Admiterea în avocatură: „Q&A Despre admiterea în profesiile juridice” – Avocați stagiari (I)

14 apr. 2016
Vizualizari: 6610

Asociația Studenților în Drept, Universitatea din București, a organizat, în data de 11-12 aprilie 2016, în sala Constantin Stoicescu a Facultății de Drept, Conferința „Q&A Despre admiterea în profesiile juridice”.

În prima parte a conferinței le-au răspuns întrebărilor studenților avocații stagiari Mihai Ioniță, Anca Pascu, Bogdan Vasile și Adrian Tătărușanu. Vă prezentăm, în continuare, un rezumat al experiențelor și cunoștințelor împărtășite de dumnealor cu privire la examenul de admitere în avocatură:

• E o cantitate de informație foarte mare care se asimilează destul de greu, deci e foarte important să vă pregătiți bine în facultate pentru că una e să citești în premieră anumite chestii și alta e să îți reamintești câte ceva. Dacă lăsați totul pe ultima sută de metri, o să vă dați seama că nu reușiți să asimilați informația.

• Faptul că treceți de la o materie la alta și apoi la alta e foarte complicat. E diferit de atunci când învățați pentru o singură materie. Aveți o săptămână la dispoziție în care să învățați doar pentru examenul acela, nu faceți absolut nimic altceva, vă duceți la examen și luați nota zece. Puteți să aveți foarte mulți de zece în spate, dar dacă nu reușiți să învățați alternativ și să rețineți și procedură penală și civilă, și penal și civil, și organizarea și exercitarea profesiei de avocat și să înțelegeți instituțiile respective, în cazul acesta situația este mai complicată.

• Secretul e să fiți serioși, să vă doriți să faceți asta, să fiți ambițioși și să nu o lăsați moale: să vă doriți să fiți oameni de succes. În momentul în care vi se pare că nu mai puteți, mai forțați un pic lucrurile, pentru că sigur mai puteți.

• Citiți foarte bine codurile și axați-vă pe ele, lăsați sutele de cărți de-o parte, pentru că la final întrebările vor fi foarte punctuale. Dacă cineva vă închide codurile și vă pune o întrebare, voi să știți răspunsul. Asta nu înseamnă că ați tocit și că reproduceți ce e acolo, ci, pur și simplu, înseamnă că ați înțeles și că puteți să explicați lucrurile din cod.

• Ajută dacă găsiți o persoană cu care să vă ascultați, să vă adresați întrebări. Dacă treceți prin niște mecanisme în care cineva vă întreabă, voi nu știți răspunsul, iar apoi deschideți cartea și vă uitați cum e, în principal, nu mai uitați a doua oară.

• N-ar strica să rezolvați și grile, pentru că la examen veți avea grile și poate voi citiți foarte bine codul, dar nu observați o anumită particularitate și, când grila vă semnalează așa ceva, e bine să vă notați în cod că trebuie să fiți atenți la chestiunea respectivă.

• Privind partea de penal și mai ales de procedură penală, e important să știți exact ce spune în cod și nimic mai mult.

• Atunci când învățați, să nu fiți superficiali, să nu spuneți «nu are cum să-mi dea așa ceva». Ba are cum.

• Să nu vă închipuiți că o să vă duceți la examen ca o floare. O să stați patru ore pe un scaun cu foaia în față, într-un stres maxim, cel mai probabil nu o să vedeți pe nimeni cunoscut în stânga și în dreapta, o să simțiți că nu vă ajunge timpul, o să vă lălăiți la început spunând «trec odată prin ele și mai revin unde sunt nesigur» și apoi vă dați seama că din o sută de grile sunteți siguri pe șaizeci. Atunci se intensifica stresul pentru că realizați că există posibilitatea ca de acea grilă să depindă intrarea voastră la barou și sunteți expuși greșelii. O greșeală pe care, în mod normal, nu ați face-o niciodată. Deci trebuie să fiți foarte pregătiți, să vă controlați foarte bine emoțiile și să lucrați foarte mult.

👍Vezi și: Interviul de angajare: „Q&A Despre admiterea în profesiile juridice” – Avocați stagiari (II)

• Eventual, înainte de examen, stați patru ore și rezolvați o sută de grile combinate, o sută douăzeci, o sută treizeci poate. Încercați să nu țintiți la șaptezeci de puncte pentru că e ca la un examen: dacă înveți de cinci, iei doi, dacă înveți de 10, îl treci, ca regulă.

• Mergeți până la capăt cu siguranța de la început. Orice ar fi, tratați fiecare grilă ca și când aceea ar fi a șaptezeci-a, pentru că nu se știe, în final, câte ați făcut.

• E foarte important să aveți ritmul vostru. Să nu vă scoată nimeni din ritm cu păreri, cu idei de tipul «aoleu, am auzit că-i greu», să vă descurajați și să spuneți «parcă nu aș mai da anul acesta că a zis cutărică că o să fie mai greu decât anul trecut». Mergeți în ritmul vostru și nu vă lăsați distrași.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

• Nu vă închipuiți că o să vă facă cineva grile, la civil sau la procedură civilă, pe ceva foarte clar. Nu o să vă întrebe nimeni care-i termenul pentru apel în civil, pentru că trebuie să vă sorteze cumva.

• Piața avocaturii e destul de saturată și ei vor să permită accesul celor mai buni. Trebuie să rămâneți buni și să vă doriți mai mult decât atât. Un avantaj aici constă în faptul că nu există un număr limitat de locuri, spre deosebire de INM.

• Miza e să luați o notă de trecere. Nu știu dacă e o diferență foarte mare de cunoștințe sau o diferență de calitate între un om care a intrat cu șaptezeci și trei de puncte și unul care a intrat cu optzeci și trei.

• Important e să luați examenul, dar partea grea apoi începe. Dacă facem o paralelă între examenul de admitere în profesie și examenul de admitere în facultate și ce se întâmplă apoi, aceste examene capătă o importanță micuță, se estompează. Greul după aia începe pentru că îți dai seama că ești încorsetat, că nu mai poți să faci lucrurile pe care le făceai înainte cu aceeași frecvență și la același nivel, iar nivelul de stres este foarte mare.

• După ce treceți de acest examen, o să vi se pară ceva mic, dar dacă nu îl luați o să vă doară și o să vă reproșați lucruri.

• Succesul este ca un club de noapte. Cariera, succesul, viața reprezintă un club de noapte cu trei intrări. O intrare principală, unde se așază oamenii la rând, cea de-a doua intrare unde părinții au bani și sunt plini de pile și spun «hai intră tu prin spate, nu mai sta la coadă» (deși asta nu are neapărat aplicabilitate în avocatură) și mai este ce-a de-a treia intrare, undeva ascunsă, unde trebuie să sari niște garduri, te aleargă la niște câini, bați la ușă de 100 de ori, nu-ți răspunde nimeni, intri pe geam și ai ajuns la ora unu în club când e distracția în toi, spre deosebire de cei care stau la coadă și așteaptă să intre și ei.

👍Vezi și: Admitere Barou 2015: tematica și bibliografia pentru examenul de primire în profesia de avocat (pentru avocații stagiari)

👍Vezi și: Admitere Barou 2015: tematica și bibliografia pentru examenul de primire în profesia de avocat (pentru cei care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice)

Admiterea în avocatură: „Q&A Despre admiterea în profesiile juridice” – Avocați stagiari (I) was last modified: aprilie 22nd, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: