Admisibilitatea căilor de atac. Exercitarea acestora potrivit dispoziţiilor legii procesual penale (Constituţia României, NCPP)

28 dec. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 186
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 251/A/2020

Constituția României: art. 21, art. 126, art. 129; NCPP: art. 275 alin. (2), art. 340, art. 432 alin. (4)

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Dând eficiență principiului stabilit prin art. 129 din Constituția României, privind exercitarea căilor de atac în condițiile legii procesual penale, precum și celui privind liberul acces la justiție, statuat prin art. 21 din legea fundamentală, respectiv, exigențelor determinate prin art. 13 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, același pentru persoane aflate în situații identice.

Potrivit dispozițiilor C. proc. pen., admisibilitatea căilor de atac este condiționată de exercitarea acestora potrivit dispozițiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac și ierarhia acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

Analizând actele și lucrările dosarului se constată că petentul A. a declarat apel împotriva unei hotărâri prin care a fost respinsă ca inadmisibilă contestația în anulare formulată de acesta împotriva unei încheieri prin care judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București a soluționat o plângere împotriva unei soluții de netrimitere în judecată întemeiată pe disp. art. 340 C. proc. pen.

Potrivit art. 432 alin. (4) C. proc. pen., în cazul soluționării contestației în anulare, sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă.

Astfel, se constată că nu îi este recunoscută contestatorului petent calea de atac a apelului împotriva încheierii prin care a fost respinsă ca inadmisibilă contestația în anulare formulată împotriva încheierii prin care judecătorul de cameră preliminară a soluționat o plângere cu privire la soluția de netrimitere în judecată întemeiată pe disp. art. 340 C. proc. pen.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Normele procesuale privind sesizarea instanțelor judecătorești și soluționarea cererilor în limitele competenței atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 din Constituția României.

Inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și în situația când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual.

Pentru cele ce preced, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A. împotriva încheierii F/CP din data de 20 septembrie 2019 a Curții de Apel București, secția a II-a penală.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga apelantul contestator la plata sumei de 200 RON cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Admisibilitatea căilor de atac. Exercitarea acestora potrivit dispozițiilor legii procesual penale (Constituția României, NCPP) was last modified: decembrie 28th, 2020 by Redacția ProLege
Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter