„Adaptabilitate şi flexibilitate. Cariera militară, din ce în ce mai atractivă pentru tineri”. Interviu cu prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, rectorul (comandantul) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu

4 oct. 2021
Vizualizari: 525

Luni, 4 octombrie 2021, pe site-ul prouniversitaria.ro a fost publicat un amplu interviu cu rectorul (comandantul) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, domnul general de brigadă, prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, cu titlul „Adaptabilitate și flexibilitate. Cariera militară, din ce în ce mai atractivă pentru tineri”.

Redăm, în continuare, câteva fragmente interesante din interviul Domniei Sale:

„Ca parte integrantă a învățământului superior militar, național și european, Academia Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu (AFT) este o universitate de educație și cercetare științifică, specializată în formarea ofițerilor pentru Forțele Terestre din Armata României. Principalul beneficiar al absolvenților noștri este Statul Major al Forțelor Terestre, însă în instituția noastră sunt școlarizați și studenți pentru Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor.”

„La nivel internațional, academia noastră și-a câștigat un loc fruntaș în rândul celor mai bune instituții de învățământ superior militar, fiind apreciată valoarea corpului nostru didactic și a instructorilor militari, progresul și gradul de modernizare pe care le-am atins până în prezent.”

„Pregătirea studenților în AFT se realizează prin îmbinarea eficientă a trei piloni principali: pregătirea academică, pregătirea militară și pregătirea fizică, studenții fiind motivați de către cadrele didactice să atingă în număr cât mai mare excelența în cadrul specializării studiate. Crearea de competențe profesionale generale și specifice armelor și specialităților militare este misiunea celor trei facultăți: Facultatea de Management Militar, Facultatea de Științe Militare și Facultatea de Științe Economice și Administrative.”

„Aproximativ 40% dintre studenții pe care astăzi îi avem în academie au absolvit un colegiu național militar, dar apreciem că acest procentaj va crește în următorii ani, în condițiile în care se va menține modul de admitere prin repartiția directă a absolvenților colegiilor naționale militare în instituțiile de învățământ superior militar. Din punctul de vedere al provenienței pe regiuni geografice, aproximativ 40% provin din Muntenia, inclusiv București, aproximativ 35% din Moldova și 25% din Transilvania.”

„Cariera militară este din ce în ce mai atractivă pentru tineri. Sunt numeroase motivele pentru care ei aleg să îmbrace haina militară. Faptul că la absolvire fiecare student are asigurat un loc de muncă, stabilitatea acestuia, existența unor etape concrete ale evoluției în carieră, pe care le știe încă de la început, precum și provocările și satisfacțiile pe care le oferă această meserie a armelor, sunt principalele motive care stau la baza acestei decizii.”

„Admiterea în Academia Forțelor Terestre presupune parcurgerea a patru etape: recrutarea, susținerea probei de concurs și ierarhizarea candidaților, selecția candidaților și examenul medical, iar ca ultimă etapă, finalizarea admiterii. Recrutarea se face de către fiecare beneficiar din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională potrivit reglementărilor specifice.”

 

Interviul integral poate fi accesat pe site-ul Pro Universitaria.

Generalul de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, rectorul (comandantul) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, s-a născut în anul 1965, în Umbrărești, județul Galați. A îmbrățișat cariera ostășească încă din adolescență, urmând cursurile liceului militar “Ștefan cel Mare” din Campulung-Moldovenesc. Continuând pe același drum, a absolvit, în 1989, Facultatea de Blindate și aviație din cadrul Academiei Tehnice Militare din București, pentru ca opt ani mai târziu să devină doctor în științe inginerești.

A efectuat mai multe cursuri postuniversitare, printre care: Managementul resurselor de apărare, Universitatea Transilvania, Brașov, 2003; Managementul proiectelor, „Europe” Excellency in Education Association, 2011; Securitate și bună guvernare, Colegiul Național de Apărare ‒Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București, 2015.

După terminarea facultății s-a dedicat atât activității practice, cât și muncii academice. În perioada 1989-1991 a lucrat la UM 01989 Sibiu, ca șef de atelier la lucrări pentru elicopter, motor și armament. Între 1995 și 2002 a fost șef al Biroului Exploatare elicoptere (și locțiitor al inginerului-șef), locțiitor tehnic și inginer-șef la Baza 58 Aeriană Elicoptere Sibiu, iar în intervalul 2002-2004 a condus Biroul Asigurare Tehnico-Materială din Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu. A urcat minuțios treptele afirmării în învățământul superior, începând din 1995, ca preparator și apoi asistent universitar la Facultatea de Aviație și blindate, Academia Tehnică Militară București și asumându-și apoi diferite misiuni, precum cele de conferențiar universitar și șef al Catedrei Științe Tehnice la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu (2004-2007), profesor universitar și secretar științific al Senatului universitar (2007-2008) și prorector (2008-2011) la aceeași instituție. Din anul 2011, prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan este rectorul (comandantul) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

A scris 31 de cărți, cursuri, culegeri de probleme, îndrumare de laborator. Decorat, printre altele, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler (2004). Titlul „Omul anului” în Forțele Terestre Române la secțiunea Învățământ, știință și artă militară, 2018.

Revista Pro Universitaria cuprinde și o broșură, care este gratuită, „Admiterea în anul universitar 2021-2022”, ca prefață la respectivul an de studii. Această premieră editorială are menirea de a-i informa, corect și într-o manieră destinsă, pe toți cei interesați de programele de licență și masterat, cu privire la aspectele utilitare care țin de alegerea și înscrierea într-o universitate de stat sau privată.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Pro Universitaria.

„Adaptabilitate și flexibilitate. Cariera militară, din ce în ce mai atractivă pentru tineri”. Interviu cu prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, rectorul (comandantul) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu was last modified: octombrie 4th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: