92 de tone de aur în monedă – tezaurul României evacuat la Moscova

24 mai 2019
Vizualizari: 1087

Deschidem Revista din această seară cu un subiect captivant, adus în atenția publicului de Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu: tezaurul României de la Moscova.

„Despre Tezaurul evacuat la Moscova ar trebui să fie scrisă o carte simplă sau făcut un film pe care să-l trimitem la Viasat History fiind vorba despre istoria a 92 de tone de aur”, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, notează Adevărul.

„Cred că ar trebui să facem o carte simplă, cu fotografii clare, frumoase, sau un film pe care să-l ducem la Viasat History. Este istoria totuși a 92 de tone de aur în monedă. Până în Primul Război Mondial funcționa etalonul aur, nu lingouri, monede și rezervele de aur se țineau în monede. Deci în afară de valoarea aurului de 3 miliarde de euro mai este și un miliard în valoare numismatică”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres, mai scrie Adevărul.

„Guvernatorul BNR a menționat că «Dosarul Moscova II a fost făcut aici, la Banca Națională.  Nu avem absolut niciun dubiu.»,  iar acesta nu aduce elemente noi, doar completează informațiile din Dosarul Moscova I. Mugur Isărescu a spus că cele două dosare ridică o serie de întrebări”, mai arată Adevărul.

Din păcate, nu se întrevede vreo posibilitate clară o perspectivă clară de recuperare a Tezaurului României trimis la Moscova, a declarat, joi, pentru Agerpres, Ioan Scurtu, fost președinte al „Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial”.

„Relațiile dintre România și Rusia s-au tensionat în ultimul timp, iar în acest stadiu nu se poate întrevedea dacă vorbim de perspectivă. Eu nu văd în acest stadiu o perspectivă clară de recuperarea a Tezaurului României atâta vrem cât relațiile dintre cele două state nu sunt relații apropiate care să poată să ducă la un rezultat pozitiv… Eu constat că în ultima vreme relațiile s-au tensionat și din punctul meu de vedere fără un motiv serios din partea noastră care ne lăsăm angrenați într-o dispută care nu e a noastră. Germania, de exemplu, construiește Gazoductul cu Rusia, iar noi nu putem să facem comerț cu Rusia, ceea ce înseamnă că la nivelul de vârf al politicii românești se acționează într-un sens care după opinia mea nu are nicio șansă să ducă la un rezultat pozitiv prind recuperarea Tezaurului”, a spus Ioan Scurtu, în prezent președinte onorific al Secției Științe Istorice și Arheologice din cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, notează Agerpres.

Presa relatează azi că UDMR anunță suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului.

„UDMR nu va susține, începând de joi, nicio inițiativă sau măsură a Guvernului, iar până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”, anunță Uniunea, scrie Mediafax.

„În condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor. În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. (…) Începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situația cimitirului din Valea Uzului protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”, se arată în comunicatul UDMR, mai arată Mediafax.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov este cercetat într-un nou dosar.

„Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, pentru săvârșirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională, în legătură cu publicarea protocolului de colaborare între SRI și Parchetul General”, notează azi Agerpres.

„Potrivit  unor oficiali ai DIICOT, Vâlcov a fost pus sub acuzare încă din luna februarie, fiind citat de două ori pentru a fi audiat. Dosarul a fost deschis după ce Darius Vâlcov a postat pe Facebook, în august 2018, un protocol de colaborare între SRI și Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la «cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin», încheiat în decembrie 2016”, mai scrie Agerpres.

În finalul Revistei scriem despre Programul Rabla pentru electrocasnice.

„Programul Rabla pentru electrocasnice poate fi accesat de către orice cetățean, începând de vineri, 24 mai, iar bugetul pentru acest an este de 40 de milioane de lei, dublu față de anul 2018”, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

92 de tone de aur în monedă – tezaurul României evacuat la Moscova was last modified: mai 24th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: