Admitere INM 2017. Perle

7 nov. 2017
Vizualizari: 6009

Luni, 6 noiembrie, în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept a Universității din București a avut loc Conferința ASD: „Admiterea la INM”, eveniment transmis în direct de www.universuljuridic.ro.

👍Vezi: ASD. Conferința „Admiterea la INM”

În cadrul acesteia, dl prof. univ. dr. Valerian Cioclei, formator, Institutul Național al Magistraturii în perioada 2012-2014, a destins atmosfera, oferind mostre de răspunsuri de la proba interviului a examenului de admitere la INM din 2017.


Valerian Cioclei: Mi-am notat câteva perle de anul acesta. O candidată mi-a spus, la un moment dat următoarea frază: „Trăim în conștiința predecesorilor noștri”. Fiind întrebată cine sunt acești predecesori, a răspuns foarte rapid, fără ezitare: „Urmașii noștri”.

Poate n-o să credeți, dar e absolut real ce vă spun: acea candidată avea ca domeniu de interes Dreptul civil – succesiunile. În mintea ei strămoșii și urmașii erau același lucru.

Un alt candidat ne-a spus că a fost în practică și a văzut un „parchet frumos”… Ne întrebam dacă e vorba, cumva, de podea. Tot el ne-a spus că i-a plăcut să observe cultura din cadrul facultății – și ne întrebam cu toții cum a observat el această cultură.

În analiza scrisă, ne-a vorbit despre „nenumăroase posibilități”. Poate că nu era întâmplător faptul că același candidat ne-a spus că ultima carte pe care a citit-o a fost „Moara cu noroc”.

Bun. Vorbeam de modele – și aici sunt tot felul de șabloane și vă spuneam: În mod constant, anul acesta a fost Ghandi, a fost Brâncuși, a fost Michelangelo… dar a mai fost un model – o candidată ne-a spus că modelul ei este „Dilai Lama”. Prima dată am crezut că spune „Delilah” – știți, era o melodie veche cu Tom Jones. Nici mai puțin, nici mai mult decât „Dilai Lama”. Când a fost întrebată care din ei, a zis că toți. Aceeași candidată ne-a dat un citat… Și te simți oarecum umilit când vezi câte citate pot să-ți dea acești copii, mai mari sau mai mici: într-un simplu interviu, într-o simplă probă de 30 de minute, vin unii cu 30 de citate; pe care le țin minte așa, întâmplător, pe dinafară… Eu, mărturisesc, n-am stat niciodată bine cu memoria și nu mi-am propus niciodată să învăț citate pe dinafară. Dacă mi s-a întâmplat să rețin, în mod cu totul și cu totul întâmplător, anumite vorbe, bun, le-am reținut, dar n-am făcut un scop în viață din asta. Candidata respectivă ne-a dat, printre altele, și un citat din „Fericitul Augustus”. Și aici a fost întrebată cine e fericitul acesta… și mi-am dat seama că se referea, în cele din urmă, la Sfântul Augustin. Și, într-adevăr, dacă te uiți pe Wikipedia, vezi că la un moment dat se vorbește și despre Fericitul Augustin, dar în niciun caz despre „Fericitul Augustus”. Că ne-am întrebat – și am și întrebat-o – dacă e cumva vorba despre împăratul roman. A ezitat, a zis că nu prea crede, totuși, ar fi altcineva.

Acum, tot felul de expresii, de cuvinte torturate, la mai mulți candidați, gen: „este de preferabil”, „calități pozitive și negative”… Am aflat de la un candidat că justițiabilii sunt procurorii și judecătorii… Un candidat ne-a spus că printre alte calități pe care le are este și aceea de a fi transparent. Am încercat să ne uităm puțin așa… nu rezulta foarte clar. O candidată a fost foarte simpatică – ne-a spus că demult și-a dorit „să dea în magistratură”… „Mi-am dorit să dau în magistratură…” Îmi venea să-i zic: „Ai grijă, nu da prea tare, că și-așa nu prea stă bine”.

Am aflat despre „manifeste publice”, în loc de „manifestări publice”; o candidată „a luat tangența cu” nu știu ce domeniu. O altă candidată spunea că, citez: „Mă doborau greutatea propriilor vise”. Apropo de domenii de interes, un candidat care avea ca domeniu de interes Dreptul penal a fost rugat să explice unui ne-jurist ce ar fi acela Dreptul penal. Deci nu o definiție. Gândiți-vă că stați de vorbă cu un ne-jurist, care vă întreabă ce e ăla Dreptul penal – având în vedere că a aflat că e pasiunea vieții dumneavoastră, domeniul de interes. A stat și s-a gândit, a transpirat mult, după care ne-a dat următoarea definiție: „Dreptul penal este baza care stă la căpătâiul activității de polițist”. Vă dați seama cam de unde venea candidatul, din ce zonă…

E o celebră speță la etică, cu vaporul – de care probabil ați auzit: „Pleci în vacanță cu familia, într-o croazieră, ajungi pe vapor și te salută un interlop, fost inculpat, pe care tocmai l-ai achitat”. Și trebuie să spui cum procedezi. Nu există un răspuns clar aici, dar vezi cum reacționează omul. Și un candidat, pus în fața unui salut zgomotos din partea interlopului, și întrebat ce face, a zis: „Dau și eu, încet, din cap”. Am întrebat cât de încet. A zis „foarte încet”. După care s-a trezit că interlopul vine, îl salută și la masă – ce faci în cazul ăsta? Și a spus: „M-aș duce și m-aș încuia în cabină pe tot restul călătoriei”.

Acum, sigur că, cum spuneam, nu avem răspunsuri corecte; nu e un răspuns corect. Dar un răspuns de genul ăsta îți sugerează anumite lucruri despre candidat.

O altă chestie simpatică: Toată lumea, când vorbim despre etică, e foarte înclinată să ne vorbească despre principiile de la Bangalore. Nu vreau să comentez ce e cu aceste principii… Vreau să spun că o candidată a venit anul acesta și ne-a spus – întrebată fiind de unde știe chestiunea asta despre independență ș.a.m.d. –, a zis: „Păi din principiile lui Bangoler”. Mă gândeam la Bambolero, ceva… Și a fost foarte intrigată să afle că nu e Bangoler, e Bangalore, și că e un oraș, nu e o persoană ș.a.m.d.

Mai am și altele, dar cam acestea sunt perlele proaspete de anul acesta.

👍Vezi și: Admitere INM 2016. Perle

Admitere INM 2017. Perle was last modified: noiembrie 7th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: