Acțiune în răspundere civilă delictuală. Competența teritorială cu caracter relativ, de ordine privată. Invocarea excepției de necompetență (NCPC)

2 feb. 2017
Vizualizari: 5992
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 232/2016

NCC: art. 1349, NCPC: art. 107, NCPC: art. 112, NCPC: art. 113, NCPC: art. 117, NCPC: art. 121, NCPC: art. 129, NCPC: art. 130, NCPC: art. 137

Se constată că, în cauza de față, instanța a fost investită cu soluționarea unei acțiuni personale, prin care reclamantul tinde la valorificarea unui drept personal, drept de creanță corelativ obligațiilor de a da, respectiv de a face, urmare a faptei ilicite a pârâtului.

Astfel, la data de 19 noiembrie 2014, reclamantul a sesizat Judecătoria Buzău cu o acțiune în răspundere civilă delictuală, întemeiată pe dispozițiile art. 1349 C. civ., prin care a solicitat instanței să fie obligat pârâtul la plata unor despăgubiri în cuantum de 1 leu, precum și la prezentarea de scuze publice, ca urmare a faptei ilicite săvârșită de pârât.

Înalta Curte constată că în speță este incidență norma înscrisă în art. 107 C. proc. civ., potrivit căreia „Cererea de chemare în judecata se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul dacă legea nu prevede altfel”, precum și cea cuprinsă în dispozițiile art. 113 alin. (1) pct. 9 C. proc. civ., potrivit cărora „în afară de instanțele prevăzute la art. 107-112, mai sunt competente (…), instanța în a cărei circumscripție s-a săvârșit fapta ilicită sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligațiile izvorâte dintr-o asemenea faptă”.

Față de prevederile art. 129 alin. (1) și alin. (2) pct. (3) C. proc. civ. rezultă că numai în cazurile prevăzute la art. 117-121 C. proc. civ., competența teritorială este exclusivă, per a contrario, în alte cazuri competența teritorială având caracter relativ, de ordine privată.

Cum, în speță, este vorba despre o acțiune personală ce nu se circumscrie cazurilor expres prevăzute de dispozițiile art. 137-121 C. proc. civ., ci dispozițiilor art. 107 și 113 C. proc. civ., norma de competența teritorială aplicabilă litigiului de față are caracter de ordine privată.

Totodată, din interpretarea coroborată a dispozițiilor art. 107 și art. 113 C. proc. civ., rezultă că, în materia răspunderii civile delictuale, competența este alternativă, revenind reclamantului dreptul de a alege între instanțe deopotrivă competente, de la domiciliul pârâtului, locul săvârșirii faptei, respectiv locul producerii prejudiciului.

Fiind vorba despre o normă de competență teritorială relativă, de ordine privată, nesocotirea ei putea fi invocată pe calea excepției de necompetență numai de către pârât, în condițiile art. 130 alin. (3) C. proc. civ. respectiv doar prin întâmpinare sau, dacă întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe.

Înalta Curte reține că, în cauză, a fost invocată excepția necompetenței teritoriale a Judecătoriei Buzău de instanța de judecată, din oficiu, la primul termen de judecată acordat în cauză, din 17 martie 2015, iar nu de pârât în condițiile art. 130 alin. (3) C. proc. civ.

Astfel, deși instanța a menționat, în încheierea din 17 martie 2015, pronunțată de Judecătoria Buzău, faptul că pârâtul a invocat excepția necompetenței teritoriale a instanței, în realitate, conform celor menționate în practicaua încheierii, pârâtul nu a fost prezent la prima zi de înfățișare. De asemenea, din lucrările dosarului se constată că acesta nu a depus întâmpinare sau vreun alt înscris în care să invoce excepția necompetenței teritoriale a instanței.

Prin urmare, cum pârâtul nu a depus întâmpinare, iar la prima zi de înfățișare la care a fost legal citat, acesta nu s-a prezentat, invocarea excepției necompetenței teritoriale de către Judecătoria Buzău nu poate avea drept consecință schimbarea competenței în favoarea Judecătoriei Roman.

Pe cale de consecință, competența teritorială de judecare a cauzei în primă instanță aparține Judecătoriei Buzău, ca instanță inițial sesizată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Acțiune în răspundere civilă delictuală. Competența teritorială cu caracter relativ, de ordine privată. Invocarea excepției de necompetență (NCPC) was last modified: februarie 2nd, 2017 by Universul Juridic
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: