Al doilea pas

7 ian. 2017
Vizualizari: 1317

Sfârșitul de săptămână găsește România cu un nou guvern, cu un program de guvernare și cu obiective clare pentru următoarea săptămână.

Criza guvernamentală a fost evitată și lucrurile par a intra în normal.

Ieri, fostul CSM a predat ștafeta noului CSM, ședința fiind transmisă în direct de Universul Juridic. Președintele Iohannis și noul ministru al justiției, Florin Iordache, au participat la această ședință.

Judecătoarea Mariana Ghena a fost aleasă, vineri, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Cristian Mihai Ban a fost ales vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, notează Universul Juridic.

Agerpres scrie: „102 taxe, printre care și cele pentru Televiziunea și Radioul publice, timbrul de mediu și alte dări consulare vor fi eliminate. Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care prevede eliminarea acestor taxe”.

La București s-a desfășurat ieri o activitate legislativă și politică intensă, în timp ce viscolul și valul de frig au afectat jumătate din România. Temperaturi scăzute s-au înregistrat, nu numai la București, ci și în alte capitale europene.

România sub cod roșu se traduce prin drumuri închise, trenuri anulate, zboruri amânate și căderi de tensiune. „Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată vineri, la ora 8:25, de la Sistemul Energetic Național din cauza unei perturbații pe o linie de evacuare putere de 400KV în SEN, aparținând operatorului de transport al energiei electrice”, informează Nuclearelectrica printr-un comunicat, transmis Agenției naționale de știri Agerpres.

În comunicatul Nuclearelectrica, citat de Agerpresse mai arată: „Această perturbație, apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unității 1 de la SEN, reactorul rămânând în funcțiune la un nivel redus de putere. Sistemele centralei funcționează conform proiectului și nu există niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător”.

Chiar și manifestările prilejuite de Bobotează au fost amânate de câteva episcopii din cauza timpului nefavorabil.

Cetățenii din Republica Moldova, care își petrec Crăciunul pe rit vechi în România, au în acest an parte, nu numai de ninsori, dar și de probleme în trafic și de întârzieri în vămi.

România a depăsit momentul sensibil al desemnării premierului și se pregătește pentru prezentarea Proiectului de buget și votarea acestuia în Parlament.

Noul guvern Grindeanu a adus la Ministerul de Externe un diplomat de carieră cu o experiență vastă, Teodor Meleșcanu.

Tabloul extern care se deschide în fața ministrului român de externe este zugrăvit de marile agenții de presă.

„Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general prin care cere ca ambasadorii numiți politic de Barack Obama să plece din posturi până la data învestirii noului șef al Administrației americane, potrivit mai multor diplomați familiarizați cu planul respectiv, care întrerupe o tradiție de decenii, refuzând să le mai acorde acestor trimiși externi și cea mai mică perioadă de grație”, scria vineri cotidianul New York Times, citat de Agerpres.

New York Times explică mecanismul numirii și retragerii ambasadorilor „politici”: „Ambasadorii politici, mulți dintre ei donatori majori, care au fost numiți în funcție de experiență, în virtutea relațiilor apropiate cu președintele, pleacă aproape întotdeauna la sfârșitul mandatului, spre deosebire de diplomații de carieră, care adesea rămân în posturi”.

Donald Trump vine după 20 ianuarie, cu echipa sa și cu propriul program.

Toată lumea se așteaptă la schimbări majore de politică externă.

Deocamdată, în SUA, se discută despre o implicare a serviciilor de informații ruse și ale altor state în procesul electoral american.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Mediafax, citând Associated Press, scrie: „Servicii de informații din Rusia și ale altor state s-au implicat în campania electorală”, a declarat James Clapper în cursul audierilor în Comisia Forțelor Armate din Senatul SUA. Rusia reprezintă o amenințare majoră pentru Administrația SUA, pentru armată și pentru elemente ale infrastructurii, au declarat alți oficiali din cadrul serviciilor de informații americane în cursul audierilor desfășurate joi”.

În Europa centrală și de est se discută în presă despre cum se va poziționa SUA, față de Rusia, în mandatul Trump.

Agerpres, citând Agenția de presă ucraineană Unian, redă declarațiile secretarului de stat John Kerry.

„SUA au alocat 3,4 miliarde de dolari ca ajutor aliaților lor din Europa Centrală și de Nord ca răspuns la „provocarea rusă”, a declarat John Kerry într-o conferință de presă, joi, cu două săptămâni înainte de a-și încheia oficial mandatul la conducerea Departamentului de Stat American”, scrie Agerpres, citând Unian.

Ungaria face eforturi pentru echiparea fortelor armate.

 Mediafax notează: „Armata Ungariei a primit prima serie a rachetelor sol-aer Mistral-3, fabricate în Franța, anunță producătorul de armament MBDA, citat de cotidianul Magyar Nemzet”.

Dincolo de tensiunile ruso-americane și de îngrijorările unor țări est-europene în legătură cu apărarea spațiului național, terorismul rămâne amenințarea numărul unu a planetei.

Agerpres relatează, citând surse de presă din Turcia, că s-a aflat identitatea autorului sângerosului atac din clubul Reina.

Agerpres notează: „Postul public de televiziune din Turcia, TRT, citat de EFE, a informat marți că atacatorul din clubul Reina din noaptea de Anul Nou se numește Lakhe Mașrapov, are 28 de ani și este originar din Kârgâzstan. Potrivit unor elemente preliminare ale anchetei, atacatorul a intrat în Turcia dinspre Siria, țară în care a luptat în numele grupării teroriste Statul Islamic, motiv pentru care pare să fi avut „o bună cunoaștere a armelor de foc”, a scris publicația Hürriyet”.

Deocamdată, acest terorist nu a fost prins. Războiul împotriva terorismului este departe de a se fi  încheiat. Zilnic mor oameni nevinovați, precum cei de la clubul Reina.

Și pentru a încheia într-o notă optimistă, clasamentele internationale plasează România printre cele mai sigure destinații turistice din lume.

Bună dimineața!

Al doilea pas was last modified: ianuarie 7th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: