300 de focare de COVID-19 în România

7 aug. 2020
Vizualizari: 524

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, avertizează că, în acest moment, sunt peste 300 de focare de COVID-19 în țară.

„Noi am luat, am carantinat unele localități, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localitățile respective, chiar și recent. Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a spus șeful DSU, notează Radio Europa Liberă.

„Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, a avertizat secretarul de stat în MAI, citat de Radio Europa Liberă.

„«Multe dintre cele 300 de focare din țară „ sunt foarte delimitate, sunt sub control», fiind concentrate în azilele de bătrâni sau la diferiți agenți economici, dar și în anumite localități în care există trasmitere comunitară și unde s-a luat măsura carantinării, a precizat Raed Arafat”, mai arată Radio Europa Liberă.

Localitățile Seleuș și Moroda din județul Arad contestă carantina.

„Localitățile Seleuș și Moroda din județul Arad nu mai vor să fie în carantină, la 7 zile după ce aceasta a fost instituită. Primarul comunei din fac parte cele două sate, infectat și el cu COVID-19, consideră că măsura nu mai e potrivită, deoarece numărul de cazuri a scăzut deja”, scrie Libertatea citând Radio Europa FM.

„După ce comuna prahoveană Gornet a câștigat în instanță ridicarea carantinei, alte două localități vor să facă același lucru. Astfel, Primarul comunei arădene Seleuș, Cristian Branc, a anunțat, pe contul de Facebook, joi, că ordinul semnat de Raed Arafat, prin care s-au carantinat localitățile Seleuș și Moroda, a fost atacat la Curtea de Apel București. Edilul, care a fost și el bolnav de COVID-19, a declarat că a susținut măsura la început, dar acum consideră că nu mai e potrivită pentru că numărul îmbolnăvirilor a scăzut. Primarul Cristian Branc se află în prezent în izolare la domiciliu”, mai scrie Libertatea.

Conducerea DSP București se militarizează, scrie în presa de astăzi.

„Secretarul de stat colonel medic Ionel Paul Oprea va coordona Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Bucureștiului, a decis ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Decizia vine după numeroasele dovezi  care arată că la această direcție lucrurile nu funcționau.(…) Ministrul Nelu Tătaru l-a desemnat pe secretarul de stat col. medic Ionel Paul Oprea să preia, în cadrul atribuțiilor ce le deține la nivelul MS, coordonarea activității Direcției de Sănătate Publică București până la remedierea deficiențelor constatate la nivelul acestei instituții. Ministrul Sănătății a solicitat secretarului de stat și continuarea evaluării activității acestei instituții demarată de echipa condusă de directorul general Bogdan Nica. (…) Conform Ministerului Sănătății (MS), vor continua activitățile de identificare a infecției cu SARS-CoV-2 în cadrul Programului Național de prevenire, supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare”, notează Cotidianul.

„Am introdus decontarea testelor RT-PCR în programul național în luna martie a acestui an. Am pornit de la 1 centru în care se prelucrau probele și, după o muncă susținută de aproape 5 luni, am ajuns la peste 130 de centre de testare evaluate și încluse în program. Dorim o creștere a numărului de puncte de testare și o intensificare a activităților. Există un buget de aproximativ 200 milioane de lei pentru decontarea testelor RT –PCR care va fi suplimentat dacă este necesar”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, scrie Cotidianul.

În ceea ce privește situația din București, Ministerul Sănătății a alocat Direcției de Sănătate Publică București peste 50, 9 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR realizate în centrele acreditate din Capitală. Pentru realizarea plăților este necesar ca reprezentanții DSPMB să solicite deschiderea liniei de finanțare.

O altă știre din presă se referă la procesul fostei șefe DNA împotriva României, deschis la CEDO. După cum știm, CEDO a decis că fostei șefe a DNA i-au fost încălcate două drepturi fundamentale: la liberă exprimare și dreptul de acces la o instanță. În acest proces, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a hotărât să nu meargă mai departe în procesul câștigat, în primă instanță, de fostul procuror șef anticorupție, Codruța Kovesi, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva statului român.

„România folosește această oportunitate politico-diplomatică pentru a demonstra că lucrurile s-au schimbat la București și că actualul guvern este gata să-și asume toate consecințele pierderii procesului, adică schimbări de substanță în legislația care definește statul de drept și chiar modificări ale Constituției, multe dintre ele semnalate ca nereguli și de Comisia Europeană în Rapoartele anuale asupra justiției. Practic, în următoarele șase luni, România trebuie să trimită la CEDO un plan concret cu termene până la care se angajează să facă toate modificările legislative cerute pe Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, scrie Radio Europa Liberă.

Seară frumoasă!

300 de focare de COVID-19 în România was last modified: august 7th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: