4 ani de la incendiul de la „Colectiv“

31 oct. 2019
Vizualizari: 757

Ieri, românii au comemorat 4 ani de la tragedia de la „Colectiv”. În cursul serii, în capitală a fost organizat și un marș în memoria celor pierduți în incendiul de la clubul Colectiv.

„Aproximativ o mie de persoane au participat, miercuri seară, la un marș pe străzile Capitalei, pentru a comemora patru ani de la incendiul din clubul Colectiv. Unii dintre participanți au purtat bannere cu mesaje, prin care cer demisia șefului DSU, Raed Arafat. Marșul a fost deschis de un banner pe care scria: „Acceptăm lucruri de neacceptat”. Pe o pancartă de mari dimensiuni se poate citi: „#COLECTIV”, „Capul lui Arafat vrem!”, „Arafat – demisia” precum și o declarație a lui Raed Arafat din 2018: „Putem demonstra în orice secundă că intervenția de la Colectiv era în parametri. Chiar peste parametrii care ar fi putut să facă alte țări din jurul nostru”. Aproximativ o mie de persoane au pornit în marș, pe ploaie, din Parcul Unirii, unii dintre ei având în mâini candele aprinse. Pe traseul lor li s-au adăugat mai multe persoane. Ajunși în fața fostului club Colectiv, oamenii au aprins lumânări, iar unii dintre ei au îngenuncheat pentru a spune o rugăciune. Între participanții la marș se află și supraviețuitori ai incendiului din Colectiv și familii ale celor care și-au pierdut viața atunci. Participanții la manifestarea comemorativă s-au adunat, începând cu ora 18.30, în Parcul Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea, de unde au pornit apoi într-un marș pe traseul Parc Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversând intersecția Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Unirii – Pod Șerban Vodă – Splaiul Unirii – Str. Bucur – Piața Bucur”, relatează Adevărul.

În comisiile din Parlament au continuat ieri audierile membrilor cabinetului Orban.

„Audierile miniștrilor propuși de Ludovic Orban pentru a face parte din Guvern s-au terminat prin respingerea în comisii a trei dintre oamenii propuși pentru portofolii-cheie: Dezvoltare, Muncă și Finanțe. La audierile celor trei miniștri, social-democrații au lansat nenumărate atacuri, dar mai ales un val de ironii legate de lipsa de profesionalism a demnitarilor propuși. Premierul desemnat a subliniat că nu va retrage niciun ministru, care a primit aviz negativ la audieri și că nu acceptă evaluarea făcută de politicieni ca Lia Olguța Vasilescu sau Cătălin Rădulescu”, scrie Adevărul.

Adevărul scrie și despre audierea lui Cătălin Predoiu, propus de PNL pentru portofoliul de ministru al Justiției.

„Cătălin Predoiu a primit o susținere masivă, de 38 de voturi „pentru” și doar 12 „împotrivă”, cu toate că audierile au fost tensionate. PSD-istul Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice din Senat, l-a acuzat pe ministrul desemnat de «politicianism grețos» și i-a cerut să-și ia notițe de la juriștii PSD. Cu toate acestea, Predoiu a rămas calm și a răspuns întrebărilor mai mult de două ore”.

În provincie se discută deja despre schimbările pe care le va face noul guvern propus de PNL. Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a afirmat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Caracal, că prefecții și subprefecți vor fi schimbați în 48 de ore de la învestirea guvernului condus de Ludovic Orban, iar ulterior va începe evaluarea șefilor instituțiilor deconcentrate. Întrebat când ar urma să aibă loc schimbarea șefilor instituțiilor deconcentrate, după învestirea guvernului condus de Ludovic Orban, Rareș Bogdan a răspuns că foarte repede, prefecții”.

„ Pot să vă spun ceva: că foarte repede, prefecții, în secunda în care vom avea guvernul valid, Ludovic Orban și echipa domniei sale, cred că, sper din tot sufletul să nu treacă (…) mai mult de 48 de ore pentru a schimba toți prefecți și subprefecții, după care să evalueze fiecare șef de deconcentrate. Pentru că puterea PSD este periculoasă tocmai prin această încrengătură, pe care o au la nivelul tuturor instituțiilor statului, a spus Rareș Bogdan, scrie Agerpres.

Agerpres consemnează și o altă declarație a lui Rareș Bogdan în legătură cu personalul din sistemul bugetar, după cum urmează:

Dar vă asigur că noi nu dăm afară oameni doar pentru că au lucrat în vremea guvernării PSD. Nu. Dacă sunt slabi, dacă au avut lipsă de performanță, dacă au ajuns prin niște concursuri trucate, dacă s-au dovedit a fi captivi ordinelor primite de la partid și nu a slujirii cetățeanului, atunci vor pleca. Dacă sunt foarte buni și dacă se dovedesc competenți în pozițiile pe care le ocupă, vă asigur că nimeni nu vrea să îndepărteze competenții, vrea să atragă competenții. (…) Ca să fie lucrurile extrem de clare: vom face audit în fiecare instituție, în fiecare companie a statului, în fiecare minister, în fiecare instituție din subordine și vom vedea exact competențele și modul în care acești oameni au fost promovați și modul în care acești oameni au fost angajați. Vom face mai mult o redistribuire, pentru că sunt instituții în statul român unde este penurie de personal, unde e nevoie de angajați, și alte instituții supraîncărcate”, a mai declarat Rareș Bogdan.

Procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor, a declarat miercuri că președintele USR, Dan Barna, nu are calitatea de suspect sau de inculpat în vreun dosar instrumentat de procurorii anticorupție.

„Prezent miercuri la o dezbatere cu privire la investigarea fraudelor cu fonduri europene, Călin Nistor a fost întrebat de jurnaliști dacă Dan Barna are vreo calitate într-un dosar al DNA și dacă dosarul care îl vizează pe liderul USR a fost mutat la DNA Alba Iulia.
«Ca să discutăm despre un dosar care poartă numele unei persoane trebuie ca acea persoană să dobândească calitatea de suspect sau de inculpat. La acest moment, vă pot spune că persoana respectivă nu are calitatea de suspect sau de inculpat în vreun dosar al DNA (…). Nu am mutat niciun dosar la serviciul teritorial Alba», a răspuns Nistor”,
relatează Agerpres.

 

Seară frumoasă!

4 ani de la incendiul de la „Colectiv“ was last modified: octombrie 31st, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: