ADR a lansat prima platformă ce permite interconectarea bazelor de date ale administrației publice din România

25 nov. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 46

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat Sistemul Național de Interoperabilitate (SNI), reprezentând primul proiect de interconectare a bazelor de date ale administrației publice din România.

Astfel, ADR informează că scopul SNI este de a interconecta sistemele informatice ale administrației publice de la nivel local și central, precum și datele asociate acestor sisteme, într-un mod în care datele pot fi partajate între părți, indiferent de tehnologia folosită în construcția sistemelor și indiferent de tipul bazelor de date folosite.

În acest sens, a fost realizat primul pas în dezvoltarea acestei platforme, prin conectarea bazelor de date ale Direcției Locale de Taxe și Impozite a Sectorului 6 din București și ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. De acum înainte, notarii publici vor avea acces la sistem și vor putea verifica certificatul de atestare fiscală atunci când cetățenii se prezintă în fața lor pentru a încheia contractele de vânzare-cumpărare.

Totodată, SNI conține și o componentă de autentificare și autorizare a părților ce permite cetățenilor să se identifice prin semnătură electronică în procesul de solicitare, respectiv generare a datelor și documentelor.

Prin acest demers, Sistemul Național de Interoperabilitate reprezintă prima platformă online realizată integral de către experții IT ai ADR ce își propune să fie baza tehnică a procesului de digitalizare, prin deblocarea accesului la datele din sistemele informatice guvernamentale.

Ghidul de utilizare al platformei SNI de către cetățeni este disponibil aici.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

Vezi și ADR. Propunerea de modificare a Regulamentului pentru Identitatea Electronică Europeană (eIDAS) a fost pusă în dezbatere publică

ADR a lansat prima platformă ce permite interconectarea bazelor de date ale administrației publice din România was last modified: noiembrie 25th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter