Rezultatele examenului de admitere în magistratură în Republica Moldova – 2016

6 oct. 2016
Vizualizari: 3665
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 6 octombrie 2016: Rezultatele examenului de admitere în magistratură în Republica Moldova – 2016

Consiliul Institutului Național al Justiției, prin Hotărârea nr. 12/1 din 30.09.2016, a aprobat listele candidaților la funcții de judecător și de procuror admiși pentru a fi înmatriculați la cursurile de formare inițială în cadrul Institutului Național al Justiției pentru perioada de studii 1 octombrie 2016 – 31 martie 2018.

Update 15 august 2016: Cum s-a desfășurat proba scrisă a examenului de admitere în magistratură în Republica Moldova – 2016

Institutul Național al Justiției din Republica Moldova a dat startul examenelor de admitere la cursuri de formare inițială pentru perioada de studii 1 octombrie 2016 – 31 martie 2017 a candidaților la funcții de judecător și de procuror. Proba scrisă, eliminatorie, de testare a cunoștințelor la disciplinele drept civil, drept penal, drept procesual civil și drept procesual penal s-a desfășurat până la 8 septembrie, concurenții fiind divizați în șapte grupe.

Noutatea probei scrise din acest an – utilizarea unui program de susținere electronică a examenului scris pentru a facilita procesul de testare a persoanelor care doresc să-și facă studiile la Institutul Național al Justiției – urmărește asigurarea transparenței, eliminarea factorului uman și selectarea corectă a candidaților pentru funcții de judecător și de procuror.

Rezultatele examenului scris vor fi afișate pe panoul din incinta Institutului vineri, 9 septembrie curent.

Proba verbală va avea loc săptămâna viitoare, începând cu 15 septembrie, și va consta din rezolvarea a două spețe la disciplinele drept civil / drept procesual civil și drept penal / drept procesual penal, care includ aspecte de drept material și procesual.

Modulul de testare electronică include 1600 teste-grilă elaborate de Grupul de lucru constituit din formatorii INJ. Testele au fost publicate, în prealabil, împreună cu răspunsurile corecte, pe site-ul INJ. La începutul examenului, programul generează aleatoriu un test-grilă unic pentru fiecare concurent, selectând 400 de întrebări – câte 100 pentru disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal -, la fiecare dintre care participanții la concurs trebuie să aleagă doar o singură variantă de răspuns din cele trei afișate.

Examenul durează trei ore astronomice. După expirarea timpului, programul electronic nu mai acceptă răspunsuri, iar utilizatorul recepționează un raport detaliat privind rezultatul final al testării sale, cu indicarea soluțiilor corecte, a celor greșite, precum și nota obținută.

Acest concept vine să aducă o schimbare radicală în procedura de admitere la studii pentru funcții de procuror și de judecător. Astfel, ne dorim, în primul rând, ca în instituția noastră să fie admiși cei mai buni specialiști absolvenți ai facultăților de drept din țară pe care noi să-i pregătim profesional pentru a-și asuma sarcinile de judecător și de procuror. În al doilea rând, prin acest program, urmărim o mai mare transparență a procesului de admitere, pentru a evita orice speculație despre felul cum are loc admiterea la Institutul Național al Justiției”, a spus Diana Scobioală, Directorul executiv la instituției.

La rândul său, Alexandru Cocârță, reprezentantul PNUD Moldova, referindu-se la susținerea pentru implementarea programului dat, a mai menționat: „În cadrul proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protejarea și promovarea drepturilor omului”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu susținere din partea Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, Institutul Național al Justiției este partenerul strategic și beneficiarul-cheie. Proiectul își propune dezvoltarea capacităților instituționale ale INJ pentru a-și dezvolta viziuni strategice, automatiza procesele de admitere, moderniza programele și metodele de instruire inițială și continuă oferite atât candidaților la funcții de procuror și de judecător, cât și judecătorilor și procurorilor aflați în funcție”.

În anul curent, Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de admitere a acceptat dosarele depuse de 231 de persoane, dintre care 167 s-au înscris în cursa de formare inițială pentru funcția de procuror, iar 64 – pentru funcția de judecător.

În 2016, Consiliul INJ a scos la concurs 20 de locuri pentru candidați la funcția de judecător și 25 de locuri pentru candidați la funcția de procuror. Începând cu 5 septembrie, concurenții urmează să susțină examenele la două probe: scrisă și verbală.

Studiile la Institutul Național al Justiției durează 18 luni. Prima promoție de absolvenți a fost lansată în anul 2009. Până în prezent, au absolvit Institutul Național al Justiției opt promoții, dintre care 97 de persoane – pentru funcția de judecător și 172 – pentru funcția de procuror.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sursa informației


Update 15 august 2016: Candidații

Institutul Național al Justiției din Republica Moldova (INJ) a aprobat listele persoanelor care au depus dosarul de înscrie și au fost acceptate la examenele de admitere pentru cursurile de formare inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror.

În perioada 4 iulie – 4 august, la Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de admitere au depus cereri 231 de persoane, dintre care 167 s-au înscris în cursa de formare inițială la funcția de procuror, iar 64 la funcția de judecător.

În anul curent, Consiliul INJ a scos la concurs 20 de locuri pentru candidați la funcția de judecător și 25 de locuri pentru candidați la funcția de procuror.

Începând cu 5 septembrie, concurenții urmează să susțină examenele la două probe: scrisă și verbală. Rezultatele concursului vor fi anunțate pe 29 septembrie, anul curent.

Consultați lista candidaților pentru funcția de judecător, admiși la prima probă de examene.

Consultați lista candidaților pentru funcția de procuror, admiși la prima probă de examene.

Sursa informației


Admiterea în magistratură în Republica Moldova – 2016

Consiliul Institutului Național al Justiției din Republica Moldova a anunțat organizarea concursului de admitere la Institutul Național al Justiției pentru instruirea inițială din perioada 1 octombrie 2016 – 31 martie 2018.

La concurs sunt scoase 20 locuri pentru funcția de judecător și 25 locuri pentru funcția de procuror.

Concursul de admitere constă din două probe:

1) Proba scrisă cuprinde teste grilă la disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal.

2) Proba orală include rezolvarea a două spețe la disciplinele drept civil – drept procesual civil și drept penal – drept procesual penal, care vor conține aspecte de drept material și procesual.

Consultați tematica concursului.

Cerințe pentru înscriere

La concurs se poate înscrie persoana care întrunește următoarele cerințe:

• deține cetățenia Republicii Moldova, are domiciliul pe teritoriul ei;

• are capacitate de exercițiu;

• este licențiată în drept;

• nu are antecedente penale și se bucură de o bună reputație;

• cunoaște limba de stat;

• este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției.

• pentru candidarea la funcția de judecător trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puțin 2 ani în profesiile de specialitate juridică:

  • Procuror
  • Avocat
  • Avocat parlamentar
  • Notar
  • Inspector-judecător
  • Executor judecătoresc
  • Ofițer de urmărire penală
  • Jurisconsult
  • Consilier juridic
  • Consilier de probațiune
  • Mediator
  • Profesor titular
  • Asistent judiciar
  • Grefier
  • Personalul de specialitate juridică din cadrul secretariatului CSM, Curții Constituționale, Institutului Național al Justiției și al autorităților publice centrale și locale.

Cererile pentru înscrierea la concurs se depun la sediul INJ sau on-line, începând cu 4 iulie până la 4 august 2016, în zilele lucrătoare, între orele 9.00-17.00, la Comisia de organizare și desfășurare a concursului de admitere al Institutului Național al Justiției. Sediul Institutului: mun. Chișinău, str. S. Lazo, 1, sala 7, telefon de contact: 0 (22) 22 81 86.

Calendarul concursului
4 maiPublicarea anunțului, tematicii și a calendarului de desfășurare a concursului de admitere 2016
4 iulie – 4 augustDepunerea cererilor de înscriere la concurs
5 augustAnunțarea listei candidaților care întrunesc condițiile de participare la concurs
5-9 septembrieDesfășurarea probei scrise test-grilă
5-9  septembrieAnunțarea rezultatelor la proba scrisă
5-12 septembrieDepunerea contestațiilor
6-14 septembrieSoluționarea contestațiilor
15-23 septembrieDesfășurarea probei orale
15-26 septembrieDepunerea contestațiilor
16-28 septembrieSoluționarea contestațiilor
29 septembrieAnunțarea rezultatelor concursului

Sursa informației

Rezultatele examenului de admitere în magistratură în Republica Moldova – 2016 was last modified: octombrie 6th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: