Achiesarea la hotărâre. Renunţarea unei părţi la calea de atac pe care o putea folosi ori pe care a exercitat-o deja împotriva tuturor sau a anumitor soluţii din hotărâre (NCPC)

9 oct. 2020
Vizualizari: 3461
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 372/2020

NCPC: art. 9 alin. (3) teza I, art. 463 alin. (1)

Potrivit art. 9 alin. (3) teza I C. proc. civ., „în condițiile legii, partea poate, după caz, renunța la judecarea cererii de chemare în judecată sau la însuși dreptul pretins, poate recunoaște pretențiile părții adverse, se poate învoi cu aceasta pentru a pune capăt, în tot sau în parte, procesului, poate renunța la exercitarea căilor de atac ori la executarea unei hotărâri”.

Totodată, potrivit art. 463 alin. (1) C. proc. civ., „achiesarea la hotărâre reprezintă renunțarea unei părți la calea de atac pe care o putea folosi ori pe care a exercitat-o deja împotriva tuturor sau a anumitor soluții din respectiva hotărâre”.

Astfel, în ipoteza renunțării la calea de atac, aceasta echivalează cu o achiesare la hotărârea atacată, sens în care nu este necesar acordul intimatului.

În aplicarea acestor texte de lege, Înalta Curte constată că, prin cererea depusă la 28 ianuarie 2020, recurentul-reclamant A. a solicitat instanței să ia act de renunțarea sa la judecata recursurilor, cerere care a fost comunicată părții adverse.

Manifestarea de voință, în sensul de a renunța la judecata recursului, reprezintă o desistare, un act de dispoziție al recurentului, care nu este supus cenzurii instanței de judecată, conform principiului disponibilității care guvernează procesul civil.

Pentru aceste motive, în temeiul art. 463 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte de Casație și Justiție va lua act de renunțarea la judecata recursurilor declarate de recurentul-reclamant A. împotriva deciziei civile nr. 1370 din 23 septembrie 2019 și împotriva încheierii de sesizare a Curții Constituționale a României din 23 septembrie 2019, pronunțate de Curtea de Apel București, secția a V-a civilă.

Față de efectul pe care îl produce renunțarea la judecata recursurilor, Înalta Curte de Casație și Justiție apreciază că nu se mai impune analiza excepțiilor inadmisibilității și nulității invocate de către intimatul-pârât.

Sursa informației: www.scj.ro.

Achiesarea la hotărâre. Renunțarea unei părți la calea de atac pe care o putea folosi ori pe care a exercitat-o deja împotriva tuturor sau a anumitor soluții din hotărâre (NCPC) was last modified: octombrie 7th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.