Accident de mașină. Ucidere din culpă. Daune morale. Apel (NCPP)

18 aug. 2017
Vizualizari: 6265
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 397/A/2016

NCPP: art. 275 alin. (2) și (6)

Înalta Curte reține că acțiunea penală, acțiunea în daune exercitată în cadrul procesului penal are același izvor, și anume infracțiunea săvârșită. În raport cu această particularitate, acțiunea în daune exercitată în procesul penal nu poate avea ca obiect decât repararea prejudiciului moral cauzat prin infracțiune, și a celui material, dacă este cazul.

Astfel, instanța de fond în mod corect a acordat daunele morale în favoarea celor două părți civile (respectiv sora și mama victimei) întrucât inculpatul, prin fapta sa ilicită (uciderea din culpă a fiului, respectiv fratelui părților civile) a produs o vătămare atât din punct de vedere material (deoarece cele două părți civile, deși nu se aflau în întreținerea victimei, erau ajutate financiar cu o contribuție pecuniară din partea victimei), cât și moral, cele două obligații de dezdăunare având același izvor.

Or repararea integrală a prejudiciului presupune despăgubirea persoanei vătămate atât pentru prejudiciile materiale suferite, cât și pentru prejudiciile morale, directe sau indirecte suferite, astfel că Înalta Curte apreciază stabilirea obligației părții responsabile civilmente SC E. SA la nivelul sumei de 100.000 lei despăgubiri morale (corespunzător culpei inculpatului A. de 50%) către fiecare din părțile civile C. și D., ca fiind judicioasă.

Se constată, de asemenea, că în prezenta cauză victima accidentului rutier era o persoană tânără în vârstă de 27 de ani și, cu toate că nu reprezenta sursa principală de venit pentru familia sa, avea o contribuție semnificativă în ajutorul financiar pe care îl acorda familiei sale (generând o relație de interdependență a mamei, respectiv sorei sale), conform declarației martorului F. Totodată, se reține că victima era apropiată de familia sa, nu prezenta probleme de sănătate, și a cărui existență s-a încheiat în urma unui accident de mașină violent, în care moartea a survenit în aceeași zi.

Astfel, având în vedere împrejurările decesului, relația interpersonală dintre victimă și familia sa, vârsta victimei, în strânsă corelație cu gradul de imprevizibilitate al decesului, reacțiile emoționale similare ale oricărei alte persoane care și-a pierdut unul dintre fii, respectiv frate, Înalta Curte apreciază că acordarea sumei de 100.000 lei (aproximativ 22.222 euro) despăgubiri morale (stabilită în sarcina apelantei părți responsabile civilmente, corespunzător culpei inculpatului de 50%) pentru fiecare dintre părțile civile în parte, este riguros dozată și în concordanță cu despăgubirile evaluate prin hotărâri anterioare în situații similare.

În ceea ce privește întinderea despăgubirilor în cazul decesului unui membru de familie, într-o familie în care relațiile erau armonioase, bazate pe afecțiune și ajutor financiar din partea victimei, jurisprudența anterioară instituie anumite repere. În acest sens, privind cuantumul stabilit pentru daunele morale, s-au pronunțat instanțele naționale, respectiv: Decizia nr. 536 din data de 9 aprilie 2015 pronunțată în Dosarul nr. x/4/2014 (nr. x/2015) al Curții de Apel București, secția I penală, prin care s-au acordat daune morale părților civile (părinții minorei decedate), în cuantum de câte 100.000 euro pentru fiecare în parte; Decizia penală nr. 893/A din 24 iunie 2015 pronunțată în Dosarul nr. x/4/2014 (nr. x/2015) al Curții de Apel București, secția I penală, prin care s-au acordat daune morale părții civile (tatăl minorului decedat), în cuantum de 30.000 euro, sentința comercială nr. 966 din 25 mai 2011 pronunțată în Dosarul nr. x/108/2010 al Tribunalului Arad, secția comercială, prin care au fost acordate daune morale reclamanților (părinții victimelor), în cuantum de câte 70.000 euro.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca nefondat, apelul declarat de partea responsabilă civilmente SC E. SA împotriva sentinței penale nr. 91 din 24 mai 2016 pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, privind pe inculpatul A.

Văzând disp. art. 275 alin. (2) și (6) C. proc. pen.

Sursa informației: www.scj.ro.

Accident de mașină. Ucidere din culpă. Daune morale. Apel (NCPP) was last modified: august 18th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.