4 aprilie – Ziua Academiei Române

4 apr. 2018
Vizualizari: 1328

Este 4 aprilie, o zi în care România sărbătorește una dintre cele mai importante instituții care a contribuit esențial la consolidarea și progresul statului român: Academia Română.

Ziua Academiei Române este sărbătorită în fiecare an pe 4 aprilie, dată la care a fost instituită, în anul 2000, de către prezidiul Instituției, cu prilejul „Zilei Porților Deschise” de la Academia Română.

„Instituție de prestigiu, cu un istoric îndepărtat, a fost înființată 1/13 aprilie 1866, ca «Societate Literară Română», începându-și activitatea în anul următor, sub numele de «Societatea Academică Română». La 29 martie 1879, prin înalt decret, «Societatea Academică Română» a fost declarată institut național, sub numele de «Academia Română»”, scrie Agerpres, citând informații de pe site-ul oficial al Academiei Române, www.acad.ro.

În Justiție, desecretizarea Protocolului dintre Ministerul Public și SRI provoacă o serie de reacții, atât în rândul magistraților, cât și în cel al politicienilor și membrilor Guvernului.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) solicită Ministerului Public și Serviciului Român de Informații (SRI) să facă publice toate protocoalele sau înțelegerile de cooperare pe care le-au încheiat din 1990 până în prezent, spunând că justiția nu poate fi administrată după acte secrete, ca în perioada comunistă. Magistrații cer și Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) să publice toate hotărârile care au legătură cu justiția, pe care le-au emis după Revoluție”, scrie azi News.ro.

Mediafax consemnează azi o declarație a fostului președinte CCR, Augustin Zegrean, despre aceste protocoale, din care redăm un fragment: „Protocolul l-am citit și eu ca toată lumea, nu neapărat ce scrie acolo este atât de înspăimântător, ci faptul că el a existat și că a trebuit să se formeze echipele acelea mixte. Este prea mult… S-a sărit calul. Noi, mereu avem acest obicei, românii, de a sări mereu peste cal, ori într-o parte, ori în cealaltă, numai pe cal nu nimerim. Ce mă miră pe mine este faptul că toată lumea se arată foarte indignată și foarte mirată de existența acestui protocol…”.

Presa consemnează și declarația președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, fost premier la data semnării protocolului dintre Ministerul Public și SRI.

„Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marți, referitor la faptul că, în 2005, când s-au încheiat unele dintre protocoalele instituțiilor cu SRI, el era membru al Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că documentele nu au fost discutate în CSAT. El spune că, după 13 ani, nu își mai aduce aminte detalii, dar este necesar ca toate protocoalele să fie «scoase la lumină»”, notează azi Adevărul.

„«Poziția mea este una extrem de clară. Doresc desecretizarea oricăror documente care vizează o colaborare între aceste instituții. Așa cum am văzut din protocolul desecretizat săptămâna trecută, apar o serie de lucruri foarte clare și foarte grave, care demonstrează că principiile separației puterilor în stat, principiul funcționării independente a justiției au fost încălcate», a declarat Călin Popescu-Tăriceanu”, mai scrie Adevărul.

În România nu se desecretizează doar protocoale, dar și liste cu imobile cedate de către RA-APPS unor instituții publice.

„La Guvern, premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți, că a solicitat RA-APPS să desecretizeze lista pentru toate imobilele date către alte instituții, nu numai către Serviciul Român de Informații”, scrie Cotidianul.

Presa scrie astăzi și despre un alt subiect sensibil, „abuzul în serviciu”, și despre modul în care acesta este reglementat, consemnând o declarație a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pe această temă.

„Această chestiune (n.n. – abuzul în serviciu) va face obiectul dezbaterilor în Comisia specială care funcționează în Parlament. Eu am primit o serie de reacții, de păreri, de care, probabil, cei din comisie vor ține cont pentru că le voi transmite aceste puncte de vedere, dar nu știu să vă spun care va fi forma finală. Sper ca acest abuz în serviciu, care creează numeroase probleme pentru cei care lucrează în administrație, să fie reglementat într-un mod echilibrat și care să țină seama de cele mai bune practici europene. Nu știu dacă se va alege o soluție cu prag. Nu e vorba de redefinirea conceptului, cu toate că în alte alte țări, în Franța, dar și în alte țări, mi se pare că în Germania, nu există abuz în serviciu. Cred că trebuie o formulare mult mai precisă, exactă, bine definită, care să nu permită interpretări și abuzuri”, a afirmat marți, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, scrie Agerpres.

În finalul Revistei, vă semnalăm o expoziție importantă, pe care nu ar trebui să o ratați: „Comorile Egiptului Antic”.

„«Comorile Egiptului Antic», o expoziție inedită, va prezenta, în România, celebra mască a Faraonului Tutankhamon și mai multe mumii autentice, dar și fragmente dintr-un sarcofag, foi de papirus și bijuterii. Expoziția va putea fi vizitată până pe 21 iunie, la Biblioteca Națională a României, de luni până duminică, între orele 10.00-19.00”, ne informează DCNews.

Seară frumoasă!

4 aprilie – Ziua Academiei Române was last modified: aprilie 4th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: