Admisibilitatea căilor de atac. Apeluri respinse ca inadmisibile (NCPP)

23 nov. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 444

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 224/A/2018

NCPP: art. 408, art. 426, art. 432 alin. (1), (4), art. 551, art. 552

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Procesul penal se desfășoară în conformitate cu dispozițiile legale, iar hotărârile judecătorești sunt supuse numai acelor căi de atac prevăzute de lege.

Dând eficiență principiilor legalității căilor de atac și liberului acces la justiție, reglementate de dispozițiile art. 129 și art. 21 din Constituție, precum și exigențelor determinate de art. 13 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, admisibilitatea acestora fiind condiționată de exercitarea lor potrivit legii, în termenele și pentru motivele reglementate de normele incidente în materie.

În cauză, contestatorii B. și A. au declarat apel împotriva deciziei penale nr. 521/2018 din data de 16 mai 2018 a Curții de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

În același timp, se reține că, prin decizia penală nr. 521/2018 din data de 16 mai 2018, Curtea de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie au fost respinse, ca nefondate, contestațiile formulate de contestatorii A. și B., împotriva deciziei penale nr. 1150 din data de 19.12.2017 pronunțată de Curtea de Apel Pitești în dosarul nr. x/2013.

Analizând dispozițiile cuprinse în Secțiunea 1 a Capitolului V din Titlul III din C. proc. pen., se constată că împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestație în anulare în cazurile menționate la art. 426 C. proc. pen., iar potrivit art. 432 alin. (1) C. proc. pen., dacă găsește contestația întemeiată, instanța desființează prin decizie hotărârea a cărei anulare se cere și procedează de îndată la rejudecarea apelului sau la rejudecarea cauzei după desființare. Totodată, dispozițiile art. 432 alin. (4) C. proc. pen. cu referire la art. 551 și art. 552 C. proc. pen., prevăd că decizia dată în contestația în anulare îndreptată împotriva unei hotărâri pronunțate în apel este definitivă.

Pe de altă parte, din examinarea dispozițiilor art. 408 C. proc. pen. se constată că doar sentințele sunt susceptibile de reformare prin calea de atac a apelului, dacă nu se prevede altfel.

În aceste condiții, raportat la dispozițiile textelor de lege anterior menționate, se constată că apelul este declarat împotriva unei hotărâri definitive (decizie pronunțată în contestația în anulare ce a vizat o altă decizie pronunțată în apel), învestind Înalta Curte de Casație și Justiție cu soluționarea acestuia, deși calea de atac promovată nu întrunește cerințele legale.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibile, apelurile formulate de contestatorii B. și A. împotriva deciziei penale nr. 521/2018 din data de 16 mai 2018 a Curții de Apel Pitești – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

Va obliga apelanții – contestatori la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu cheltuieli judiciare către stat, iar onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru apelanții – contestatori, în sumă de câte 260 lei, vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Admisibilitatea căilor de atac. Apeluri respinse ca inadmisibile (NCPP) was last modified: noiembrie 22nd, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter