MEAT. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare

21 sept. 2021
Vizualizari: 526

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – MEAT (www.economie.gov.ro) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. I. Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 09 septembrie 2008, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. După articolul 4, se introduce un nou articol, articolul 41, cu următorul cuprins:

„Art.41. – (1) Orice anunț de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de vânzător pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.

(2) Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

(3) În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

(4) În cazul bunurilor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător ȋn această perioadă ȋnainte de data aplicării reducerii de preț.

(5) Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere prețul anterior, asa cum este descris la alin (2), este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.

2. Articolul 12 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art.12. (1) Neindicarea prețului pe unitatea de măsură potrivit art. 4 – 7, art.10 – 11 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei;

(2) Nerespectarea prevederilor art. 41 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.000 lei la 35.000 lei.

(3) După caz, următoarele criterii neexhaustive și orientative sunt luate în considerare pentru aplicarea de sancțiuni:

(a) natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării;

(b) orice acțiune întreprinsă de comerciant pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumatori;

(c) orice încălcare anterioară săvârșită de comerciant;

(d) beneficiile financiare dobândite sau pierderile evitate de comerciant datorită încălcării, dacă sunt disponibile datele relevante;

(e) sancțiunile aplicate comerciantului pentru aceeași încălcare în alte state membre, în cazurile transfrontaliere în care sunt disponibile informații cu privire la astfel de sancțiuni prin mecanismul instituit prin Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(f) orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstanțelor cazului” (…).

Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ pot fi depuse în termen de 10 zile de la data publicării (17 septembrie 2021) la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Pentru detalii cu privire la Proiect, Nota de fundamentare și Tabelul de concordanță, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MEAT. Proiect: O.U.G. privind modificarea Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării

 

MEAT. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare was last modified: septembrie 20th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.