Adina Vălean, propusă de premierul Orban – comisar european

7 nov. 2019
Vizualizari: 515

Pentru că alegerile prezidențiale bat la ușă, deschidem Revista din această seară cu o declarație amuzantă a lui Theodor Paleologu, candidatul Partidului Mișcarea Populară, care a  vorbit într-o întâlnire de la Oradea despre un proiect de țară, mai puțin discutat până acum în dezbaterile electorale.

„De la operatorul de la 112 până la premier, avem același fenomen al promovării non-valorilor, pentru că așa e logica partidocrației. (…) Am semnat petiția „Fără penali”, sunt de acord și susțin acest demers. Dar am un amendament: fără penali nu e de-ajuns. Fără proști în funcții publice e cu adevărat un proiect de țară”, a declarat Paleologu, notează Ordinea.ro.

Și pentru că scriem despre alegeri, iată și care au fost subvențiile acordate principalelor forte politice.

„Valoarea subvenției virate de AEP în contul fiecărui partid politic, în prima decadă a lunii noiembrie, este următoarea: Partidul Social Democrat – 11.979.329,42 de lei, Partidul Național Liberal – 5.488.477,04 de lei, Uniunea Salvați România – 1.614.012 de lei, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – 1.192.977,47 de lei, Partidul Mișcarea Populară – 776.804,63 de lei”, notează Agerpres.

Liberalii reclamă că acum, când au mai rămas câteva zile până la turul 1 al alegerilor prezidențiale mai mulți prefecți, numiți de PSD, au anunțat că sunt bolnavi, liberalii acuzându-i pe social-democrați că vor să blocheze alegerile.

„«Am văzut că se îmbolnăvesc prefecți, domnule ministru. E un virus, e o epidemie. S-a mai îmbolnăvit vreun prefect?», l-a întrebat Orban pe ministrul de Interne care l-a informat că doi prefecți și un subprefect s-au îmbolnăvit” relatează HotNews.

„Ulterior, la B1 Tv, premierul a declarat că niciun prefect sau subprefect numiți de PSD nu vor rămâne în funcție, iar concediile medicale sunt o strategie pentru a nu putea fi dați afară pentru moment. (…) Potrivit legii, prefecții au atribuții în privința organizării alegerilor, de la transportul materialelor necesare votării la asigurarea pazei secțiilor de votare”, mai arată HotNews.

Guvernul a aprobat miercuri OUG privind restructurarea ministerelor, care permite miniștrilori  guvernului Orban să facă eliberări din funcție, numiri sau rechemări de la posturi.

„A fost aprobată OUG privind unele măsuri la nivelul administrației publice centrale, mai pe scurt – restructurarea Guvernului privind reducerea numărului de ministere la 16. Una dintre principalele modificări este la nivelul MFP, se preia în subordine Oficiul Național al Jocurilor de Noroc de la Secretariatul General al Guvernului, precum și Oficiul Național pentru Combaterea și Prevenirea Spălării Banilor, iar Compania Națională Loteria Română trece în subordinea Ministerului Economiei, ca urmare a acestor schimbări. În ceea ce privește Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri, aici avem comasarea mai multor ministere: Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Ministerul Turismului, Ministerul Energiei, care se desființează, iar atribuțiile și structurile acestor ministere sunt preluate de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri”, a spus Dancă la finalul ședinței de guvern, notează Agerpres.

„El a adăugat că în cazul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor este vorba despre reorganizarea Ministerului Transporturilor, prin comasare cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, iar Agenția pentru Agenda Digitală, care se află la Ministerul Comunicațiilor, prin reorganizare, devine Autoritate pentru Digitalizarea României, la nivelul Secretariatului General al Guvernului”, mai scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că premierul Orban a înaintat propunerea României pentru postul de comisar european iar aceasta a fost acceptată.

„Președintele CE, Ursula von der Leyen, a acceptat nominalizarea europarlamentarului PNL, Adina Vălean, pentru postul de comisar european din partea României. Conform CE, atât Sigfried Mureșan, cât și Adina Vălean s-au descurcat bine la interviuri, președintele ales al CE, optând pentru Vălean, prezentată drept un europarlamentar experimentat. Premierul Ludovic Orban, acuzat de lipsa consultării cu partenerii politici în privința nominalizării Adinei Vălean pentru funcția de comisar european, spune că decizia a fost luată «sub imperiul urgenței»”, scrie News.ro.

„România a transmis astăzi, 6 noiembrie, două propuneri de candidați pentru postul de comisar european. Ambii au avut interviuri cu președintele-ales și s-au descurcat bine. Președintele – ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Doamna Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja președintele comisiei ENVI și este în prezent președintele comisiei ITRE. În cariera sa a acumulat experiență pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor”, au transmis reprezentanții echipei de tranziție a președintelui-ales al CE, Ursula von der Leyen.

Vălean urmează să fie audiată în Parlamentul de la București și va fi supusă procedurilor din PE pentru desemnarea comisarilor.

Propunerea premierului Orban nu a rămas fără reacție din partea partenerilor politici ai PNL. Deputatul USR, Iulian Bulai, susține că PNL „a început cu stângul”, pentru că a trimis la Bruxelles propunerea Adinei Vălean fără consultarea Parlamentului.

„Adina Vălean a fost numită și acceptată Comisar European fără consultarea Parlamentului României. O bulină neagră pentru PNL. Așteptam de dimineață să fim convocați deja pentru a fi consultați pe această propunere. Încă nu am primit nicio convocare a Comisiei de Afaceri Europene (CAE), unde sunt membru, din partea Birourilor Permanente Reunite. Prima încălcare a acordului dintre USR si PNL”, a scris miercuri, pe Facebook, deputatul Iulian Bulai, conform celor relatate de Adevărul.

Magistrații Curții de Apel Alba au respins, miercuri, cererea lui Augustin Lazăr privind anularea raportului de evaluare realizat de Tudorel Toader în momentul în care a propus revocarea sa.

Miercuri, 06 noiembrie 2019, în dosarul nr. 231/57/2019 ce are ca obiect soluționarea cererii de anulare act administrativ formulată de reclamantul Augustin Lazăr, în contradictoriu cu pârâții Ministerul Justiției și ministrul justiției, Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepția inadmisibilității invocată de pârâții Ministerul Justiției și ministrul justiției și în consecință, a respins ca inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Augustin Lazăr în contradictoriu cu pârâții Ministerul Justiției și ministrul justiției”, a transmis ieri Curtea de Apel Alba, printr-un comunicat de presă, scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretele privind eliberarea din funcție a nouă magistrați, între care se numără Cătălin Nicolae Ceort – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, mai scrie News.ro.

News.ro mai scrie și despre un dosar al fostului deputat Sebastian Ghiță.

„ÎCCJ a dispus rejudecarea dosarului în care fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu a fost achitat pentru luare de mită și fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a fost găsit nevinovat pentru dare de mită, legat de finanțarea echipei de baschet Asesoft, din fonduri ale municipiului Ploiești. Magistrații au respins, de asemenea, cu o opinie separată, cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare”.

Seară frumoasă!

Adina Vălean, propusă de premierul Orban – comisar european was last modified: noiembrie 7th, 2019 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: