Aceste noi alegeri vor avea energia să propună oameni noi, să propună tineri, care să vină alături de noi

20 feb. 2019
Vizualizari: 1046

Nicolae Cîrstea: Domnule decan Lucian Săuleanu, vă spunem bine vă găsim la această a V-a ediție a Conferinței naționale de Drept penal al afacerilor. Sunteți gazda noastră în acest moment – cum sunt lucrurile la acest debut al conferinței?

Lucian Săuleanu: Bună ziua. Mulțumesc de introducere – în fapt, este un eveniment pe care îl realizăm împreună. Editura Universul Juridic, într-adevăr, este cea care a inițiat acest șir de conferințe dedicate Dreptului penal al afacerilor. Iată, astăzi, la Craiova, Baroul Dolj, alături de alte două barouri – Olt și Gorj – reușesc împreună și cu concursul Facultății de Drept din Craiova să realizeze acest eveniment. Este un eveniment reușit, ținând cont de persoanele care conferențiază, de profesorii, de colegii avocați care conferențiază, de alte persoane magistrați care sunt prezente alături de noi, fără a menționa persoanele în cauză, pentru că avem 10-15 invitați. Este, într-adevăr, zicem noi, o conferință reușită, prin spectrul problemelor de practică care constituie obiectul discuțiilor.

Nicolae Cîrstea: Peste 250 de colegi au venit să audieze speakerii noștri, să aprofundeze temele propuse de aceștia – Dreptul penal este important, iată, și în afara Bucureștiului.

Lucian Săuleanu: Da, normal, numărul mare – este adevărat, foarte mulți colegi veniți și din barourile limitrofe – arată un interes crescând pentru acest domeniu. De altfel, este foarte bine cunoscută în rândul avocaților, să spunem, amploarea pe care a luat-o, din această perspectivă – a numărului de dosare, a problematicilor –, Dreptul penal al afacerilor, dorința de specializare a colegilor, dorința de a afla lucruri noi, iată, din diverse perspective – a unui procuror, a unui avocat, a unui profesor. Așa încât, nu pot decât să mă bucur de modul cum decurge această conferință.

Nicolae Cîrstea: Avem, iată, în 2019, alegeri, atât la nivel local, cât și la nivel instituțional, al UNBR – cred că și decanul Lucian Săuleanu este în postura de a-și pregăti candidatura sau de a avea o perspectivă asupra a ceea ce se va întâmpla în perioada următoare.

Lucian Săuleanu: Așa este, în foarte multe barouri, inclusiv la nivelul uniunii, dar și al Casei de Asigurări a Avocaților, anul acesta vor fi alegeri. Este un moment în care cred eu că trebuie să facă un bilanț fiecare conducător, fiecare decan, președinte sau consilier, indiferent de organul profesional în care-și desfășoară activitatea. Trebuie să puncteze, să precizeze, să arate ceea ce a făcut. Eu cred că în acești patru ani – și nu mă refer doar la Baroul Dolj, ci în general, la barouri – am avut o activitate destul de bogată. Cred eu că este chiar un reviriment al activității barourilor, fie mici, fie mari – iată, și evenimentele din aceste zile o demonstrează; pot să mă refer chiar la acest demers, inițiat de 14 barouri, cu privire la nivelul onorariilor din oficiu, la renegocierea onorariilor din protocolul încheiat cu Ministerul Justiției. Este o dovadă că organele profesiei, în speță decanii, au înțeles că se impune a se desfășura o activitate intensă în favoarea avocaților. Nu cred că este doar o activitate desfășurată acum, conjunctural, în această perioadă a alegerilor; eu cred în tinerii avocați – pentru că, trebuie să spun acest lucru, cel mai important procent este cel al avocaților tineri, 30-40 de ani, și cred eu că inclusiv în aceste noi alegeri vor avea energia să propună oameni noi, să propună tineri, să vină alături de noi, să încerce să ducem mai departe și să protejăm interesele avocaților.

Nicolae Cîrstea: Cât de mult s-a schimbat perspectiva asupra avocaturii de când ați devenit și decan al baroului și cât de mult s-a schimbat viața dumneavoastră? – Bănuiesc că sunt niște ore pe care le alocați zilnic conducerii Baroului Dolj.

Lucian Săuleanu: Este foarte adevărat, în ultimii 10-15 ani se observă o modificare importantă pe agenda unui decan, pe activitatea pe care o desfășoară, în sensul că acum, într-adevăr, un decan de barou, cum este și Baroul Dolj, unul din barourile mari, necesită timp. Trebuie să aloci timp, trebuie să ai energia necesară pentru a comunica cu toți colegii, a încerca să dezbați, să intervii în toate problemele, să fii la curent. Nu mai suntem în situația din urmă cu 10-15 ani, când decanul nu avea atâta activitate. Trebuie să recunoaștem că volumul de activități, atât cele administrative, cele interne, numărul de avocați crește, problematicile sunt diverse. S-a schimbat, bineînțeles, inclusiv perspectiva mea, pentru că nu cunoșteam, până să devin decan, efortul pe care trebuie să-l faci, pentru că, realmente, sunt foarte, foarte multe aspecte – de la contabilitate, iată, organizarea de conferințe, pregătire profesională, probleme de apărare a profesiei, activitatea de zi cu zi, ce înseamnă partea de secretariat din cadrul baroului… Deci, într-un cuvânt, o activitate din ce în ce mai amplă și care cred eu că, într-un fel, va conduce la următorul pas, anume o profesionalizare a organelor de conducere, ca decanii, într-adevăr, să își dedice tot timpul acestor activități. Nu mai putem și nu mai este momentul să stai o oră-două la barou, ci, așa cum o arată realitatea, mai toți decanii petrec multe ore pentru a rezolva problemele colegilor, de a se interesa de aspectele de noutate, de a încerca să fie la curent, inclusiv la nivelul acesta, al UNBR, de a fi prezenți la toate ședințele. Cu alte cuvinte, cred eu că suntem într-o evoluție bună, dacă este să rezum, a avocaturii și a organelor de profesie, că perspectiva s-a schimbat inclusiv din acest punct de vedere, al interesului pe care trebuie să-l inclusiv colegii – iată, din ce în ce mai mult avem dezbateri la nivel național, săptămâna următoare avem acea întâlnire în comisia pentru cercetarea abuzurilor, comisie care, iată, vrea să verifice această modalitate de stabilire a onorariilor, să sprijine, până la urmă, nu onorariile minimale ale avocaților, ci drepturile cetățenești, a fost demersul din urmă cu o lună de zile, tot la comisia pentru abuzuri, privitor la permiterea accesului avocaților în parchete și în inspectoratele de poliție cu telefoanele mobile. – Sunt o serie de chestiuni de amănunt, dar care, până la urmă, au menirea de a ne face viața mult mai ușoară. Sunt chestiuni administrative – conlucrarea cu instanțele, cu parchetele, cu celelalte instituții –, menite, până la urmă, să ușureze activitatea colegilor avocați. Așteptăm sesizări din partea colegilor, așteptăm informații care să ne ajute în a pune în discuție, repet, aceste probleme ce țin de apărarea drepturilor avocaților.

Nicolae Cîrstea: Dle decan, vă mulțumesc, vă felicit pentru această organizare – iată, i-ați implicat și pe colegii mai tineri în structura conferinței, ca moderatori, ca gazde ai speakerilor noștri, și se dovedește că lucrurile sunt pe un trend ascendent.

Lucian Săuleanu: Cred că aceasta este soluția, în primul rând cea de colaborare cu alte barouri. Este o dovadă că există cooperare între barourile din Oltenia – acest lucru ne-am dorit tot timpul. Colegii trebuie să fie alături unii de alții la astfel de evenimente. De asemenea, implicarea, inclusiv ca speakeri, ca moderatori a colegilor avocați din Baroul Dolj este foarte importantă, pentru că eu cred în echipă. Fără ajutorul echipei, fără ajutorul colegilor consilieri, cred eu că nu ar merge atât de bine lucrurile în Baroul Dolj. Pentru că, până la urmă, acest efort constant, continuu, nu este posibil decât în echipă. Este important să promovăm tinerii; este important să promovăm ceilalți colegi; este important să-i promovăm pe cei care sunt specialiști – iată, cei doi moderatori desfășoară și fac activități de reprezentare, asistență juridică în acest domeniu, al Dreptului penal. Eu nu am avut decât rolul de gazdă și de a adresa un cuvânt de bun-venit, pentru că fiecare coleg avocat trebuie să aibă un rol, iar cu cât suntem mai mulți implicați în aceste structuri ale baroului, cu atât lucrurile vor fi și mai bune. De ce – pentru că, dacă-mi aduc bine aminte, în urmă cu 10-20 de ani, nu era aceeași percepție cu privire la importanța baroului, la necesitatea, la funcția unui barou. Lucrurile s-au schimbat, colegii se simt bine alături unii de alții, fie că vorbim de un eveniment științific, fie că vorbim de alte activități – sportive sau culturale, chiar de petrecere – pe care le organizăm. Important este ca, pe un calendar complex de activități, cum îl are Baroul Dolj, nu încercăm decât să dăm suflet profesiei, să fim unii alături de ceilalți, să ne cunoaștem, să schimbăm informații. Pentru că, lăsând la o parte tot ceea ce înseamnă mass-media sau schimbarea de informații pe rețelele de socializare, mult mai important este schimbul acesta direct de informații. Cunoașterea celuilalt, cunoașterea, iată, în astfel de conferințe, a profesorilor, colegilor avocați, magistrați din alte zone ale țării, care vin cu idei, vin cu altă perspectivă. Cu alte cuvinte, repet – și închei acest răspuns –, este important să avem alături de noi mult mai mulți colegi și să se implice în activitățile baroului.

Nicolae Cîrstea: Rămâneți atașat ideii unei legături apropiate cu Republica Moldova – este o idee mai veche, pe care am văzut-o aici, la Baroul Dolj, o implicare importantă, donații de carte, invitații ale colegilor din Republică la Craiova; ați dat curs, de-a lungul timpului, invitațiilor primite din Republica Moldova. De ce țineți la această legătură cu colegii și, până la urmă, frații noștri de dincolo de Prut?

Lucian Săuleanu: În primul rând, pentru că, până să ajungem la o unitate națională, așa cum ea a fost în urmă cu 100 de ani – deziderat pe care toți românii și-l doresc, dar din ce în ce mai greu de obținut –, cred eu că mult mai importantă este cultura; și cultura juridică, cultura comună, unică. Avem un protocol încheiat cu Baroul Chișinău și prezența decanului Baroului Chișinău, dl Dorin Popescu, este în acest sens. Avem mai multe activități, inclusiv în acest an, acțiuni – aș menționa inclusiv o școală de vară la care vor participa, pe lângă studenți ai Universității de Stat din Republica Moldova, și avocați stagiari din Baroul Chișinău – este o premieră în acest sens, și la vară vom organiza o astfel de școală de vară. Repet, toate aceste acțiuni și multe altele – colaborarea în Revista Baroului Dolj, schimburile pe care le facem în mod constant, donațiile de carte juridică – se înscriu în acest proiect pe care noi îl considerăm mult mai important, real. Adică e o chestiune palpabilă, pur și simplu facem ceva, anume să avem activități comune, să ne cunoaștem. Această unire de care se vorbește trebuie făcută la nivel personal; la nivel, iată, instituțional, prin diverse schimburi – avem chiar un proiect, acum, pentru recuperarea – dau ca exemplu – arhivei Baroului Chișinău, a barourilor din Moldova, din arhivele românești. Mi s-ar părea foarte interesant să încercăm, urmare a faptului că toate arhivele au fost distruse la Chișinău după al Doilea Război Mondial, să încercăm să refacem această fărâmă de istorie a lor. Iată un proiect interesant, la care ar putea să adere mai multe barouri sau alte instituții de cultură sau arhivistice, cu, repet, acest scop de a fi împreună. A fi împreună nu înseamnă doar la nivel de declarație, ci să facem fapte, să arătăm că, într-adevăr, ceva se întâmplă.

Dorim ca toți colegii din Moldova să aibă acces la cărțile editate în România – de aceea Baroul Dolj, anul trecut, a făcut o donație către Biblioteca Municipală de Drept, în valoare de 100-120 de milioane, tocmai pentru că este importantă cunoașterea directă a surselor care ne leagă, poate în viitor avem și un cod civil comun, de exemplu, sau alte legi. Este adevărat că ele sunt compatibile sau, undeva, au o sursă comună. Dar nu ne împiedică, de exemplu, să conlucrăm pe chestiuni ce țin de avocatură – ceea ce și facem, de altfel, de mult timp. Sunt ședințe comune, decanii din Moldova participă la ședințele inclusiv ale Consiliului UNBR. Așa încât, nu poate să fie decât mulțumitoare relația și să se lege o prietenie adevărată pe termen lung.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle decan, și vă felicit pentru toate aceste inițiative!

Lucian Săuleanu: Vă mulțumim!

Aceste noi alegeri vor avea energia să propună oameni noi, să propună tineri, care să vină alături de noi was last modified: februarie 20th, 2019 by Lucian Bernd Săuleanu
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Lucian Bernd Săuleanu

Lucian Bernd Săuleanu

Este decan al Baroului Dolj, doctor în drept cu teza „Specificul obligațiilor comerciale în comparație cu obligațiile civile”, cadru universitar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Universitatea din Craiova, având în prezent titlul de profesor universitar, unde predă dreptul societăților comerciale și operațiuni juridice bancare și de bursă.
A mai scris: