[Update: Textul final al Ordonanței de Urgență] ADR. Proiect: O.U.G. privind unele măsuri pentru sistemul de guvernanță al Cloud-ului Guvernamental

22 iul. 2022
Vizualizari: 620

Update: Textul final al Ordonanței de Urgență

În urma dezbaterii publice, a observațiilor primite de la alte instituții, inclusiv Comisia Europeană și Banca Mondială, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a finalizat și publicat textul Ordonanței de Urgență privind unele măsuri pentru adoptarea sistemului de guvernanță a Platformei de Cloud Guvernamental.

Astfel, textul final al ordonanței de urgență include câteva componente importante:

− Protejarea drepturilor și libertăților individuale prin dezvoltarea unor aplicații de jurnalizare și notificare a activității de prelucrare a datelor cetățenilor, destinată utilizatorilor finali ai serviciilor publice furnizate de entitățile publice găzduite în Cloud-ul Privat Guvernamental. În mod concret, aceasta înseamnă că orice cetățean va putea vedea ce instituție, când și în ce scop i-a accesat datele. Acest sistem de jurnalizare nu va putea fi șters sau modificat, având în vedere folosirea unor tehnologii de tip blockchain;

− Auditarea sistemului de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării cel puțin anual, respectiv de către instituțiile găzduite, la cerere. Activitățile de audit vor viza protecția, calitatea, securitatea și trasabilitatea datelor, în vederea asigurării transparenței utilizării acestora. Rapoartele vor fi publice și vor fi transmise de către instituțiile mandatate, în mod obligatoriu, comisiilor pentru tehnologia informației și comunicațiilor ale Camerei Deputaților și Senatului;

−  Documentul propus în forma sa finală prevede, în premieră, un catalog de aplicații și soluții IT-marketplace, cu participarea mediului privat, după modelul celor mai bune practici la nivel internațional, inclusiv în Marea Britanie. Din acest „magazin virtual” autoritățile vor putea compara și achiziționa soluții IT de care au nevoie.

Prezentul proiect de Ordonanță de Urgență nu prevede dreptul unei autorități implicate de a desfășura activități de restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale. Orice restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale se poate face doar în temeiul legislației aflată deja în vigoare și care nu are nicio legătură cu activitatea Cloud-ului Guvernamental.

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru sistemul de guvernanță al Cloud-ului Guvernamental.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului (16 martie 2022), pe adresa de e-mail cloud@adr.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Art. 1 − (1) Prezenta ordonanță de urgență stabilește cadrul general pentru realizarea și administrarea la nivel național a unei infrastructuri de tip cloud intern, implementat și administrat de statul român, denumită Cloud Guvernamental, constând într-un ansamblu de resurse și servicii proprii de tehnologia informației, comunicații și securitate cibernetică, utilizate în comun de entitățile găzduite, reprezentate de autoritățile și instituțiile publice, precum și de structurile aflate în coordonarea, subordonarea și sub autoritatea acestora.

(2) Instituțiile responsabile de realizarea Cloud-ului Guvernamental sunt Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, denumit în continuare MCID, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare ADR, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, denumit în continuare STS și Serviciul Român de Informații, denumit în continuare SRI, conform competențelor stabilite de prezența ordonanță de urgență.

(3) Începând cu data intrării în vigoare a actului normativ prevăzut la art. 3 alin. (1) din prezenta ordonanță de urgență, sistemele informatice utilizate de către autoritățile și instituțiile publice sunt dezvoltate astfel încât să fie pregătite pentru migrarea în Cloud-ul Guvernamental.

(4) Nivelurile agreate ale serviciilor specifice Cloud-ului Guvernamental se stabilesc prin protocol de colaborare încheiat între MCID, ADR, STS și SRI, prin Centrul Național Cyberint, cu respectarea cerințelor prevăzute în actul normativ prevăzut la art. 3 alin. (1)”.

(…)

De asemenea, menționăm că principalele beneficii ale operaționalizării cloud-ului guvernamental pentru cetățeni sunt:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

− One-stop shop – acces direct la toate serviciile publice, prin folosirea formularelor electronice disponibile în cloud;

Statul român – accesibil la un click distanță – pentru că toate instituțiile vor fi interconectate în cloud, cetățeanul va putea solicita și primi documente de oriunde, oricând;

Economie de timp – fără cozi, fără nicio deplasare fizică la instituțiile publice;

Trasabilitate – cetățeanul va putea avea un istoric al interacțiunilor sale cu administrația;

Siguranță – cloud-ul guvernamental va beneficia de cele mai avansate sisteme de securitate cibernetică disponibile.

Totodată, cloud-ul va aduce beneficii concrete și pentru activitatea administrativă:

Va asigura interoperabilitatea sistemelor publice;

Va reduce birocrația, prin eliminarea proceselor administrative redundante sau perimate;

Va asigura o mai bună colaborare și o partajare rapidă a informațiilor între toate instituțiile guvernamentale;

Va eficientiza costurile –instituțiile publice nu vor mai fi nevoite să asigure mentenanța pentru echipamentele hardware și software.

 

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și la Nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

vezi și ADR. Proiect: Lege privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea platformei naționale de interoperabilitate

[Update: Textul final al Ordonanței de Urgență] ADR. Proiect: O.U.G. privind unele măsuri pentru sistemul de guvernanță al Cloud-ului Guvernamental was last modified: iulie 22nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.