Admisibilitatea în principiu a recursului în casație (NCPC)

18 mai 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 219

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 433/2020

NCPC: art. 144 alin. (2), art. 493 alin. (3), art. 634 alin. (1) pct. 1

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Învestită cu soluționarea căii de atac, Înalta Curte de Casație și Justiție a procedat, la data de 14 noiembrie 2019, la întocmirea raportului asupra admisibilității în principiu a recursului, prin raport constatându-se că recursul este inadmisibil.

Completul de filtru C4, la data de 19 noiembrie 2019, constatând că raportul întrunește condițiile prevăzute de art. 493 alin. (3) din C. proc. civ., a dispus comunicarea acestuia, pentru ca părțile să formuleze punct de vedere, astfel cum prevăd dispozițiile art. 493 alin. (4) din același cod.

Potrivit dovezilor aflate la dosarul de recurs, raportul asupra admisibilității în principiu a recursului a fost comunicat părților, care nu au formulat punct de vedere cu privire la acesta.

Constatându-se încheiată procedura de filtru, dosarul a fost înaintat completului de judecată în vederea stabilirii termenului pentru soluționarea căii de atac.

S-a fixat termen pentru judecarea recursului la 13 februarie 2020, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ., fără citarea părților.

Soluția și considerentele Înaltei Curți de Casație și Justiție

Analizând recursul sub aspectul admisibilității, Înalta Curte constată următoarele:

Recursul este o cale extraordinară de atac care poate fi exercitată în termenul și condițiile prevăzute de lege.

Potrivit dispozițiilor art. 144 alin. (2) C. proc. civ. „hotărârea asupra strămutării se dă fără motivare și este definitivă”.

Din coroborarea acestor dispoziții legale cu cele ale art. 634 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., potrivit cărora sunt hotărâri definitive cele care nu sunt supuse apelului și nici recursului, rezultă că hotărârile prin care se soluționează cererile de strămutare nu sunt susceptibile de recurs.

Așa fiind, rezultă că hotărârea recurată în prezenta cauză, respectiv Sentința civilă nr. 122 din 22 august 2019 a Curții de Apel Timișoara, secția I civilă, prin care a fost respinsă cererea formulată de petentul A. privind strămutarea procesului civil ce formează obiectul dosarului nr. x/2018 al Tribunalului Timiș, nu este supusă căii de atac a recursului.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul formulat în cauză de petentul A.

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Sursa informației: www.scj.ro.

Admisibilitatea în principiu a recursului în casație (NCPC) was last modified: mai 17th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter