Voturile

14 dec. 2016
Vizualizari: 1332

După anunțarea rezultatelor finale, președinta PNL a recunoscut victoria PSD și a anunțat că își pune mandatul la dispoziția partidului.

Însă, de această înfrângere usturătoare nu este vinovată Alina Gorghiu.

Nici nu ne propunem să găsim vinovații. Cei în măsură să o facă sunt membrii PNL.

Analiza internă din cadrul PNL va stabili exact care au fost greșelile campaniei noiembrie 2016. Analiștii explică înfrângerea PNL printr-o serie de amânări și trimiteri la Curtea Constituțională a legilor prin care se majorau salariile bugetarilor și se anulau peste 100 de taxe, legi scoase din sertar și servite de majoritatea PSD-ALDE guvernului Cioloș, pe ultima sută de metri a parlamentarilor în funcție.

Posibil că guvernul Cioloș, din calculele sale, a înțeles că nu ar fi bani pentru toate aceste creșteri salariale și pentru anularea taxelor, în consecință, le-a amânat încercând să explice publicului că de fapt este doar un joc al PSD.

Din păcate, bugetarii indiferent dacă simpatizează sau nu dreapta, știu că fără majorarea salariilor masa lor va fi mult mai săracă.

Altfel spus, prin amânarea majorărilor și anulărilor de taxe, guvernul Cioloș a stricat bucuria bugetarilor.

În lipsa unor comunicatori buni, guvernul a căzut în capacana parlamentului, pregătită de stânga politică.

500.000 de voturi pierdute de dreapta s-ar putea regăsi doar aici.

Diaspora în general vota și ea dreapta.

Sunt de notorietate victoriile lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis, bazate în mod hotărâtor pe votul diasporei.

Cetățenii români din Republica Moldova, care locuiesc în cadrul republicii sau în Europa, au fost oarecum dezamăgiți de alegerile din propria lor țară, unde Igor Dodon a spulberat visurile unioniștrilor și au fost mai puțin interesați de votul de duminică.

Poate o vizită la Chișinău sau un mesaj special pentru moldovenii din întreaga lume, care sunt și cetățeni români ar fi stimulat o prezență mai bună a acestora la vot și automat ar fi adus voturi în plus dreptei.

Singurul care a interacționat cu cetățenii moldoveni în campanie a fost Traian Băsescu. Trecerea pragului electoral de către PMP este și rezultatul votului cetățenilor români din Republica Moldova.

Cetățenii români care au călătorit în afara țării în scop turistic sau de afaceri, mulți dintre ei simpatizanți ai dreptei, nu au putut vota la ambasade sau consulate. Și aici, dreapta a mai pierdut niște voturi.

Mai mult, foarte mulți cetățeni români care locuiesc în străinătate, la rude, la prieteni, fără a avea viză de flotant și ei votanți ai dreptei, nu au putut vota de această dată.

Votul prin corespondență nu a fost nici pe departe semnificativ, așa cum anticipau unii. Mai mult, s-au înregistrat și disfuncționalități din cauza poștei sau procedurilor destul de laborioase și insuficient explicate.

Numărul mare de români din străinătate, în mare parte electorat al dreptei, nu s-a simțit reprezentat și în viitorul parlament, numărul de mandate alocat diasporei fiind prea mic în comparative cu bazinul electoral din străinătate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În România, electoratul dreptei a vrut să profite de weekend, de pârtiile de ski recent deschise, odată cu primele ninsori și a mers la munte.

Nici acești electori nu au putut vota, dacă destinația de vacantă aleasă nu a fost în județul de reședință.

Nici campania electorală nu a mai semănat cu cele din anii trecuți.

Modificarea legii electorale, interzicerea panotajului outdoor vine să se răzbune pe cei comozi dintre politicieni, care nu întâmplător sunt în dreapta politică. Partidele de stânga folosesc de mai mulți ani cu succes tehnica discuțiilor individuale, din ușă în ușă cu fiecare potential votant. Nu același lucru putem spune despre dreapta politică.

Pentru liderii PNL a fost dificil să explice, într-o singură lună de zile, de ce au luat decizia să susțină guvernul Cioloș, (care ia și măsuri nepopulare, pe lângă cele bune), de ce nu propune pentru postul de premier un membru al propriului partid, de ce Dacian Cioloș nu vrea să intre în partid.

PNL venea după o perioadă extrem de dificilă, în care a trebuit să armonizeze cererile foștilor liberali cu cele ale foștilor PDL-iști în stabilirea listelor.

Simțind faptul că personalități ale vieții publice, neimplicate politic sau vedete tv ar putea dinamiza votul în favoarea partidului, PNL a încercat să-i aducă pe liste. Evident, unii membri nu au văzut cu ochi buni acțiunea liderilor și s-au considerat nedreptățiți.

USR, fiind un partid nou, cu oameni noi, un partid în formare, a beneficiat de entuzismul începutului. În interiorul partidului a existat o mai mare coeziune și chiar fără a avea sedii sau filiale în întreaga țară, a reușit să creeze imaginea unui partid serios, care e pe val.

Fără bisericuțe, cu intelectuali care se cunoșteau și se respectau între ei, USR a devenit tentant pentru simpatizanții fostului PNL, nemulțumiți de numeroasele transformări ale partidului.

Mulți dintre aceștia i-au și votat, diminuând scorul PNL.

Retragerea lui Blaga din funcția de copreședinte, din cauza anchetei, poate fi cauza votului în favoarea PMP a unor foști simpatizanți ai fostului PDL.

Am putea spune că astfel s-a produs, într-o oarecare măsură, o canibalizare a dreptei, voturile unor simpatizanți PNL sau foști PDL, mergând, fie spre noul USR, fie spre PMP.

Este clar că există o criză de lideri pe eșicherul dreptei politice.

Criza a început odată cu plecarea lui Crin Antonescu și pornirea întregului proces de transformare a partidului, care a urmat plecării liderului liberal .

PNL-ul Alinei Gorghiu nu a facut altceva decât să deconteze în acestă campanie toate pierderile, greșelile de comunicare din ultimii ani.

Păcat de efort!

Bună dimineața!

Voturile was last modified: decembrie 13th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: