Acord între Ministerul Justiţiei şi sindicatele din sistemul penitenciar

23 mai 2019
Vizualizari: 700

Alegerile pentru Parlamentul European încep azi în Anglia și Olanda.

Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii și olandezii, care vor face acest lucru joi, 23 mai. Regatul Unit nu ar fi trebuit să participe la acest vot, dar este obligat întrucât Brexitul a fost amânat. Nu este așteptat niciun exit-poll în Regatul Unit, dar în Olanda va fi difuzat unul la ora locală 21:00 (19:00 GMT). Rezultatele oficiale vor fi anunțate doar în seara zilei de duminică, 26 mai. Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia și Malta. În Republica Cehă votul se va desfășura în două zile, vineri și sâmbătă”, scrie Agerpres.

Alegătorii din celelalte 21 de state membre, printre care și România se vor prezenta la urne, duminică, 26 mai.

Curtea Constituțională a amânat miercuri pentru 28 mai dezbaterile pe sesizările USR și PNL privind modificările aduse de Parlament Codului penal și Codului de procedură penală.

„Sesizările se referă la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea și sancționarea faptelor de corupție, dar și la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Uniunea Salvați România a anunțat că a depus, împreună cu PNL, două sesizări de neconstituționalitate cu privire la proiectele de lege «prin care se aduc peste 300 de modificări nocive Codului penal și Codului de procedură penală»”, notează Agerpres.

„Tot pentru 28 mai, Curtea Constituțională a României a amânat miercuri și discutarea sesizării președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung «România 2040»”, mai arată Agerpres.

Presa scrie că Ministerul Justiției a ajuns la un acord cu reprezentanții sindicatelor din sistemul penitenciar privind plata drepturilor de natură salarială și de asistență socială a personalului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, după cum notează Agerpres, „discuțiile s-au finalizat cu un acord încheiat între reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor privind plata drepturilor de natură salarială și de asistență socială a personalului din sistemul penitenciar în sumă totală de 80.972.000 de lei, în cadrul unui calendar de plăți agreat de comun acord”.

Ziarele scriu și despre dosarul în care este judecat că ar fi obținut ilegal fonduri europene Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie.

„DNA a cerut, miercuri, condamnarea Arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, judecat pentru că ar fi obținut ilegal fonduri europene, la închisoare cu executarea, solicitând instanței ca pedeapsa să fie orientată spre maximul prevăzut de lege. Avocata Maria Vasii a cerut achitarea clientului său, iar Arhiepiscopul a spus că faptele din rechizitoriu nu există. Curtea de Apel Constanța a amânat pronunțarea pentru data de 29 mai, decizia instanței nefiind definitivă”, notează News.ro.

„Fostul director SRI, George Maior, a transmis, prin Ministerul Afacerilor Externe, Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) că nu se va putea prezenta la audierea de joi, 23 mai, din motive care țin de sănătatea sa”, au menționat pentru Mediafax surse judiciare.

El a fost citat de către procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) pentru joi, 23 mai, în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în care Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat”, au mai precizat pentru Mediafax surse judiciare.

„În acest dosar, au fost audiați deja fostul ministru de Interne Gabriel Oprea și fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, ambii în calitate de martor”, mai scrie Mediafax.

Adevărul scrie azi că grupul Telekom intenționează să părăsească România.

„Grupul Telekom ia în considerare vânzarea operațiunilor din România, unul dintre motive fiind Ordonanța lăcomiei. Abonații ar putea fi împărțiți între alte două mari companii. Acționarii companiei au reacționat la zvonuri. Și Guvernul a comentat legătura acestei posibile plecări cu Ordonanța nr. 114. Potrivit G4Media, nu este clar încă dacă operațiunile Telekom România vor fi vândute unei jucător din piață sau unui nou-intrat. În schimb, GSP scrie că abonații și drepturile TV vor fi împărțite între RCS-RDS și Orange. În timp ce francezii de la Orange vor prelua partea de telefonie mobilă, RDS va prelua operațiunile Telekom care țin de televiziune”, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Acord între Ministerul Justiției și sindicatele din sistemul penitenciar was last modified: mai 23rd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: