Abuzul în serviciu, trimis la Parlament

6 iun. 2017
Vizualizari: 857

Fără îndoială cea mai importantă știre a ultimelor zile rămâne atentatul sângeros de la Londra. Cotidianul se oprește asupra acestul eveniment și scrie că: „a fost indentificat și cel de-al treilea terorist din Londra”.

„Atacatorul este un marocano-italian pe nume Youssef Zaghba, potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, preluat de Reuters. O sursă din serviciile de informații italiene a confirmat că cel de-al treilea atacator este născut dintr-o mamă italiancă și un tată marocan. Părinții săi au locuit o perioadă împreună, în Maroc, și când s-au despărțit, mama s-a întors în Italia și s-a stabilit la Bologna. (…) Luni, poliția britanică a dezvăluit identitatea a doi dintre cei trei autori ai atacului soldat cu șapte morți pe London Bridge și în Borough Market sâmbătă, ei fiind Khuram Butt și Rachid Redouane”, mai notează Cotidianul.

În România, Curtea Constituțională a dat verdictul în cazul abuzului în serviciu din dosarul fostei soții a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Curtea Constituțională a decis marți că este la latitudinea Parlamentului să impună un prag în cazul abuzului în serviciu, după ce a discutat excepția de neconstituționalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu, invocată de Bombonica Prodana, fosta soție a președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, au declarat oficiali ai CCR”, scrie Agerpres.

„Potrivit unor oficiali ai CCR, partea sesizării privind sintagma „îndeplinește în mod defectuos atribuțiile” în ceea ce privește abuzul în serviciu a fost respinsă ca inadmisibilă, deoarece Curtea s-a pronunțat, deja, în urmă cu un an pe această chestiune, când a stabilit că aceasta nu poate fi interpretată decât în sensul că îndeplinirea atribuției de serviciu se realizează prin „încălcarea legii”, mai arată jurnaliștii de la Agerpres.

Arhiva SIPA rămâne și la acest început de săptămână în atenția presei.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, susține într-un mesaj publicat pe Facebook că „problemele din justiție nu se discută în spatele ușilor închise”, după ce asociațiile magistraților au acuzat lipsa de transparență în adoptarea hotărârii de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA”, scrie Agerpres.

Agerpres mai menționează faptul că: „Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România i-au cerut recent premierului Sorin Grindeanu să revină asupra hotărârii de guvern propuse de Tudorel Toader privind desecretizarea arhivei SIPA, susținând că lipsa de transparență „renaște suspiciuni că Guvernul și majoritatea parlamentară doresc să folosească arhiva SIPA pentru șantajarea magistraților”.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, afirmă că: „este „absolut necesar” ca un reprezentant al instituției să facă parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA și precizează că CSM nu are cunoștință, până la acest moment, de conținutul hotărârii de guvern cu privire la desecretizarea acestei arhive adoptată miercuri”, mai notează Agerpres.

News.ro scrie azi despre greva magistraților de la Judecătoria Sector 3.

„Magistrații de la Judecătoria Sector 3 București protestează timp de două ore zilnic, începând de marți, reclamând că salariile lor sunt mici, comparativ cu salariile magistraților din tribunale sau curți de apel. (…) Magistrații sunt nemultumiți de coeficientul de salarizare aprobat de CSM, în comparație cu ceilalți judecători de la tribunale, curți de apel și instanța supremă, în unele cazuri diferențele salariale între judecători fiind și de 20.000 de lei pe lună”, notează News.ro.

În Parlament urmează să intre în plen Legea salarizării unitare.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți că va vorbi miercuri despre proiectul legii salarizării unitare a bugetarilor, atunci când va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. El a spus că a discutat pe forma finală a legii cu președintele Comisiei de muncă și cu ministrul muncii, Olguța Vasilescu”, arată Agerpres.

Mediafax redă o declarație a ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, care: „a declarat marți că bugetul poate suporta majorările salariale ce apar prin introducerea legii salarizării”.

„Primul ministru, Sorin Grindeanu, a declarat marți că impactul bugetar al legii salarizării este de aproape de 76 de miliarde de lei pentru 2018”, mai notează Mediafax.

O altă știre vine de la Guvern și se referă la impozitul pe gospodărie.

„Guvernul nu va renunța la impozitul pe gospodărie, a declarat marți prim-ministrul Sorin Grindeanu. Vor fi două sau trei etape de implementare, prima în ianuarie 2018. Asta va însemna globarizarea veniturilor în mai 2018, fără a se elimina reținerea la sursă pentru veniturile de natură salarială”, notează Mediafax.

În final, vorbim despre bogații Rusiei care renunță la rezidență.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cum s-a ajuns aici?

News.ro notează: „Unii dintre cei mai bogați oameni din Rusia au renunțat la dreptul de rezidență în țara lor, pentru a evita respectarea unei legi din 2014 care impune dezvăluirea activelor offshore, o practică prin care pot fi ascunse miliarde de dolari de autoritățile fiscale, au declarat oameni de afaceri citați de Reuters”.

Seară frumoasă!

Abuzul în serviciu, trimis la Parlament was last modified: iunie 6th, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: