170 de şcoli, grădiniţe şi facultăţi din Capitală, încadrate la clădiri cu risc seismic

29 oct. 2018
Vizualizari: 764

Deschidem Revista din această seară cu o problemă reală, amânată mulți ani de către autorități: reabilitarea clădirilor cu ritm seismic.

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență București a făcut un inventar al clădirilor cu risc seismic în Capitală. Raportul atenționează asupra faptului că «această situație nu reflectă realitatea, numărul acestor clădiri fiind mai mare, deoarece sunt multe instituții care nu au răspuns solicitărilor de a centraliza imobilele expertizate tehnic». În total, peste 170 de unități de învățământ, grădinițe, școli și facultăți sunt încadrate la clădiri cu risc seismic”, scrie azi Adevăruldupă ce sâmbătă noaptea, în România, a avut loc un cutremur de magnitudine 5,8 grade pe scara Richter.

„Cutremurul a avut loc în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la o adâncime de 200 de kilometri. Cutremurul s-a produs la ora 3.38, la o adâncime de 151 de kilometri, în apropierea orașelor: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) și Vălenii de Munte (53 km), potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP)”, scrie Mediafax.

Ulterior, cutremurul a mai avut două replici cu magnitudinea de 3,2, respectiv de 3,6 grade pe scara Richter.

Directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat pentru Mediafax „seismul de magnitudine 5,8, produs în Buzău și resimțit în Capitală, este cel mai puternic din ultimii 14 ani, precizând însă că nu sunt semne privind un cutremur major curând”.

Starea justiției din România rămâne unul dintre subiectele abordate de presa din România și nu numai.

„România ar putea întâmpina dificultăți în exercitarea președinției semestriale a Uniunii Europene (UE) anul viitor, în contextul în care se confruntă cu dificultăți pe plan intern în domeniul luptei împotriva corupției, și-a exprimat îngrijorarea, vineri, comisarul european însărcinat cu Justiția, ceha Vera Jourova, relatează The Associated Press”, citat de News.ro.

Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a transmis, vineri, un mesaj de susținere a lui Augustin Lazăr, în contextul demarării procedurii de revocare a acestuia din funcție.

„«În contextul declanșării procedurii de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, Adunarea Generală a DNA, întrunită la data de 26 octombrie 2018, la solicitarea a peste o treime din totalul procurorilor din cadrul DNA, în temeiul art. 9 alin. (2) din Regulamentul de Ordine Interioară, a exprimat susținerea comunicatului comun al Asociației Forumul Judecătorilor din România și Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor din data de 25 octombrie 2018», a transmis DNA într-un comunicat de presă”, scrie News.ro.

Cum în acest weekend am sărbătorit Ziua Europeană a Avocaților, avocații români vorbesc despre starea justiției și reclamă decredibilizare acesteia.

„(Avocatul român – n.r.) are o justiție decredibilizată datorită situației în care află în prezent, în condițiile în care a devenit justiția o armă a politicului și în care justiția este tratată de pe poziții politice și, pe de altă parte, legea e o lege care există, dar trebuie să fie și aplicată. […] Decredibilizarea justiției, care a devenit obiect de dispută politică, și nerespectarea strictă a legii privind profesia de avocat, încă insuficient cunoscută de către cei care trebuie să aplice legea, sunt cele două pericole care vulnerabilizează și în prezent profesia de avocat”, a afirmat, pentru Agerpres, președintele UNBR, Gheorghe Florea, la finalul unei mese rotunde cu tema „De ce sunt importanți avocații? Apărând apărătorii Statului de Drept”, organizate cu prilejul Zilei Europene a Avocaților.

Pagina externă a presei este deschisă astăzi de un nou motiv de discuții între Germania și Polonia.

„Președintele polonez Andrzej Duda a cerut din nou Germaniei, în acest weekend, compensații privind daunele din Al II-lea Război Mondial, scrie Politico”, citat de Adevărul.

„«Din punctul meu de vedere, subiectul despăgubirilor nu a fost tratat», a declarat Duda pentru Bild”, citat de Adevărul.

„«Polonia nu a fost despăgubită pentru daunele produse în timpul războiului», a afirmat Duda. Duda a făcut referire la o anchetă a parlamentului polonez, care a ajuns la concluzia că pierderile din timpul războiului nu au fost compensate. Interviul din Bild vine după vizita președintelui polonez la Berlin. Atunci, el s-a întâlnit cu președintele german Frank-Walter Steinmeier. Peste câteva zile, urmează întâlniri importante între oficiali germani și polonezi la Varșovia. Guvernul naționalist al Poloniei a crescut presiunea în ultimele luni privind despăgubirile, dar Germania susține că procesul despăgubirilor s-a încheiat de mult timp”, scrie Adevărul.

În finalul Revistei, dăm o veste bună românilor din vestul țării: compania feroviară de stat austriacă, Österreichische Bundesbahnen, va introduce din această iarnă trenuri directe din Viena către România, acestea urmând să ajungă în două orașe importante din vestul țării. Trenul va face legătura între Viena și Cluj-Napoca, via Oradea și Budapesta.

„Trenul se va numi «Transilvania», va avea doar vagoane ale Österreichische Bundesbahnen (OBB) și va circula începând cu 9 decembrie 2018. Cei 770 de kilometri dintre Cluj-Napoca și Viena sunt parcurși în 10 ore și 21 de minute. Zilnic, cele două orașe vor fi legate de un tren care va pleca din Cluj la ora 7.40 și va ajunge la Viena la ora 17.21. De acest tren vor beneficia și orădenii. Trenul ajunge la Oradea la ora 10.21, iar la ora 14.40 la Budapesta”, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
170 de școli, grădinițe și facultăți din Capitală, încadrate la clădiri cu risc seismic was last modified: octombrie 29th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: