A fost semnat Acordul de cooperare între Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” şi Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei

24 mart. 2016
Vizualizari: 917

Despre

  • Cadrul juridic de colaborare dintre cele două institute de cercetare ştiinţifică
  • Încheiat pe o perioadă nedeterminată
  • „Ridicarea problemei unei științe și culturi juridice românești ca una singură și indivizibilă”

Joi, 16 martie 2016, a fost semnat la Chișinău Acordul de cooperare între Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române (ICJ) și Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei (ICJP), care stabilește cadrul juridic de colaborare dintre cele două institute de cercetare științifică în domeniul dreptului.

Astfel, încheiat pe o perioadă nedeterminată documentul prevede obiectivele cooperării, formele de activitate comună, managementul proiectelor comune, drepturile și obligațiile părților semnatare ș.a. În alocuțiunile rostite cu acest prilej, cei doi directori ai institutelor, profesorii universitari Mircea Duțu (ICJ) și Valeriu Cușnir (ICJP) au subliniat importanța Acordului, prioritățile activităților de cercetare proprii, posibilitățile de conlucrare, precum și semnificațiile unei științe juridice comune, dincolo de realitățile existenței a două state românești și legislații interne separate.

Cu prilejul semnării respectivului acord, prof. univ. dr., dr. h. c. Mircea Duțu, director al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, a declarat: „Inițiativa semnării primului Acord de conlucrare între institutele de cercetări juridice ale academiilor naționale de la București și Chișinău, însoțită de lansarea unei lucrări privind Constituțiile statelor lumii, datorate unui distins jurist basarabean, în contextul în care spiritualitatea românească de pretutindeni aniversează 150 de ani de la formarea, la 1 aprilie 1866 a Societății Literare Române, devenită în 1867 Societatea Academică Română și transformată la 1879 în «institut național» sub denumirea de Academia Română, reprezintă semnele cardinale care ne conduc aproape ineluctabil spre ridicarea problemei unei științe și culturi juridice românești ca una singură și indivizibilă. Într-adevăr, afirmarea unui atare postulat devine cu atât mai necesară și mai importantă în condițiile integrării europene, inclusiv în planul dreptului și al realității unei mondializării, inclusiv juridice, tot mai accentuate și mai agresive, ceea ce presupune totodată păstrarea și consolidarea identității juridico-culturale, ca imperativ al manifestării unității prin diversitate”.

Sursele informației sunt Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române (www.icj.ro) și Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei (www.icjp.asm.md).

A fost semnat Acordul de cooperare între Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” și Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei was last modified: martie 22nd, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: