UNJR solicită Guvernului o dezbatere publică înaintea modificării legii penale

18 ian. 2017
Vizualizari: 2058

Guvernul ar fi adoptat astăzi un O.U.G. care aducea o serie de modificări importante în legislația penală prin care ar urma să fie grațiate o serie de pedepse, au declarat surse guvernamentale pentru Hotnews.ro. Pe lângă grațiere, Guvernul ar fi intenționat să modifice legislația în ce privește abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului.

Adoptarea respectivei ordonanțe a fost infirmată de șeful statului, dl Klaus Iohannis, care participă la ședința Guvernului: „Sunt doi elefanți în cameră și nimeni nu vorbește despre ei: Ordonanța de grațiere și cea de modificare a codurilor penale. Evident că și despre ele am discutat cu premierul de dimineață, mi-a spus ca discuția avusese loc cu anumiți colegi din guvern. El mi-a spus că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni. Subliniez și sper să fiu în asentimentul premierului, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nici o ședința de guvern”.

În reacție, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită Guvernului Grindeanu să nu adopte nicio ordonanță de urgență care vizează activitatea autorității judecătorești, cum ar fi modificarea Codurilor, fără ca aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică și fără să fi fost transmisă către CSM, spre avizare.

👍Vezi și: Punctul de vedere al PÎCCJ privind proiectele de modificare NCP și NCPP și pentru grațierea unor pedepse

UNJR atrage atenția asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute pe data de 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justiției, Florin Iordache, acesta și-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultări cu corpul magistraților, în vederea asigurării unei legislații clare, coerente și previzibile.

De asemenea, în ceea ce privește necesitatea punerii în acord a Codului Penal și a Codului de Procedura Penală cu deciziile Curții Constituționale, Ministrul Justiției a cerut sprijinul asociațiilor profesionale ale magistraților, urmând ca acestea să contribuie cu propuneri într-un termen rezonabil.

Adoptarea în secret a unei ordonanțe de urgență care să modifice Codurile contravine flagrant bunei credințe și deschiderii asumate de noul Ministru al Justiției la întâlnirea cu asociațiile profesionale ale magistraților, crează confuzie și pune magistrații în situația de a aplica imediat dispoziții legale imprevizibile.

Magistrații înțeleg necesitatea punerii în acord a legislației actuale cu deciziile Curții Constituționale, însă subliniază că acest proces trebuie făcut în mod pe deplin transparent, cu respectarea normelor constituționale și legale de procedură legislativă, incluzând solicitarea avizului prealabil al CSM, conform prevederilor legale.

👍Vezi și: Punctul de vedere DNA privind proiectele de modificare NCP și NCPP și pentru grațierea unor pedepse

UNJR atrage atenția Guvernului Grindeanu că adoptarea în secret a unei ordonanțe de urgență ce privește activitatea autorității judecătorești ar constitui un derapaj constituțional extrem de grav. O asemenea practică ar ignora cu desăvârșire CSM-ul, adică instituția abilitată să analizeze, în condițiile avizului consultativ, atât conținutul actului normativ, cât și consecințele adoptării sale.

Ca atare, UNJR solicită Guvernului Grindeanu să pună în dezbatere publică orice proiect de act normativ și să solicite avizul CSM, atunci când actul normativ în cauză privește activitatea autorității judecătorești.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a subliniat că poziția sa de principiu în discuțiile și demersurile referitoare la aceste probleme este următoare: „Nu sunt de acord să punem în discuție probleme legate de amnistie, dar nu exclud o discuție despre grațieri, însă nu pentru infracțiuni grave, care privesc corupția, evaziunea, alte infracțiuni majore”, a spus, pentru Mediafax, premierul României.

UNJR solicită Guvernului o dezbatere publică înaintea modificării legii penale was last modified: ianuarie 19th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: