4.608.175 de buletine de vot pentru diasporă

20 nov. 2019
Vizualizari: 483

Dezbaterile organizate de președintele Iohannis și fostul premier Dăncilă sunt comentate pe larg în presa de astăzi. Pentru început, ne oprim asupra unor chestiuni luate în discuție în cadrul acestor dezbateri.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat ce părere are despre Secția specială pentru investigarea magistraților.

„În mâinile unor recunoscuți specialiști în materie, dintre care aș enumera Comisia de la Veneția, care spune că nu este nevoie de această Secție și că nu este bună, GRECO care spune că nu este nevoie de această Secție și trebuie desființată, în fine, MCV care spune că nu este nevoie de această Secție. Deci, dacă toți spun că: așa nu, eu sunt de părere că: așa nu. PNL este de părere că: așa nu. Și alte partide sunt de părere că: așa nu. Înseamnă că totuși, ne bazăm pe ceva. Eu sunt de părere că această Secție  nu trebuie să existe. Este un instrument care ușor poate fi transformat în ceva care se poate încerca un control neconstituțional asupra magistraților”, a declarat președintele Iohannis, relatează News.ro.

Fostul premier Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă își asumă asaltul asupra Justiției al PSD reflectat și în ultimul raport MCV?

„Nu-mi asum aceste lucruri. Nu l-ați văzut pe premierul Dăncilă cu un asalt asupra Justiției. Când ministrul Justiției a încercat să umble în Justiție am corectat acest lucru. Iohannis nu trebuie să intervină în Justiție pentru că trebuie să fie un model”, notează Adevărul.

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă, a declarat marți că președintelui Klaus Iohannis îi este teamă de „dialog autentic”.

„Văd teama de un dialog autentic, văd teama de întrebări, văd teama de adevăruri incomode pentru Klaus Iohannis. Am avut multe jigniri din partea lui Klaus Iohannis, am avut multe minciuni la adresa mea din partea lui Klaus Iohannis. Cred că o confruntare arăta, de fapt, cum suntem fiecare dintre noi, cum suntem pregătiți pentru funcția prezidențială, dar mai ales ceea ce am făcut în funcția pe care am deținut-o în statul român – Klaus Iohannis în cei cinci ani în care a fost președintele României, iar eu în cei un an și nouă luni în care am fost premierul României”, a mai spus Dăncilă, notează Agerpres.

Cum duminică românii sunt chemați la vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, ne oprim asupra unei informații din Cotidianul, legată de alegerile din diaspora, care se vor  desfășura între 22 și 24 noiembrie .

„Pentru cele 835 de secții de votare organizate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, 4.608.175 de buletine de vot și 2.866.260 de timbre autocolante cu mențiunea „VOTAT”. Aceste cantități sunt rezultatul informării de către misiunile diplomatice și consulare, la solicitarea Centralei MAE, cu privire la necesarul de buletine de vot și alte materiale pentru turul al doilea. Numărul de buletine de vot solicitat de misiuni pentru turul al doilea este mai mare cu 107.068 decât cel solicitat pentru primul tur. Odată cu buletinele de vot, MAE a expediat și celelalte materiale necesare votării în cadrul secțiilor de votare din străinătate: modele de liste electorale suplimentare, procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, modele de procese-verbale, ce trebuie completate în anumite situații specifice în cadrul procesului de votare”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Magistrații Tribunalului Timiș au emis marți seara mandat de arestare preventivă pe numele patronului firmei de dezinsecție, care a provocat tragedia din strada Mioriței din Timișoara.

„În cauză există indicii, că în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit Delicia Gastoxin, care are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanță foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, arată prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalului Timiș, Violeta Filip, într-un comunicat transmis Agerpres.

„Din cele 33 de persoane care rămân internate în urma tragediei de la Timișoara, 21 sunt copii, toate victimele aflându-se, în prezent, într-o stare bună. Ministerul Sănătății transmite că a demarat procedura de modificare a legislației în vederea creșterii rolului direcțiilor de sănătate publică în procesul de verificare a activităților cu produse biocide. (…)Toți pacienții sunt stabili, în stare bună, o parte din ei mai prezintă simptomatologie digestivă (greață, vărsături), dar rezultatele analizelor medicale sunt îmbunătățite, mai spune ministerul Sănătății”, mai scrie Adevărul despre situația victimelor accidentului de la Timișoara.

 Presa scrie azi că fostul șef de la Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de înșelăciune și uz de fals, pentru că s-ar fi folosit de documente false care atestau studii necesare angajării în companie.

„Decizia a fost luată de Judecătoria sectorului 1. Carașol a fost reținut marți. Procurorii Parchetului General au transmis marți, că în urma cercetărilor efectuate pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals, s-a luat măsura reținerii bărbatului la care au fost efectuate percheziții în cursul dimineții. Acesta este acuzat că, în mod fraudulos, a folosit, pentru angajarea în cadrul unei companii naționale de interes strategic, documente falsificate ce atestau, nereal, studii superioare necesare ocupării funcției. Prejudiciul în acest caz a fost stabilit la peste 460.000 de lei, iar pentru recuperarea lui a fost instituit sechestru asupra a două imobile și a unui cont bancar”, scrie Cotidianul.

Războiul Florin Cîțu – Eugen Teodorovici continuă.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a emis un proiect de hotărâre prin care propune schimbarea din funcția de guvernator din partea României la Banca Internațională de Investiții a lui Eugen Teodorovici. BII este banca fostului CAER, creată la inițiativa URSS”, mai notează azi Adevărul.

Seară frumoasă!

4.608.175 de buletine de vot pentru diasporă was last modified: noiembrie 20th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: