Facultatea de Drept a Universității din Oradea, o poziție fruntașă

31 ian. 2017
Vizualizari: 2679
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bine v-am găsit, d-le decan Valentin Mirișan, în această nouă etapă a Maratonului Facultăților de Drept. Bine am găsit Facultatea de Drept a Universității din Oradea!

Valentin Mirișan: Bine ați venit la noi, la Oradea. Ne bucurăm în mod deosebit, suntem chiar onorați de prezența dumneavoastră aici. Noi suntem o facultate care lucrează cu Universul Juridic de mulți ani și avem de gând să continuăm această activitate, inclusiv cu studenții.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru acest prim cuvânt de bun venit. D-le decan, cum se situează Facultatea de Drept în interiorul Universității din Oradea? Câți studenți aveți? Cum sunt studenții Facultății de Drept din Oradea?

Valentin Mirișan: Fără falsă modestie, Facultatea de Drept din Oradea se situează pe o poziție fruntașă. Este o facultate pe plus din punct de vedere financiar, pe plus și din punct de vedere didactic și chiar științific. Suntem pe plus din punct de vedere financiar de mulți ani de zile, aproape de la înființarea Facultății de Drept din Oradea. Avem, în prezent 700-800 de studenți în total, din care 150 de masteranzi pe domenii de specialitate. Ce să vă spun, suntem între primele patru facultăți din Universitatea din Oradea care lucrează pe plus și nu pe minus, financiar vorbind.

Nicolae Cîrstea: Vorbeam cu un domn secretar de stat în Ministerul Educației în guvernul Cioloș și constatam că finanțarea este principala problemă în mediul universitar. Constatați această problemă și la Oradea?

Valentin Mirișan: Este o problemă și la Universitatea din Oradea, este o problemă și pentru facultățile care sunt pe plus; o problemă cu finanțarea. În condițiile în care noi ne-am descurcat și am avut concurență la Facultatea de Drept, despre care am date mai multe și nu vreau să mă refer la întreaga universitate, evident. În aceste condiții, noi am reușit să avem concurență pe locurile bugetate, să ne ocupăm locurile cu taxă. Am avut și noi o problemă, să nu trăim cu impresia că facultatea o duce extraordinar de bine. Avem și probleme, cu administrația publică, unde nu avem numărul de locuri. Dar, repet, ne salvează Dreptul, unde avem concurența și de unde aducem și banii, și bugetați, și din taxă.

Nicolae Cîrstea: De ce ar alege un licean Facultatea de Drept a Universității din Oradea?

Valentin Mirișan: Am avut în urmă cu o lună de zile o întâlnire cu elevii de la liceele din zonă. I-am adus chiar la un curs. Întâmplător a fost că era la mine, la Drept penal. Ei, cum să faci ca un curs de Drept penal să fie chiar drăguț pentru elevii dintr-un liceu, care nu știau ce aveau de urmat și ce vor face când vor ajunge la Drept. I-am convins, cred – eu și alți colegi din facultate –, că e bine să urmeze Facultatea de Drept, din Oradea, evident, din cadrul Universității din Oradea. Și se vor înscrie, cu siguranță, și în acest an la admiterea în facultate și pentru aceste considerente, că suntem destul de convingători și pentru elevi. Am convins-o chiar și pe diriginta care a fost împreună cu ei, să se înscrie la Drept.

Nicolae Cîrstea: Cu ce v-ați dori dumneavoastră să rămână un student al facultății dumneavoastră după cei patru ani de facultate?

Valentin Mirișan: Să rămână cu profesia de jurist. E o gamă largă de activități pe care le poate desfășura. Să fie bine pregătit profesional, că până la urmă reușește să intre în profesie, într-un fel sau altul. Aș avea chiar exemple elocvente, aș spune eu. Din 1993 până în prezent, noi avem peste 6000 de studenți care profesează în domeniul juridic, din care foarte mulți magistrați – judecători, procurori –, avocați, notari, consilieri juridici. Îi văd, mă întâlnesc cu ei la fiecare pas. Acum trebuie să aveți în vedere că am o vârstă și nu mai știu care este studentul, care este procurorul – că toți sunt tineri –, care este judecătorul, avocatul sau notarul cu care dau ochi. Dar mă mândresc cu ei și, sigur, în același timp accept că și anii au trecut peste mine, din moment ce sunt atât de mulți.

Nicolae Cîrstea: Ce ne puteți spune despre corpul profesoral al facultății de Drept?

Valentin Mirișan: Avem o echipă puternică, foarte tânără – 26 de cadre didactice titulare care fac față cerințelor din domeniul juridic. O dovadă este faptul că, dacă vă uitați în biblioteca noastră veți vedea cărțile profesorilor noștri, multe publicate la Universul Juridic.

Nicolae Cîrstea: Pe 22 decembrie ministrul Dumitru a semnat un ordin privind accederea și evoluția în mediul universitar a cadrelor didactice – foarte multe criterii care sunt schimbate. Nu știu dacă ați apucat să parcurgeți, dacă v-ați format un punct de vedere?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Valentin Mirișan: Mi-am format un punct de vedere pentru că am văzut proiectul, după aceea am văzut și actul emis de ministru. Criteriile s-au înăsprit, dar eu nu spun că nu pot fi trecute. Chiar ieri am verificat, în cadrul facultății, pentru că pregătim concursurile de promovare pe funcții didactice, și avem destule cadre didactice care îndeplinesc deja criteriile pentru profesor și pentru abilitare. Și pe domeniul penalului, și pe domeniul Dreptului civil. Ceea ce înseamnă că, chiar dacă acest ordin este mai aspru, criteriile sunt mai puternice, poate că și performanțele vor fi mai mari, avem cadre care îndeplinesc aceste condiții, după aceste criterii. Drept dovadă că săptămâna aceasta și viitoare organizăm niște concursuri pe post de conferențiar.

Nicolae Cîrstea: D-le decan, vă mulțumesc pentru această discuție. Vă doresc succes dumneavoastră, studenților dumneavoastră, colegilor care sunt cadre didactice și sper să ne revedem curând cu alte discuții interesante și să aprofundăm mai multe chestiuni universitare.

Valentin Mirișan: Și eu vă mulțumesc că ați venit la Oradea. Eu mă bucur nespus, că nu ne-am văzut de mult, dar ne-am auzit sau am ținut legătura în scris și prin cărți. Vreau să vă spun că în curând trimit contractul semnat pentru o carte – Drept penal parte generală, pe care o finalizez acum – la Editura Universul Juridic, unde am publicat și până acum. Și mă bucur că ați venit aici și pentru faptul că ați luat legătura cu studenții și cu asociația ELSA, din care și eu fac parte, pentru că, de când m-am retras din magistratură, am devenit un fel de membru ELSA senior. Vă mulțumesc foarte mult.

Facultatea de Drept a Universității din Oradea, o poziție fruntașă was last modified: ianuarie 31st, 2017 by Valentin Mirișan

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice