Această funcție o exerciți nu pentru tine, ci pentru colegi, pentru a încerca să aduci și un suflu nou, ceva proaspăt în profesie, în ton cu timpurile pe care le trăim și cu generațiile pe care le reprezentăm

11 oct. 2019
Vizualizari: 946

Nicolae Cîrstea: 5 octombrie 2019, Hotel Intercontinental, Congresul Avocaților axat pe problemele Casei de Asigurări a Avocaților – suntem împreună cu dl av. Antonio Iordan, membru, mai de curând – de câteva luni, practic de la congres –, în comisia permanentă a UNBR. Cum vă simțiți, dle avocat, ca proaspăt – să zic așa – membru al Comisiei Permanente a UNBR?

Antonio Iordan: Vă salut, mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați acordat-o. Ca membru al Comisiei Permanente nu poți să simți decât o mare onoare și o mare răspundere pe umerii tăi, pentru că, atunci când colegii din profesie îți acordă un asemenea privilegiu, o asemenea încredere, nu poți decât să răspunzi cu aceeași monedă și să încerci să te ridici la înălțimea așteptărilor pe care ei le au. Această funcție o exerciți nu pentru tine, ci pentru colegi, pentru a încerca să aduci și un suflu nou, ceva proaspăt în profesie, în ton cu timpurile pe care le trăim și cu generațiile pe care le reprezentăm.

Nicolae Cîrstea: Care a fost proiectul cu care ați candidat pentru alegerea în Comisia Permanentă? Care sunt lucrurile pe care vreți să le implementați în acest mandat?

Antonio Iordan: Nu sunt proiecte originale; ele sunt proiecte pe care le-am cules din dialogul cu colegii, în cei patru ani de experiență ca membru în Consiliul UNBR. Ele vor fi în curând supuse atenției Comisiei Permanente, chiar ieri s-a decis ca proiectele pe care le vom discuta pentru programul pe următorii patru ani să își aibă locul într-o comisie permanentă special convocată pe această temă și vizează întreg spectrul activității avocațiale – aș putea să amintesc aici îmbunătățirea cadrului organizatoric, care ține și de legislația primară, și de cea secundară, precum și deschiderea pentru colegi a unor noi forme de ajutor, mai ales prin intermediul casei de asigurări; dar ne gândeam chiar la un viitor – dl președinte Briciu a venit cu această propunere, pe care am îmbrățișat-o cu toții: De ce să nu ne gândim și la viitorul colegilor pensionari, niște case de odihnă și lucruri care să vină în sprijinul lor după ce se retrag din profesie?

Nicolae Cîrstea: Cum poate contribui Comisia Permanentă a UNBR la îmbunătățirea activității și, până la urmă, a profesiei de avocat? Care sunt lucrurile pe care ați putea să le faceți dumneavoastră, în cadrul Comisiei Permanente, pentru o viață și o activitate mai bune în avocatura românească?

Antonio Iordan: Ce simt eu că trebuie făcut este de a nu lăsa un singur om să muncească. Și, fiind 15 membri, fiecare trebuie să venim cu proiecte, să ne aducem contribuția și să fim pro-activi în această activitate. Sper că o să facem acest lucru, eu personal m-am angajat și m-am înhămat la muncă și nu doar la a mă prezenta la ședințe în scop pur formal. Și cred că succesul Comisiei Permanente va rezida în faptul că toți cei 15 vor munci și vor trage în același sens. Ideile vin pe parcurs și, dacă există coeziune, omogenitate și muncă, deopotrivă, vor veni și rezultate.

Nicolae Cîrstea: Chestiunea legată de Casa de Asigurări a Avocaților preocupă profesia de avocat, nu de ieri, de astăzi, ci de mulți ani de zile; practic, cele mai importante sume din taxele pe care le plătesc avocații se duc către Casa de Asigurări. Dumneavoastră v-ați implicat activ în aceste discuții, chiar în chestiunea legată de auditul care s-a făcut la Casa de Asigurări – care ar fi mesajul pe care ați vrea să-l transmiteți dumneavoastră în legătură cu auditul, în legătură cu chestiunile pe care le doriți implementate la Casa de Asigurări a Avocaților?

Antonio Iordan: Casa de Asigurări este un subiect fierbinte și sensibil zilele acestea. Din păcate, demersul între ai cărui inițiatori m-am aflat nu a fost foarte bine înțeles de actuala conducere a Casei, care s-a situat pe o poziție total opusă. Demersul s-a inițiat pentru a da semnal de încredere și de stabilitate a sistemului, de a crește nivelul de transparență a sistemului; totodată, pentru ca, odată cu creșterea nivelului de încredere, colegii noștri să contribuie în mod voluntar la acest sistem, cu mai multă dare de mână. Colegii mei cred că știu despre ce este vorba. În niciun caz noi nu am încercat să degradăm sau să aducem o imagine proastă sistemului de pensii – considerăm că e un lucru cu care trebuie să ne mândrim, avem o istorie de peste 100 de ani în acest sistem, suntem unul din puținele fonduri de pensii private autonome și tot ce ne dorim este ca acest sistem să se consolideze și să asigure un viitor la fel de îndelungat breslei avocaților.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle avocat Antonio Iordan, pentru această discuție. Sper să ne revedem pe parcursul mandatului dumneavoastră și să bifăm măcar unele dintre obiectivele pe care vi le propuneți acum, ca fiind realizate.

Antonio Iordan: Și eu vă mulțumesc pentru că sunteți aproape de avocați, pentru că transmiteți celor care nu sunt cu noi momentele cele mai importante din viața profesională a lor și vă urez succes.

Această funcție o exerciți nu pentru tine, ci pentru colegi, pentru a încerca să aduci și un suflu nou, ceva proaspăt în profesie, în ton cu timpurile pe care le trăim și cu generațiile pe care le reprezentăm was last modified: octombrie 11th, 2019 by Antonio Iordan

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice