[Concurs de eseuri] Ziua Europeană a Justiţiei Civile

2310       0
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Vineri, 23 octombrie 2015

Instanțele din România 

și

Sediul CSM

Update: [Comunicat de presă]

CSM a publicat comunicatul de presă cu privire la organizarea Zilei Europene a Justiției Civile, după cum urmează:

Cu ocazia Zilei Europene a Justiției, celebrată în întreaga Europă în data de 25 octombrie a fiecărui an, Consiliul Superior al Magistraturii și instanțele de judecată organizează mai multe activități destinate a apropia justiția de cetățeni, pentru a-i ajuta să fie mai bine informați despre drepturile lor și modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi.

[Concurs de eseuri]

În cadrul acestor evenimente, Consiliul Superior al Magistraturii lansează, în premieră, un concurs de eseuri cu tema „Justiția prin ochii tinerilor”, destinat elevilor de liceu din București.

Scopul concursului este de a identifica perspectiva tinerilor de liceu asupra justiției în vederea dezvoltării unor programe de educație juridică în școli, adecvate pentru acest nivel de învățământ.

Sunt invitați să participe elevii liceelor din București. Eseul va avea cel mult trei pagini scrise cu font Times New Roman de 12, la rând de 1.5, fără adaos de spațiu după paragraf. De asemenea, va conține o pagină de copertă care să indice: titlul eseului, numele și prenumele autorului, adresa de e-mail, numărul de telefon, numele liceului, precum și acordul de publicare a materialului pe pagina web a Consiliului, la adresa www.csm1909.ro . Eseurile trebuie să fie originale, scrise de o singură persoană și să nu fi fost publicate.

Premiul concursului constă într-o sesiune de educație juridică susținută de reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii în liceul la care învață elevul câștigător.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Câștigătorul va fi ales de către un juriu format din reprezentanți ai Consiliului, în conformitate cu respectarea temei și originalitatea materialului.

Elevii care doresc să participe la concurs vor transmite eseurile în formatul menționat pe adresa de e-mail: csm-presa@csm1909.ro până la data de 2 noiembrie 2015, inclusiv.

Câștigătorii vor fi anunțați la finalul lunii noiembrie 2015 pe site-ul CSM.

[Vizite la sediul CSM]

De asemenea, în data de 23 octombrie 2015, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii din București, Calea Plevnei nr. 141B, sector 6, vor fi primite grupuri de studenți din cadrul Facultăților de Drept ale universităților acreditate, interesați de activitatea justiției și a Consiliului.

Facultățile de Drept interesate de acest program pot transmite lista participanților (maximum 15 studenți pentru fiecare facultate) la adresa de e-mail csm-presa@csm1909.ro până la data de 21 octombrie 2015. Aceste manifestări sunt deschise și pentru reprezentanții mass media, care vor confirma participarea în aceleași condiții.

La aceeași dată, cetățenii interesați sunt așteptați să participe la evenimentele organizate de instanțele judecătorești din întreaga țară cu ocazia Zilei Europene a Justiției, care vor fi anunțate pe paginile web ale fiecărei instanțe.     

Ziua Europeană a Justiției este sărbătorită începând cu anul 2003 la inițiativa comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene și este destinată cetățenilor, studenților și persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul justiției, scopul activităților desfășurate fiind de a aduce justiția în atenția acestora  și de a reaminti că aceasta este un serviciu pentru cetățeni.


Plenul CSM  a aprobat organizarea evenimentelor ocazionate de Ziua Europeană a Justiției Civile în data de 23 octombrie 2015 prin invitarea în instanțe și la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a cetățenilor, reprezentanților mass-media și a unor grupuri organizate de elevi și studenți de la instituțiile de învățământ din localitate.

Celebrarea Zilei Justiției Civile are ca rațiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiția este în primul rând, și cel mai important, un serviciu pentru cetățeni care le dă dreptul de a-și rezolva disputele private și de a-și afirma drepturile.

Ziua Europeană a Justiției Civile reprezintă o oportunitate pentru sistemele judiciare de a-și face cunoscută activitatea, cu plusurile și minusurile acesteia, și un bun prilej pentru cetățenii Europei de a se informa asupra felului în care funcționează organele judiciare și a modului cum se desfășoară procedurile judiciare.

CSM transmite următoarele recomandări instanțelor judecătorești, în vederea organizării evenimentelor ocazionate de Ziua Europeană a Justiției Civile în data de 23 octombrie 2015, în măsura în care acestea nu afectează activitatea curentă a instanțelor:

• crearea de grupuri de judecători și grefieri în fiecare instanță, în măsura în care este posibil, care să organizeze și să asigure buna desfășurare a manifestărilor dedicate Zilei Europene a Justiției Civile din data de 23 octombrie 2015;

• invitarea unor grupuri organizate de elevi și studenți, acolo unde este cazul, de la instituțiile de învățământ din localitate, precum și asigurarea liberului acces al publicului în zonele de interes ce prezintă relevanță pentru activitatea instanței, fără a perturba activitatea instanțelor;

• organizarea unor prezentări, pentru cei interesați, cu privire la circuitul dosarelor, etapele procesuale până la soluționarea unor cauze, modalitatea de lucru a personalului instanței, ori alte aspecte relevante privind actul de justiție;

• publicarea unor comunicate de presă prin care să se sublinieze semnificația Zilei Europene a Justiției Civile și prin care să se aducă la cunoștința publicului evenimentele organizate de fiecare instanță cu ocazia acestei zile;

• implicarea voluntară a judecătorilor, în măsura posibilității, în activități de educație juridică în școli sau la instanțe (în cadrul cărora se poate discuta cu elevii, de ex., despre accesul liber la justiție, justiția juvenilă, traficul de droguri, drepturile copilului, reguli de conduită în instanță, cariera juridică etc.) – conform listei judecătorilor voluntari implicați în proiectul de educație juridică asumat prin Protocolul MJ-MEN-CSM-PÎCCJ;

• organizarea, dacă este posibil, a unor concursuri de eseuri cu diverse teme legate de justiție, pentru elevi de liceu și studenți;

• organizarea, dacă este posibil, a unor procese simulate și dezbateri pentru elevi și studenți;

• prezentarea unor date statistice relevante din activitatea instanțelor (de ex. prezentarea unor statistici pe ultimul an cu privire la primele 5 – 10 tipuri de cauze civile soluționate de instanțe la nivel de județ);

• organizarea oricăror altor activități, în condițiile legii, ce vor avea ca scop prezentarea activității instanțelor și a magistraților.

CSM a aprobat următoarele măsuri în ceea ce privește organizarea evenimentului la sediul Consiliului:

• înființarea unui comitet de organizare la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, care să ajute la buna organizare a evenimentului în cadrul instituției;

• transmiterea către instanțe (tipărirea și distribuirea urmând a se realiza pe plan local, în funcție de posibilitățile material ale acestora) a variantei electronice actualizate a unor materiale de prezentare (ex. Organigrama Consiliului Superior al Magistraturii, Organizarea sistemului judiciar din România, Admiterea în magistratură, Prezentarea Zilei Europene a Justiței Civile);

• invitarea unor grupuri de câte 15 studenți de la Facultatea de Drept a Universității București, precum și de la facultățile de drept ale universităților Titu Maiorescu, Nicolae Titulescu și Dimitrie Cantemir sau ale altor universități acreditate și care își exprimă dorința de a participa la acest eveniment, urmând să fie postat un anunț în acest sens pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii;

• lansarea unui concurs de eseuri cu tema „Justiția prin ochii tinerilor” adresat liceenilor din București, premiul constând într-o sesiune de educație juridică în liceul la care învață elevul câștigător;

• organizarea unor prezentări pentru vizitatori, pe teme specifice activității Consiliului Superior al Magistraturii;

• desemnarea unor reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii care să răspundă întrebărilor invitaților la eveniment.

Sursa informației este ordinea de zi soluționată a Plenului CSM din data de 13 octombrie 2015 (www.csm1909.ro).

[Concurs de eseuri] Ziua Europeană a Justiției Civile was last modified: octombrie 20th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: