Ziua deciziilor

9 feb. 2017
Vizualizari: 1843

Curtea Constituțională a României (CCR) a discutat ieri cererile președintelui Klaus Iohannis și ale șefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict între puterile statului, în urma adoptării O.U.G. privind modificarea Codurilor penale. „Curtea Constituțională a României a stabilit miercuri că nu există conflict juridic de natură constituțională între puterile statului”, notează Agerpres. Despre această decizie relatează pe larg și Universul Juridic.

„Guvernul a acționat legal în sfera lui de competență de a emite ordonanțe de urgență”, a declarat Valer Dorneanu, precizând că „nu există un conflict de natură juridică între Guvern și Parlament sau Guvern și puterea judecatorească”, scrie HotNews.

B1TV a anunțat ieri despre excluderea din magistratură a cunoscutei judecătoare Camelia Bogdan, decizie a noului CSM, care poate fi atacată cu apel.

„CSM a decis miercuri excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, judecătorul care a condus completul de la Curtea de Apel București ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în Dosarul ICA. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Decizia vine după ce aceasta a fost judecată în speța în care a fost acuzată de Mugur Ciuvică de incompatibilitate. Concret, Camelia Bogdan, pe vremea în care făcea parte din completul de judecată din dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii se constituise parte civilă, a fost sponorizată de același minister pentru un curs de două săptămâni la Poiana Brașov”, notează B1TV.

Rămânem în actualitatea juridică cu o informație, care vine de la Parchetul General. „Procurorul general, Augustin Lazăr, a renunțat miercuri la procesul deschis împotriva Guvernului în legătură cu O.U.G. nr. 13 de modificare a Codurilor penale”, notează Agerpres.

Ieri, în Parlament, a fost pusă în dezbatere moțiunea de cenzură intitulată: „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”.

„Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri că, deși moțiunea de cenzură depusă de liberali reprezintă un drept constituțional, ea nu mai are obiect”, notează jurnaliștii de la Agerpres.

Agerpres scrie și despre discursul din Parlament a președintei PNL, Raluca Turcan, inițiatoarea moțiunii.

„Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că moțiunea de cenzură este o sancțiune politică la adresa unui comportament de guvernare inacceptabil, susținând că „Noaptea ca hoții” a devenit sloganul guvernării Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu”, scrie Agerpres.

În replică, potrivit aceleași agenții de presă, „Președintele Camerei Deputaților, liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că moțiunea de cenzură depusă la Parlament de PNL și USR este doar o notă de subsol la discursul slab și răutăcios al șefului statului, Klaus Iohannis”.

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a declarat miercuri că: „Guvernul Grindeanu și-a pierdut încrederea, pentru că a pus „interesele” șefului de partid în fața intereselor țării”, notează Agerpres.

Agerpres scrie că: „Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că parlamentarii formațiunii se vor abține la votul pe moțiunea de cenzură”.

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu a fost respinsă la votul din plenul reunit al Parlamentului.

„161 de parlamentari au votat în favoarea demiterii, 8 voturi împotrivă, în timp ce 33 de persoane s-au abținut, dar moțiunea a picat, deoarece numărul celor care au votat în favoarea moțiunii nu a îndeplinit cvorumul necesar, fiind necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari”, notează B1TV.

Printr-un comunicat transmis miercuri Agerpres, MAE informează că: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a evidențiat, în cadrul întrevederilor avute la Bruxelles, necesitatea amendării Codurilor penale în vederea punerii acestora în acord cu deciziile Curții Constituționale din România, aspect relevat și în recentul raport MCV publicat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie”.

HotNews scrie despre aniversarea SIE, instituție care a împlinit ieri 27 de ani de la înființarea sa. Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj arătând că Serviciul de Informatii Externe, reprezintăuna dintre cele mai avansate linii de apărare a statului român și a intereselor sale”. „Aveți un rol deosebit de important în apărarea democrației și a statului de drept”, a mai transmis șeful statului, în mesajul său, după cum notează HotNews. 

O altă informație este prezentată de Cotidianul și referă la colaborarea României cu forțele NATO.

„Militari din Forțele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității flancului estic al NATO, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, anunță Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat”, notează Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

DC News scrie și despre un acord Turcia-SUA, ambele state NATO, în privința continuării luptei împotriva Statului Islamic în Siria.

„Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și omologul său american, Donald Trump, au fost de acord în timpul unei discuții telefonice marți seara ca Turcia și SUA să acționeze împreună în orașele siriene Al-Bab și Raqqa controlate de gruparea Statul Islamic (SI), au declarat, miercuri, surse oficiale turce”, arată DC News

Ultima știre pe care o consemnăm se referă la Admiterea în magistratură 2017, pe care o puteți citi pe portalul Universul Juridic.

„Concursul se organizează pentru ocuparea unui număr de 85 posturi de judecător la judecătorii și 43 posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii”, anunță Universul Juridic, oferind detalii despre modul de organizare al acestui examen.

După 8 zile de proteste și o moțiune de cenzură respinsă în Parlament, guvernul Grindeanu rămâne la Palatul Victoria.

Bună dimineața!

Ziua deciziilor was last modified: februarie 8th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: