ADRIANA DEAC, RAMONA MIHAELA COMAN, MARIOARA TICHINDELEAN: Dreptul afacerilor. Teste-grilă, Legislaţia asistenţei sociale, Efectele jurisprudenţei Curţii de la Strasbourg asupra procesului penal român.

17 ian. 2017
Vizualizari: 1599
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 ADRIANA DEAC: Dreptul afacerilor. Teste-grilă

IOAN VIDA, IOANA CRISTINA VIDA: Teoria generală a dreptului

ADRIANA DEAC: Dreptul afacerilor. Teste-grilă

Lucrarea abordează o disciplină de actualitate în domeniul științelor juridice românești, în continuă schimbare după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, noile reglementări lăsând loc diverselor interpretări ale instituțiilor juridice de drept privat. Lucrarea „Dreptul Afacerilor. Teste-Grilă” se adresează viitorilor juriști și economiști care descoperă, în nouă lor calitate de studenți la facultățile din domeniul juridic sau economic, noțiunile generale de Dreptul Afacerilor.

Lucrarea se dorește un real sprijin pentru studenți, în încercarea lor de a înțelege și de a acumula cunoștințele necesare pregătirii examenelor, formă de prezentare, respectiv testele-grilă, fiind aleasă deoarece modalitatea de examinare finală la această materie include și testele tip grilă.

Lucrarea este structurată în trei capitole. Primul capitol verifică înțelegerea și asimilarea noțiunilor generale de drept civil legate de normă juridică, clasificarea, interpretarea și aplicarea ei. Capitolul al doilea vizează teoria generală a raportului juridic de drept civil și de dreptul afacerilor, cu accente puse asupra subiectelor raportului juridic de dreptul afacerilor. Din acest punct de vedere, lucrarea abordează ambele subiecte de drept, și persoană fizică, dar și persoană juridică, însă, sunt prezentate, pe larg, doar particularitățile subiectului individual al raportului de dreptului afacerilor, respectiv profesionistul comerciant persoană fizică reglementat de O.U.G. nr. 44/2008. Profesionistul comerciant persoană juridică urmează să fie prezentat într-o lucrare separată, având în vedere amploarea subiectului. Capitolul al treilea abordează instituția actului juridic civil, fiind analizate problemele legate de îndeplinirea condițiilor de validitate, încheierea, executarea și încetarea contractului.

Așa cum am precizat deja, prezența lucrarea se dorește a fi urmată în viitorul apropiat de un al doilea volum care să abordeze noțiunile de Drept Societar, în special, instituția profesionistului comerciant persoană juridică.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

RAMONA MIHAELA COMAN: Efectele jurisprudenței Curții de la Strasbourg asupra procesului penal român

RAMONA MIHAELA COMAN: Efectele jurisprudenței Curții de la Strasbourg asupra procesului penal român

RAMONA MIHAELA COMAN: Efectele jurisprudenței Curții de la Strasbourg asupra procesului penal român

Convenția Europeană a drepturilor omului oferă acele garanții procesuale și procedurale necesare pentru că, într-un stat de drept, procesul penal să se desfășoare cu garantarea drepturilor omului. Jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, prin efectul sau de autoritate de lucru interpretat, își aduce contribuția în acest mecanism de stabilire a regulilor procesului penal. De aceea, este important a se vedea în ce măsură practică Curții de la Strasbourg a influențat pe de o parte legislația națională, iar pe de altă parte soluțiile instanțelor naționale. Dar ceea ce este și mai important probabil este a analiză, în contextul recentelor modificări legislative, în ce măsură jurisprudența CEDO va putea conduce la o modificare a prevederilor procesual penale pentru o mai eficientă garantare a drepturilor omului.

Privind critic, în comparație cu jurisprudența CEDO, cu legislația națională a altor țări precum Italia, lucrarea urmărește să identifice pe de o parte, acele situații din cadrul procesului penal român în care Curtea de la Strasbourg a considerat că s-au încălcat drepturile fundamentale ale omului, precum și acele probleme (fie de legislație, fie de aplicare a acesteia) care rămân încă deschise. Totodată, se dorește a propune posibile soluții care ar putea să asigure într-o oarecare măsură garantarea drepturilor și libertăților fundamentale și care să oblige organele judiciare la respectarea lor.”.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

MARIOARA TICHINDELEAN: Legislația asistenței sociale

MARIOARA TICHINDELEAN: Legislația asistenței sociale

MARIOARA TICHINDELEAN:Legislația asistenței sociale

Asistență socială, că parte importantă a securității sociale, realizează protecția persoanelor cu nevoi speciale printr-un ansamblu de beneficii și servicii sociale menit să asigure accesul acestora la societatea în care trăiesc.

Această lucrare constituie, fără îndoială, o analiză a măsurilor economice și sociale puse la dispoziția autorităților centrale și locale de către legiuitor, cu scopul de a susține temporar categoriile de persoane marginalizate datorită sărăciei, consumului de alcool și droguri, veniturilor reduse, lipsei de locuința, dizabilităților etc.

Abordarea asistenței sociale la nivel individual (asistență economică, psihologică), interpersonal, de grup (terapii de familie, ale grupurilor sociale marginalizate) și comunitar (rezolvarea conflictelor etnice, grupale, mobilizarea energiilor individuale și colective pentru refacerea resurselor necesare integrării lor normale) prin prisma respectării demnității umane, nediscriminării, egalității de șanse conturează dimensiunea socială a acestui domeniu de reglementare al legiuitorului.

Prezentând tiparul unui curs universitar, lucrarea este destinată cu precădere studenților specializării „asistență socială”, dar poate reprezenta un instrument de lucru și pentru funcționarii publici, organisme private care desfășoară activități în domeniul asistenței sociale.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

ADRIANA DEAC, RAMONA MIHAELA COMAN, MARIOARA TICHINDELEAN: Dreptul afacerilor. Teste-grilă, Legislația asistenței sociale, Efectele jurisprudenței Curții de la Strasbourg asupra procesului penal român. was last modified: ianuarie 17th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: