Activitatea cabinetelor stomatologice după încetarea stării de urgenţă

13 mai 2020
Vizualizari: 547

Este cunoscut deja că, începând cu data de 15 mai 2020, va fi reluată, printre altele, și activitatea cabinetelor stomatologice. Cu toate acestea, astăzi încă nu știm ce măsuri legislative vor fi adoptate în concret, dacă este vorba despre o stare de alertă sau nu, dacă se vor restrânge anumite drepturi sau nu, sau care sunt condițiile efective în care vor fi reluate anumite activități.

Totuși, ieri, data de 11 mai 2020, Ministerul Sănătății a decis publicarea unui Ordin, respectiv nr. 767/2020, prin care a stabilit condițiile în care vor funcționa cabinetele stomatologice pe perioada stării de urgență. Interesant este că la acest moment mai sunt mai puțin de 3 zile de stare de urgență, astfel cum a fost decretată și prelungită de către Președintele României.

Dincolo de faptul că publicarea acestui ordin la acest moment este una perfect blamabilă, Ministerul Sănătății nemanifestând diligența necesară pentru a informa mai devreme cabinetele stomatologice despre condițiile în care aceștia își puteau desfășura activitatea pe perioada stării de urgență, se pune problema aplicării în timp a acestor prevederi.

Conform art. 11 alin 1 din Legea nr. 24/2000, actele normative, printre care se află și ordinele ministerelor de resort, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și produc efecte juridice de la publicare. Asta înseamnă că și în cazul Ordinului nr. 767/2020 emis de Ministerul Sănătății, efectele se vor produce de la publicare adică în intervalul 11-14 mai 2020.

Trebuie însă avut în vedere că una din condițiile stabilite de acest act normativ se referă la faptul că în perioada stării de urgență sunt permise doar câteva tipuri de activități, respectiv intervențiile stomatologice de urgență, fiind necesar triajul pacienților și luarea unor măsuri de prevenție stabilite in extenso de anexele la ordin.

Totuși, ce ar trebui avut în vedere de către stomatologi este că potrivit Anexei nr. 1 la Ordin, Cabinetele stomatologice, private și publice, inclusiv cabinetele școlare și studențești și cele din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, cu excepția cabinetelor stomatologice care funcționează în structurile de primire urgență UPU din cadrul spitalelor regionale și județene de urgență, pot efectua intervenții stomatologice de urgență, pe durata cât este instituită starea de urgență, numai după aprobarea/avizarea temporară emisă de către direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București și de către colegiul teritorial din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) pe raza cărora se află cabinetul stomatologic care să certifice respectarea măsurilor suplimentare pentru prevenirea și limitarea infecției cu SARS-COV-2 privind:

a) dotarea cabinetelor cu echipamente speciale de protecție;

b) dotarea cabinetului cu substanțe dezinfectante;

c) dotarea minimă obligatorie prevăzută pentru cabinetele stomatologice;

d) structura funcțională: cabinetul stomatologic va avea în componența minimă sală de așteptare, grup sanitar, spații de depozitare și cabinet stomatologic propriu-zis, în care se desfășoară activitățile de diagnostic clinic și terapeutic.

Or, cert este că în perioada stării de urgență, adică timp de aproape 60 de zile, cabinetele stomatologice care au realizat intervenții de urgență pacienților, nu au făcut-o cu aprobarea prealabilă de către DSP și CMSR, de vreme ce acest act normativ nu a fost adus la cunoștință în timp util.

Evident că o astfel de reglementare era necesară pentru a evita răspândirea pandemiei cu virusul SARS-Cov 2, fiind deosebit de regretabilă întârzierea organelor centrale în adoptarea măsurilor necesare. În orice caz, suntem de părere că nu poate fi reproșat nimic din punct de vedere legal cabinetelor stomatologice care au desfășurat activitate în perioada stării de urgență tocmai în raport de aplicarea ratione temporis a ordinului recent publicat.

Pe de altă parte, este însă perfect posibil ca scopul publicării acestui act normativ la acest moment să fie acela de a justifica o eventuală prelungire a condițiilor în care pot funcționa cabinetele stomatologice începând cu data de 15 mai. Mai cu seamă, chiar dacă ( probabil) nu se va restrânge activitatea cabinetelor doar la urgențele medicale, este perfect posibil să fie aplicabile în continuare măsurile legate prevenție și triajul pacienților.

În consecință, recomandarea noastră pentru cabinetele stomatologice este de a urmări la zi reglementările ce urmează a fi adoptate și publicate în perioada ce urmează.


* Articol preluat de pe site-ul http://www.chirita-law.com/stiri/.

Activitatea cabinetelor stomatologice după încetarea stării de urgență was last modified: mai 12th, 2020 by Raluca Colcieri

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice