pentru declanșarea anticipatelor, Orban a răspuns: „Cu siguranță, dacă există majoritate pe acest proiect, găsim formula necesară”, mai arată News.ro.

Alegerile anticipate despre care vorbesc partidele de dreapta nu par să sperie PSD, care afirmă:

Nu ne e frică de alegerile anticipate. Dar s-a schimbat guvernarea, vine un nou guvern. Să vedem, lumea să vadă ce face acest guvern, dacă în programul lor se află cetățeanul sau dacă revin la măsurile de austeritate cu care ne-au obișnuit de-a lungul timpului. Și cred că această ascundere după alegerile anticipate, de fapt, denotă faptul că nu au program de guvernare, că le e frică în perioada următoare să guverneze această țară, căci nu vor veni cu nimic bun pentru cetățeni și pentru România”, a afirmat liderul PSD, Viorica Dăncilă, marți seara, într-o emisiune la B1 Tv, scrie News.ro.

„Dăncilă spune că, dacă Guvernul Orban nu trece, președintele Klaus Iohannis trebuie «să respecte decizia Curții Constituționale» și să numească interimarii”, mai notează News.ro.

Deocamdată, PSD face noi numiri în guvern:

Fostul europarlamentar PSD, Gabriela Zoană, a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției. Zoană a preluat mandatul de eurodeputat al Vioricăi Dăncilă, după ce aceasta a fost numită premier. (…) Gabriela Zoană a fost lector la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea din Pitești și director general adjunct la Oficiul Național al Registrului Comerțului, scrie News.ro.

Presa mai scrie azi despre neînțelegerile din CSM:

„Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au transmis plenului CSM o propunere pentru revocarea judecătoarei Lia Savonea din funcția de președinte, pe motiv că aceasta a nesocotit «în mod manifest» atribuția de reprezentare «care impune echilibru, onestitate și neutralitate». Ei invocă «modul defectuos» în care aceasta și-a exercitat atribuțiile, «îndepărtând Consiliul de la rolul său constituțional, făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecințe extrem de grave pe planul funcționării și credibilității acestuia atât pe plan intern, față de magistrații români și de întreaga societate, cât și pe plan extern, în raporturile cu organismele internaționale». Pe plan intern, arată semnatarii, Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat «în mod necorespunzător» în relațiile cu alte instituții cu atribuții în domeniul Justiției, cum ar fi ministerul de resort, dar și cu corpul magistraților, prin asociațiile profesionale ale acestora și cu societatea civilă”, scrie Agerpres, care amintește că „Pentru revocarea președintelui CSM sunt necesare voturile „pentru” de la cel puțin 10 membri dintre cei 19 ai consiliului”.

„Propunerea de revocare din funcție a șefei CSM a fost inițiată de judecătorii Mihai Andrei Balan, Andrea Annamaria Chiș și Mihai Bogdan Mateescu și de procurorii Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon, Tatiana Toader și Cristian Mihai Ban, membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii”, mai arată Agerpres.

La ședința de ieri plenul CSM nu a reușit, nici pentru a șaptea oară, validarea Adinei Florea în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților, din cauza unui blocaj: 9 membri CSM au votat „pentru”, 9 „împotrivă”, iar un vot a fost nul.

„Discuția va fi reluată la următorul plen, au precizat surse din Consiliu. Anterior, mai mulți procurori de la Parchetul General, DIICOT și de la DNA i-au solicitat procurorului CSM Codruț Olaru să ceară în plenul de marți, în numele lor, amânarea discuției privind validarea concursului pentru numirea Adinei Florea în funcția de șef al SIIJ până la o hotărâre a CJUE. În debutul plenului CSM, procurorul Bogdan Pirlog a cerut invalidarea concursului de numire a Adinei Florea în funcția de șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) deoarece, potrivit acestuia, procedura de numire nu a fost efectuată conform regulamentului și el s-a considerat nedreptățit atunci când a susținut interviul”, menționează Cotidianul.

 

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, respinsă în Senat was last modified: octombrie 16th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: