Admiterea în magistratură: „Q&A Despre admiterea în profesiile juridice” – Auditori de justiție

22 apr. 2016
Vizualizari: 16751

👍Încearcă și: Grile pentru admiterea în profesiile juridice

Asociația Studenților în Drept, Universitatea din București, a organizat, în data de 11-12 aprilie 2016, în sala Constantin Stoicescu a Facultății de Drept, Conferința „Q&A Despre admiterea în profesiile juridice”.

Întrebărilor studenților le-au răspuns auditorii de justiție Mădălina Hiu, Andra Lăsconi, Viviana Dinu și Eduard Levai. Vă prezentăm, în continuare, un rezumat al experiențelor și cunoștințelor împărtășite de dumnealor cu privire la examenul de admitere în magistratură.


Proba de verificare a raționamentului logic

• Testul de verificare a cunoștințelor juridice (în continuare, juridicul) e prima probă, dar nu e cea mai importantă. Poate face diferența inclusiv proba de raționament logic (în continuare, raționamentul). Depinde de nivelul de plecare al fiecărui om – unii au o pregătire mai bună pe partea de logică, de matematică, alții la profil uman au făcut foarte multe exerciții care se pliază pe tipul de exerciții de la raționament.

• Este bine să vă familiarizați cu tipul de exerciții de la raționament de pe acum, să nu le lăsați pentru cele două săptămâni de după juridic, însă nici să lucrați foarte mult pentru raționament și să neglijați partea juridică.

👍Vezi și: Interviu cu primul candidat admis la INM 2015

• Uitați-vă pe subiectele din anii trecuți și axați-vă pe exerciții, pentru că exercițiul este mama învățării. O să vă ajute foarte mult să învățați cum să faceți acele teste analitice într-un timp foarte scurt pentru că, de fapt, e o probă contra-cronometru.

• E foarte important ca între cele două săptămâni dintre juridic și raționament să fiți cu mintea limpede, să fiți foarte, foarte odihniți pentru că poate face diferența.

• Este bine ca anterior celor două săptămâni să descărcați un ghid de pe site-ul INM în care vă sunt prezentate elementele de logică necesare pentru a soluționa grilele. Mai ales cei care nu ați făcut logică în mod aprofundat la liceu – să înțelegeți ce înseamnă presupoziții, silogisme sau alți termeni de genul acesta.

• Trebuie să vă dozați timpul. Nu vă apucați să faceți testele acelea în trei ore, pentru că sunt 13 sau 14 subiecte. Stabiliți-vă pentru fiecare câte două ore, veți vedea că niciodată nu veți avea timp să terminați un test. Scădeți-vă din termenul respectiv 10 minute în care veți completa grila respectivă. Chiar dacă ați greșit o grilă, lăsați-o așa pentru că nu mai aveți timp să reveniți asupra ei.

Vezi cărțile recomandate de Ujmag.ro pentru pregătirea examenlui de admitere la INM

• Trebuie să vă stabiliți voi, acasă, un mod de a lucra exercițiile, mai ales pe analitic, să vă faceți niște tabele, o modalitate proprie prin care, în momentul în care ajungeți la examen, să așterneți imediat pe hârtie ca să vă ajungă timpul – vedeți tipul de subiect, faceți tabelul.

• Fiți foarte buni strategi, nu vă complicați. Fiți foarte organizați, aveți un tip de subiecte – să știți care e modul de rezolvare. Când vedeți subiectul, aplicați direct schema de rezolvare, nu îl gândiți atunci, pe loc.

• Nu vă furați singuri căciula. Acasă să lucrați pe timp. Ați văzut că ați depășit timpul alocat pentru un subiect, nu l-ați terminat, treceți la următorul. E foarte important să nu rămâneți pe aceeași problemă, pentru că vă dați seama că a trecut jumătate de oră și voi ați făcut un analitic din cinci, vă panicați și de acolo se duce totul.

• Proba constă în două părți: Una de analitic și text, adică probleme de matematică și texte lungi cu întrebări și alta de raționament logic în care aveți de aplicat silogisme, efectiv logica pură. Sala, la rândul ei, se împarte în două: o parte primește partea întâi, o parte primește partea a doua. După pauză, se schimbă: cei care au primit partea întâi vor primi partea a doua, și invers.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

• Nu vă gândiți că după ce intrați la INM «gata, se termină cu învățatul». De fapt, vă câștigați dreptul de a învăța mai mult. Adevărata provocare începe din momentul în care ați intrat, pentru că știți că trageți pentru voi și pentru un loc la judecători sau la procurori și pentru locul în care vă doriți să ajungeți până la urmă.

👍Vezi și: Admitere INM și magistratură 2016. Tematica și bibliografia pentru drept civil și procesual civil (Proiect)

Interviul

• Constă în trei probe: un eseu pe baza unui citat, prezentarea voastră (un formular tip pe care îl completați cu date despre voi) și speța de etică.

• Cu privire la speța de etică, întrebările nu se axează pe teorie. Vor fi situații de viață: dacă ești magistrat și ești într-o anumită situație, cum reacționezi? Bineînțeles că situațiile sunt la limită.

• Important este să fiți sincer la interviu, comisia își dă seama dacă sunteți sinceri sau nu. Pe ei îi interesează autenticitatea voastră, dacă voi, ca tip de om, vă potriviți în postura de magistrat. Nu îi interesează cât știți din punct de vedere juridic (poate doar privind cultura generală), ci cât de apt din punct de vedere al caracterului sunteți pentru a deveni magistrați.

• Comisia nu vă va pune într-o situație confortabilă, ea vrea să vă verifice limitele. Nu vă gândiți că vă tratează cu amabilitate, ba din contră: ieșiți de acolo «terminați» și vă gândiți că au ceva cu voi.

• Prin acest interviu se urmărește să se vadă că voi sunteți oameni normali, oameni obișnuiți. Ei urmăresc, în primul rând, reacțiile voastre.

• Unul dintre auditorii de justiție a povestit că i s-a pus aceeași întrebare de 3-4 ori, dar la diferite intervale de timp, tocmai ca să vadă dacă este sincer sau nu, dacă a mințit sau nu. La un moment dat nu știa ce să mai spună pentru ca era a 3-a oară când era întrebat același lucru, «de ce vrei să devii judecător?». În momentul acela, dacă s-ar fi enervat, pierdut sau înroșit auditorul consideră că nu ar mai fi avut aceeași notă.

• Pot să vă întrebe «care e prăjitura ta preferată?» sau «care e cântecul tău preferat?» și să spuneți o strofă din el, tocmai ca să vă se urmărească reacția în momentul în care vi se pune o astfel de întrebare.

• Nu încercați să păreți altceva decât ceea ce sunteți, pentru că ei oricum or să își dea seama.

• Să nu vă fie frică să spuneți că nu știți dacă se întâmplă să vă întrebe ceva de literatură, de cultură generală. Puteți să spuneți că din perspectiva dumneavoastră acel domeniu este mult prea specific și nu face parte din categoria culturii generale pentru dumneavoastră. Mai bine spuneți că nu știți decât să încercați să ascundeți faptul că nu știți un răspuns.

Vezi cărțile recomandate de Ujmag.ro pentru pregătirea examenlui de admitere la INM

• Dacă ați comis o eroare în exprimare e cel mai bine să vă dați voi seama și să vă corectați pentru că se punctează inclusiv utilizarea corectă a limbii române.

• Există și posibilitatea de a cere timp de gândire. Unul dintre auditori a povestit că la una dintre întrebări a spus «permiteți-mi să mă gândesc puțin». A preferat să nu răspundă din prima. Nimeni nu vă depunctează dacă cereți un răgaz.

• La interviu trebuie să aveți motivată fiecare decizie a dumneavoastră. «De ce vreți să deveniți judecător?». Unul dintre auditori a relatat că după ce s-a prezentat, a răspuns direct la această întrebare, nemaiașteptând să fie întrebat de comisie.

• În marea parte a cazurilor veți fi întrebați ce calități și ce defecte aveți, câte 3-4 din fiecare categorie. Încercați la defecte să nu dați exemple care sună prea bine, de genul «sunt perfecționist». Cei din comisie sunt sătui de astfel de răspunsuri. Mai bine încercați să găsiți ceva ce chiar vă caracterizează și eventual pregătiți și un exemplu. Dacă nu v-ați gândit la ceva care să susțină ce ați spus ca să se vadă că vă cunoașteți pe voi înșivă, comisia o să-și dea seama că nu sunteți sinceri.

• Nici aspectul material nu e de neglijat. La interviu să nu spuneți «pe mine nu mă interesează câți bani primesc sau că nimeni nu mă dă afară». Acesta este un avantaj concret până la urmă.

• Trebuie să cunoașteți comisia, să interacționați, să simțiți atmosfera. Sfaturi se pot da multe, dar, în realitate, până nu ajungeți în fața comisiei e greu să vă faceți o idee.

👍Vezi și: Admitere INM și magistratură 2016. Tematica și bibliografia pentru drept penal și procesual penal (Proiect)

Test de verificare a cunoștințelor juridice

• E important să știți foarte bine articolele, pentru că nu le veți primi în ordinea din cod. O să primiți coroborat articolul de la jumătate cu articolul final. Trebuie să aveți o coerență când învățați din coduri.

• După ce ați învățat, faceți grile, așa vă faceți mână. Poate că știți informația, dar nu ați exersat-o. Dacă ați omis să învățați ceva din cod, făcând grile, vă dați seama ce omiteți.

• Nu faceți grile după ce ați învățat instituția respectivă. Faceți grile după o săptămână și atunci veți vedea mai clar nivelul dumneavoastră de înțelegere a respectivei instituții.

• Aveți grijă la grilele pe care alegeți să lucrați. Nu toate sunt corecte și nu toate sunt făcute pe același tipar ca la examen. Unele sunt mult prea ușoare, alte sunt grile doctrinare.

• Contează să vă organizați foarte bine timpul pentru că trece repede. În cele două luni de după licența nu mai aveți timp să vă uitați pe cărți, pe tratate. Eventual dacă aveți ceva informații care par importante, vi le schițați pe lângă articolele din cod, pentru că nu mai aveți timp să reveniți la tratat. Tratatele citiți-le acum, cât mai e timp.

• Recapitulați și încercați să rulați materiile între ele.

• Cea mai grea probă e cea pentru care v-ați pregătit cel mai puțin.

👍Vezi și: Domnul judecător Cristi Danileț la conferința „Interviul INM – Misiune imposibilă?!” (I)


• Trebuie să luați în considerare că puteți ajunge în altă parte a țării decât în București, unde sunt doar câteva posturi pentru magistrați.

• Ca și magistrat ai o responsabilitate foarte mare. Nu contează că ai o zi proastă, nu contează problemele tale. La serviciu trebuie să fii întotdeauna ferm, să știi ce ai de făcut, să nu-ți arăți slăbiciunile, să nu arăți faptul că nu te poți concentra.

• Nu vă lăsați purtați de iluzia puterii pe care o aveți când purtați roba. În momentul în care pui roba pe tine poți să ai impresia că ești atotputernic în sala de judecată.

• Să vă scoateți din cap ideea «pentru mine e imposibil». Nu există așa ceva, dacă vă impuneți «trebuie să intru la INM», intrați la INM. Nu e o admitere doar pentru oameni cu cine știe ce nivel intelectual. Trebuie doar să învățați.

👍Vezi și: Rezultate INM 2015

Admiterea în magistratură: „Q&A Despre admiterea în profesiile juridice” – Auditori de justiție was last modified: aprilie 26th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: