Admisibilitatea căilor de atac. Exercitarea acestora potrivit dispoziţiilor legii procesual penale (NCPP)

14 apr. 2021
Vizualizari: 266
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 6/A/2021

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 408 alin. (1), art. 409 alin. (1) lit. e)

Legea procesual penală, prin norme imperative, a stabilit un sistem al căilor de atac menit a asigura, concomitent, prestigiul justiției, pronunțarea de hotărâri judecătorești care să corespundă legii și adevărului și care să evite provocarea oricărei vătămări materiale sau morale părților din proces.

Potrivit dispozițiilor din C. proc. pen. admisibilitatea căilor de atac este condiționată de exercitarea acestora potrivit dispozițiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac și ierarhia acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

În cauză, se constată că apelanta I. a declarat apel împotriva deciziei penale nr. 245 din data de 5 martie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2015.

În drept, a invocat dispozițiile art. 409 alin. (1) lit. e) din C. proc. pen., solicitând desființarea sentinței instanței de fond în ceea ce privește onorariul său de expert și pronunțarea unei hotărâri legale și temeinice și trimiterea cauzei la Curtea de Apel Suceava, pentru rejudecarea cauzei în ceea ce privește majorarea onorariului și achitarea lui din fondul special alocat pentru cheltuieli judiciare de către organul care a dispus chemarea și în fața căruia s-a prezentat expertul.

Potrivit dispozițiilor art. 408 alin. (1) din C. proc. pen., sentințele pot fi atacate cu apel, dacă legea nu prevede altfel.

Or, în cauză, apelanta a exercitat calea de atac a apelului împotriva unei dispoziții referitoare la onorariul de expert, conținută în dispozitivul unei decizii definitive, pronunțate tot într-un apel.

Recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității acestora și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru considerentele expuse, constatând că în cauză, apelanta I. a declarat apel împotriva unei hotărâri nesusceptibile de reformare prin promovarea acestei căi de atac, urmează a fi respins, ca inadmisibil, apelul declarat împotriva deciziei penale nr. 245 din data de 5 martie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2015.

Văzând dispozițiile art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga apelanta la plata cheltuielilor de judecată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Admisibilitatea căilor de atac. Exercitarea acestora potrivit dispozițiilor legii procesual penale (NCPP) was last modified: aprilie 13th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.