Abuzul în serviciu

4 apr. 2017
Vizualizari: 1099

Deschidem Revista din această seară cu o nouă amânare la CCR.

„Curtea Constituțională a României a amânat marți pentru 27 aprilie pronunțarea în cazul sesizării Avocatului Poporului privind articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului”, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Agerpres prezintă demersul Avocatului Poporului: „Pe 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate”.

Potrivit Avocatului Poporului, citat de jurnaliștii de la Agerpres, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.

Tema zilei pare să fie Abuzul în serviciu.

Pornim de la un interviu oferit jurnaliștilor de la Antena 3 de către ministrul justiției.

În cadrul interviului menționat, „Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că în proiectul de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală nu va stabili niciun prag pentru abuz în serviciu”, notează Agerpres.

Ministrul justiției a explicat jurnaliștilor de la Antena 3 că nu va stabili un prag și va lăsa judecătorului libertatea de a decide: „Judecătorul are libertatea de apreciere, ține seama de personalitate, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunțe la UP, acel celebru 318 din Cpp. Eu, ca inițiator al proiectului de lege, nu pot să mă abat de la decizia CCR”.

De altfel, ministrul Tudorel Toader a anunțat că cel mai probabil marți va trimite la Guvern proiectul de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pus în acord cu deciziile Curții Constituționale, după care îl va pune în dezbatere publică.

Abuzul în serviciu este una dintre acuzațiile aduse de DNA managerului Spitalului Oftalmologic din capitală.

Agerpres scrie: „Monica Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, este urmărită penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzată de abuz în serviciu și conflict de interese”.

Jurnaliștii de la Agerpres mai adaugă: „Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice, a declarat luni, pentru AGERPRES, că nu a săvârșit niciun abuz în serviciu, precizând că are și o decizie de la Agenția Națională de Integritate, conform căreia nu este incompatibilă”.

O altă acțiune a DNA îl vizează pe Lucian Duță, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a controlului judiciar, cu fixarea unei cauțiuni de 4.500.000 de lei, față de Lucian Duță, la data faptelor președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale)”, scrie Agerpres.

Mediafax anunță că: „Deputații și senatorii sunt incompatibili cu exercitarea funcțiilor de președinte, vicepreședinte, director, administrator, membru al CA sau cenzor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990 care desfășoară „efectiv” activități comerciale, potrivit unei legi adoptate, marți, de Camera Deputaților”.

DC News scrie despre un transfer important: „Carmen Dan a confirmat, marți, că a depus o cerere pentru detașarea fostului secretar de stat în Ministerul Justiției, Oana Schmidt Hăineală, la Ministerul Afacerilor Interne”.

În final, consemnăm o reacție la auditul anunțat de ministrul Toader.

„Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, marți, referitor la auditul extern anunțat de ministrul justiției, Tudorel Toader, că este firesc ca Ministerul Public să fie tratat ca un tot unitar și că mai întâi ar trebui înțeles în ce constă acest audit”, scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Abuzul în serviciu was last modified: aprilie 4th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: