ACADEMIA DE DREPT din Oradea (230 de ani de la infiintare)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Astăzi (04 iunie) a marcat pentru mine o dublă premieră – am lansat pentru prima dată patru titluri în același timp și am călătorit pentru prima dată în țară cu avionul.
Călătoria cu avionul a fost neașteptat de scurtă și cred că „voi recidiva” în această „întreprindere” mai ales având în vedere cele 10 ore cât durează călătoria cu mașina, până la Oradea.
Cele 4 lucrări lansate sunt ale unor autori orădeni: INFRACÞIUNILE DE CORUPÞIE ÎN CONTEXTUL REGLEMENTÃRILOR EUROPENE (Claudia-Florina Ușvat), FAPTA OMISIVÃ ȘI INCRIMINAREA EI ÎN LEGEA PENALÃ ROMÂNÃ (Carmen Adriana Domocoș), ADOPÞIA – DREPT ROMÂN ȘI DREPT COMPARAT (Oana Mihăilă) și PROCEDURA CONTRAVENÞIONALÃ, ediția. a III-a (Mircea Ursuța) (detaliile le puteti vizualiza la Evenimente)
Ca să revin, însă, aș vrea să va spun câteva lucruri despre ACADEMIA DE DREPT din Oradea.
A fost înființată în anul 1780 și este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România. Prin Decretul Regal din 4 mai 1874, Academia a fost transformată în Facultatea de Drept, cursurile având o durată de 4 ani, în cadrul facultății funcționând 8 catedre: Drept Roman, Drept Penal, Procedură Civilă, Drept Civil, Drept Comercial și Cambial, Drept Financiar, Drept Public și Drept Canonic.
Academia de Drept din Oradea a avut o importanță deosebită în viața culturală românească, personalități de prestigiu studiind și activând aici, printre care: Alexandru Roman, membru al Academiei Române, inițiatorul „Societății de lectură a fundației române studioase”, prima societate studențească română cu caracter național, Eugeniu Speranția, fondatorul primului curs de Filozofie a Dreptului, George Sofronie, strălucit profesor de Drept Internațional etc. Dintre cei mai renumiți absolvenți ai Academiei de Drept din Oradea amintim pe Emanuil Gojdu – fost deputat, dr. Aurel Lazăr – fost ministru, Gheorghe Pop de Basești, întemeietor al Partidului Național Român, organizatorul pedagogiei române în Ardeal, Vasile Mangra, episcop ortodox, dr. Gh. Plopu – prim președinte de secție la Înalta Curte de Casație din România.
Numai că în anul 1934, datorită condițiilor istorice, Facultatea de Drept, după un secol și jumătate de activitate neîntreruptă este transferată Facultății de Drept din Cluj-Napoca.
Învățământul juridic orădean se reia în anul 1992 prin intermediul specializării Drept din cadrul Facultății de Științe Economice și Juridice. Poate că acest lucru ar fi fost mult mai greu de realizat fără aportul cadrelor didactice de la Facultatea de Drept a Universității „Babeș Bolyai” – Cluj Napoca.
Începând cu anul 1995 ia ființă Facultatea de Științe Juridice ca entitate distinctă în cadrul Universității din Oradea, obține acreditarea în anul 1999, având în prezent două specializări: Drept și Administrație Publică.
Nicolae Cîrstea
Nicolae Cîrstea este, alături de Laura Cîrstea, fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC – PRO UNIVERSITARIA – EDITURA NEVERLAND, acum și al ujmag.ro.
A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din București, în anul 2001.
Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost agent de distribuție al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.
În prezent este director general al acestor companii.