Abandonul de familie. Neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească (NCP, NCPP, Constituția României)

31 dec. 2020
Vizualizari: 636
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 585/2020

NCP: art. 378 alin. (1) lit. c); L. nr. 47/1992: art. 29 alin. (4); Constituția României: art. 1 alin. (5), art. 124 alin. (3) și art. 126 alin. (1) și (2); NCPP: art. 275 alin. (2), art. 339

Recurentul B. a atacat dispoziția instanței din încheierea recurată privind admiterea cererii de sesizare a Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 378 alin. (1) lit. c) C. pen.

Potrivit art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, sesizarea Curții Constituționale se dispune de către instanța în fața căreia s-a ridicat excepția de neconstituționalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părților, opinia instanței asupra excepției, și va fi însoțită de dovezile depuse de părți. Dacă excepția a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând și susținerile părților, precum și dovezile necesare. Odată cu încheierea de sesizare, instanța de judecată va trimite Curții Constituționale și numele părților din proces cuprinzând datele necesare pentru îndeplinirea procedurii de citare a acestora.

Potrivit dispozițiilor art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 republicată, „dacă excepția este inadmisibilă, fiind contrară prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanța respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curții Constituționale. Încheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanța imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunțare. Recursul se judecă în termen de 3 zile”.

Așadar, din interpretarea dispozițiilor legale incidente în cauză rezultă că pot fi atacate cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunțare la instanța imediat superioară numai hotărârile prin care s-a dispus respingerea cererii de sesizare a Curții Constituționale.

Or, în cauză, chiar dacă Curtea de Apel București, prin încheierea F din data de 11 septembrie 2020 a Curții de Apel București, secția a II-a Penală, pronunțată în dosarul nr. x/2020, a dispus atât respingerea cererii de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 339 C. proc. pen.. raportat la art. 1 alin. (5), art. 124 alin. (3) și art. 126 alin. (1) și (2) din Constituția Romaniei, ridicată de petenta A., în dosarul cu nr. x/2020, cât și admiterea cererii de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 378 alin. (1) lit. c) C. pen. raportate la prevederile art. 16 din Constituția României, cerere formulată de petenta A., în dosarul cu nr. x/2020, aflat pe rolul Curții de Apel București, recurentul B. a atacat dispoziția de admitere a cererii de sesizare a Curții Constituționale cuprinsă în încheierea recurată.

În consecință, având în vedere că pot fi atacate cu recurs doar dispozițiile instanței prin care este respinsă o cerere de sesizare a Curții Constituționale, precum și faptul că inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și în situația când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual, Înalta Curte, în baza art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 republicată, va respinge, ca inadmisibil recursul formulat de recurentul B. împotriva dispoziției de admitere a cererii de sesizare a Curții Constituționale formulată de petenta A., cuprinsă în încheierea F din data de 11 septembrie 2020 a Curții de Apel București, secția a II-a Penală, pronunțată în dosarul nr. x/2020.

În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga recurentul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Abandonul de familie. Neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească (NCP, NCPP, Constituția României) was last modified: decembrie 28th, 2020 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.