4 milioane de români nu au un loc de muncă

10 nov. 2017
Vizualizari: 2053

Așa cum era de așteptat, modificările legilor Justiției, propuse de ministrul Toader, nu au primit aviz pozitiv din partea CSM.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, propunerile legislative de modificare a Legilor Justiției primite de la Camera Deputaților. (…) «Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 11 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observații s-au exprimat 7 voturi», se arată într-un comunicat al CSM”, notează Agerpres.

CSM va oferi publicului, probabil în zilele următoare, și argumentele, motivele care fundamentează avizul negativ acordat propunerii legislative amintite.

Cotidianul redă o declarație a procurorului general al României, Augustin Lazăr, oferită presei la finele ședinței de plen a CSM de ieri.

„«Rațiunea juridică și-a spus cuvântul. Era și de așteptat, pentru că deja aveam un vot negativ și era normal să fie așa. Eu cred că va conta acest vot, pentru că există o rațiune juridică și la fundamentarea actelor normative. Propunerile de lege ferenda trebuie făcute întotdeauna într-un mediu potrivit. Trebuie să fie o stare de calm, de dialog și de disponibilitate din partea tuturor și să vedem ce poate fi perfecționat și aceasta să fie de bună-credință, în așa fel încât cu toții să avem percepția că a putut ieși din procesul legislativ actul normativ cel mai potrivit pentru a satisface exigențele unei justiții independente, europene», a spus Lazăr”, notează Cotidianul.

„Procurorul general a adăugat că proiectul de lege propus de Camera Deputaților conține inițiative «absolut suprarealiste». «Noi, atunci când discutăm, trebuie să fie un dialog purtat cu aceleași arme și aceleași argumente ale rațiunii. Dacă unii folosesc argumente disproporționate, contondente, nu este în regulă. Acela nu este un dialog. Am spus foarte clar că există câteva dispoziții ale acestui proiect de lege foarte sever criticat de colegii noștri, cum este aceea privind direcția de investigare a pretinselor infracțiuni săvârșite de procurori și judecători. Așa ceva este absolut suprarealist, în condițiile în care există o criminalitate nesemnificativă», a mai spus procurorul general al României”, arată Cotidianul.

Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost declarată ieri neconstituțională, de către Curtea Constituțională a României (CCR). Curtea a admis sesizarea formulată de 50 de deputați USR, PMP și PNL.

„CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr important de amendamente, care au fost de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia care a stat la baza inițierii demersului legislativ. În acest mod, prima Cameră, cea de reflecție, a fost exclusă de la procesul de legiferare, care ar trebui să reprezinte opera întregului Parlament”, scrie Agerpres.

Recentele modificări ale Codului fiscal atrag în continuare criticile președintelui țării.

„Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, la Gala «Topul Național al Firmelor», un mesaj în care le spune oamenilor de afaceri că este inadmisibil ca ei nu își pot face planurile de business din cauza politicilor fiscale confuze, instabile și aflate parcă la discreția exclusivă a câtorva decidenți. Iohannis a mai arătat că este o mare nedreptate faptul că eforturile oamenilor de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice și că este cazul ca aceste practici să înceteze”, arată News.ro.

Toate deciziile și atitudinile liderilor politici nu numai că ne influențează viața de zi cu zi, dar sunt uneori și „taxate” în sondaje.

„Potrivit unui sondaj realizat de IMAS și dat publicității miercuri, Liviu Dragnea, Mihai Tudose și Klaus Iohannis au scăzut în ceea ce privește încrederea românilor”, scrie Cotidianul.

Potrivit Cotidianul, „Președintele PSD, Liviu Dragnea a pierdut, într-o singură lună, aproape patru procente. De la 18.7% în septembrie la 15% în octombrie. Mult mai bine decât Dragnea, stă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cel cotat în octombrie la 23%. Premierul Mihai Tudose a scăzut și el în ceea ce privește încrederea românilor. Și-a început mandatul cu o cotă de încredere de 24.7 % în luna iulie și a pierdut constant până în octombrie, când a ajuns la doar 18. (…) Președintele Klaus Iohannis a pierdut două procente într-o lună, respectiv de la 41.7% la 39.7%”.

Presa de azi prezintă și un raport interesant al BNR, care evidențiază una dintre problemele grave ale societății românești: șomajul.

„Aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă și nici nu desfășoară o activitate pe cont propriu, conform Raportului BNR asupra inflației, prezentat joi de guvernatorul Mugur Isărescu”, scrie News.ro.

Raportul oferă și alte detalii despre românii care nu lucrează:Dintre cei care nu lucrează, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale și postliceale sau o școală profesională, pe ambele categorii oferta fiind deja excedentară, consemnează documentul, a cărui concluzie este că gradul de necorelare între cerințele angajatorilor și oferta de forță de muncă disponibilă se accentuează, iar structura populației inactive limitează potențialul de detensionare al pieței muncii. O treime din populația inactivă este reprezentată de persoane în vârstă, mai dificil de (re)integrat, iar dintre tineri, numai 80% sunt la școală, ceilalți nefiind implicați în nicio activitate școlară sau lucrativă. Din rândul celor inactivi, fluxul celor care intră sau care reintră în activitate este aproape nul în ultimii șase ani”, mai indică raportul, arată News.ro.

Un raport, care explică multe dintre fațetele României de azi.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
4 milioane de români nu au un loc de muncă was last modified: noiembrie 10th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: