Adina R. Motica: Dreptul civil al familiei. Raporturile nepatrimoniale. Curs teoretic și practic. Dan Chirică: Tratat de drept civil. Contracte speciale. Volumul I. Vânzarea și schimbul. Ramona Elena Anghel, Cornelia Beatrice Gabriela Ene-Dinu, Laura-Cristiana Spătaru-Negură: Teoria generală a dreptului. Caiet de seminar. Ediția 3

11 oct. 2017
Vizualizari: 936
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Adina R. Motica: Dreptul civil al familiei. Raporturile nepatrimoniale. Curs teoretic și practic

Adina R. Motica: Dreptul civil al familiei. Raporturile nepatrimoniale. Curs teoretic și practic

Adina R. Motica: Dreptul civil al familiei. Raporturile nepatrimoniale. Curs teoretic și practic

Scopul lucrării de față este acela de a facilita înțelegerea și însușirea instituțiilor de dreptul civil al familiei, pentru cei care se inițiază în acest fascinant domeniu al dreptului, în realizarea căruia s-a încercat aducerea normelor de drept și a noțiunilor juridice în viața de zi cu zi, acolo unde aceasta se întâmplă, făcându-se trecerea de la cultură de specialitate la însăși punerea lor în practică, rezultatul fiind, sperând noi, un instrument de lucru eficient, care abordează în paralel chestiunile teoretice și cele practice, într-o manieră cât mai apropiată de ceea ce așteaptă astăzi studenții de la o astfel de lucrare.
Prezentarea părții teoretice a acestei lucrări a fost realizată într-o altă manieră decât se obișnuiește în stilul clasic al unui curs universitar, întrucât informația este structurată în jurul unor schițe și scheme, subiectele abordate fiind dezvoltate într-un mod cât mai concis și clar, pe înțelesul celor cărora le este dedicată, respectiv studenților din anul III ai facultăților de drept, urmând ca pentru chestiunile controversate, sau de finețe juridică, să se apleleze la tratatele și monografiile din domeniu, care au fost deja scrise de alți autori, menționați în cadrul secțiunii „bibliografie recomandată”. Totodată, pentru fixarea unor noțiuni, termeni și sintagme juridice, utilizate în conținutul lucrării, au fost folosite definiții, prin preluarea lor sub titlul „dicționar juridic”, din dicționarele citate la locul potrivit.
Lucrarea nu are însă un caracter pur teoretic – așa cum rezultă chiar din titlul său –, ci ea are și un nuanțat caracter practic, prezentând, pe de o parte, unele „spețe” create pentru a face legătură cu noțiunile teoretice explicate, solicitând studenților soluțiile concrete la problemele de drept pe care acestea le ridică, iar pe de altă parte, prin includerea unor soluții apreciate a fi mai semnificative din practică judiciară, mai nouă sau mai veche, publicate sau nepublicate până acum, spre a fi analizate și discutate cu studenții în dezbaterile seminariale.
Acesta este și motivul pentru care, având în vedere faptul că materialul prezentat urmează a fi utilizat de studenți în pregătirea examenului lor, precum și la activitățile seminariale și pentru verificarea informațiilor asimilate, în cuprinsul acestuia a fost inclus un număr de 250 de grile, precum și o serie de întrebări de verificare a cunoștințelor, destinate fixării noțiunilor de drept prezentate.
În ceea ce privește spețele, având în vedere faptul că ne situăm pe un teritoriu care, față de alte domenii ale dreptului, nu poate fi privit în mod abstract, acestea au fost gândite și structurate altfel decât este studentul obișnuit, tenta lor hazlie având ca model spețele pe care le prezenta Prof. univ. dr. Ioan Lula, cu un sfert de secol în urmă, la seminariile de drepturile reale, și care, datorită poveștilor în care erau îmbrăcate, au rămas în memoria autoarei și astăzi, tehnică fiind preluată în speranța de a se obține același rezultat.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Dan Chirică: Tratat de drept civil. Contracte speciale. Volumul I. Vânzarea și schimbul

Dan Chirică: Tratat de drept civil. Contracte speciale. Volumul I. Vânzarea și schimbul

Dan Chirică: Tratat de drept civil. Contracte speciale. Volumul I. Vânzarea și schimbul

Materia studiată în acest tratat de drept civil, respectiv materia Contractelor speciale – Vânzarea și schimbul, este de o importanță majoră în practica juridică. Așadar, pentru o pregătire temeinică pe acest subiect atât a studenților, cât și a practicienilor pare a fi obligatorie studierea prezentei lucrări.
Autorul Dan Chirică, profesor universitar, doctor în drept, oferă cititorului în cadrul acestui tratat traseul parcurs de normele juridice specifice vânzării și schimbului, argumentând și explicând aplicabilitatea acestora atât în vechiul cod civil și noul cod civil, cât și aplicabilitatea normelor în contextele sistemelor juridice din care au fost preluate. Această modalitate de analiză a normei de drept, nu numai că ajută la înțelegerea raționamentului apariției acesteia, ci oferă și capacitatea de a ne forma propriile opinii și de a desprinde singuri concluzii cu privire la noua reglementare.
Mai mult, în prezentul tratat, pe baza analizei jurisprudenței (române și străine, în special cea franceze) și a doctrinei clasice și moderne, autorul oferă păreri proprii cu privire la problemele cele mai dificile puse în practică.
Acest Tratat de drept civil. Contracte speciale. Volumul I. Vânzarea și schimbul este o lucrare indispensabilă oricărui student la drept în promovarea examenelor și oricărui practician dornic să evolueze.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Ramona Elena Anghel, Cornelia Beatrice Gabriela Ene-Dinu, Laura-Cristiana Spătaru-Negură: Teoria generală a dreptului. Caiet de seminar. Ediția 3

Ramona Elena Anghel, Cornelia Beatrice Gabriela Ene-Dinu, Laura-Cristiana Spataru-Negura: Teoria generală a dreptului. Caiet de seminar. Ediția 3

Ramona Elena Anghel, Cornelia Beatrice Gabriela Ene-Dinu, Laura-Cristiana Spătaru-Negură: Teoria generală a dreptului. Caiet de seminar. Ediția 3

Despre lucrare
Conștienți fiind că Teoria generală a dreptului nu este o disciplină dintre cele mai accesibile înțelegerii de către studentul anului I, dar afirmând cu toată responsabilitatea că dreptul nu poate fi înțeles în afara conceptelor pe care le explică acesta, prezentul caiet de seminar vine în întâmpinarea unor cerințe de ordin practic-aplicativ. Caietul de seminar nu își propune reiterarea tuturor informațiilor cuprinse în curs, însă se dorește a fi un sprijin real pentru studentul care urcă primele trepte ale cunoașterii fenomenului juridic.
Despre Ediția 3
Autoarele au avut în vedere revizuirea capitolelor, dar mai ales a anexelor pedagogice aferente fiecărui capitol, lucrarea conținând o serie de exerciții noi pentru o mai bună utilizare în cadrul seminarelor.
Puncte forte
• îndreptar menit să servească drept suport pentru seminar, axat pe exerciții juridice
• sprijin real pentru studentul care urcă primele trepte ale cunoașterii fenomenului juridic
Despre autori
Profesor universitar doctor, Nicolae POPA a absolvit Facultatea de Drept în anul 1975. De la absolvirea facultății a activat neîntrerupt în învățământul superior juridic, parcurgând toate etapele ierarhiei universitare – în prezent este profesor și conducător de doctorat în specialitatea Teoria dreptului.
Elena ANGHEL este lector universitar la Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” – Catedră de drept public, expert pentru probleme de armată, justiție, poliție, penitenciare, consilier în cadrul Biroului contencios constituțional și recurs în interesul legii – instituția Avocatul Poporului.
Cornelia Beatrice Gabriela ENE-DINU este lector universitar la Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene Universitatea „Nicolae Titulescu” din 2008, Mediator în cadrul Consiliului de Mediere și avocat în Baroul București.
Laura-Cristiana SPĂTARU-NEGURA este asistent universitar la Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” – Catedră de drept public din 2009 și avocat în Baroul București.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Adina R. Motica: Dreptul civil al familiei. Raporturile nepatrimoniale. Curs teoretic și practic. Dan Chirică: Tratat de drept civil. Contracte speciale. Volumul I. Vânzarea și schimbul. Ramona Elena Anghel, Cornelia Beatrice Gabriela Ene-Dinu, Laura-Cristiana Spătaru-Negură: Teoria generală a dreptului. Caiet de seminar. Ediția 3 was last modified: octombrie 11th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: