Un proiect legislativ de amploare nu poate să fie unul viabil atunci când, premeditat, se ignoră mediul universitar

27 feb. 2016
Vizualizari: 2352
Nicolae Cirstea

Nicolae Cîrstea: Stimate domnule profesor Flavius Cosmin Costaș, sunteți inițiatorul și promotorul proiectului TAX FORUM desfășurat recent la Cluj-Napoca, vineri 19 februarie 2016. Cum s-a conturat ideea acestui proiect?

Cosmin Costaș: Am participat la finalul lui octombrie la Conferința Națională de Drept Fiscal de la București. Am discutat atunci cu colegii mei Ciprian Păun și Vladimir Marinescu să încercăm organizarea unei conferințe de drept fiscal. La începutul lui noiembrie 2015 s-a născut conceptul CLUJ TAX FORUM, concept pe care l-am materializat, deocamdată, în conferința din 19 februarie 2016.

Cosmin Costaș

Nicolae Cîrstea: 300 de participanți plătitori la o conferință profesională reprezintă un succes important în București și cu atât mai mult la Cluj-Napoca. În 2013 am organizat la rându-ne o conferință RRDP la GRANDIN HOTEL ITALIA, unde am avut 150 de participanți. La conferința de la GRAND HOTEL NAPOCA ați reușit să aveți alături un număr dublu de participanți. Făcând o analiză la cald, care credeți că au fost atuurile care au adunat atâția colegi la conferință?

Cosmin Costaș: Într-adevăr, interesul pentru această conferință a fost semnificativ, am fost nevoiți ca în ultimele zile să refuzăm vreo 20 de participanți. Cred că ideea noastră de conferință de drept fiscal, într-o vreme în care barourile reiau temele terne ale „noilor” coduri, civile și penale, a fost foarte bine receptată, mai ales că dreptul fiscal preocupă tot mai mulți practicieni. Ne-am promovat intens pe o rețea de socializare și în special printre tineri, ceea ce a conferit popularitate CLUJ TAX FORUM.

Nicolae Cîrstea: Pe lângă cele comunicate, credeți că locația, promovarea, experiența ca participant în sală și susținerea logistică au un rol important în buna desfășurare a unui asemenea eveniment?

Cosmin Costaș: Cred că întreaga conferință a fost foarte bine organizată, echipa noastră de la Royal Events din Cluj-Napoca a muncit mult ca totul să iasă bine. Am preferat o locație mai apropiată de centrul orașului, care să ne permită și organizarea unor momente de socializare, în completarea părții științifice. Nu ascund faptul că, împreună cu colegii mei, am încercat să corectăm toate lucrurile care nu ne-au plăcut la alte conferințe. Feed-back-ul nostru ne spune că am lucrat bine.

Nicolae Cîrstea: Am remarcat că au susținut evenimentul nu numai parteneri de pe plan local, dar chiar și din alte zone/orașe. Ce credeți că a atras această susținere din partea acestora?

Cosmin Costaș: Noi încercăm să dezvoltăm CLUJ TAX FORUM nu doar ca o simplă conferință, ci și ca un concept, care să permită colaborarea practicienilor, oamenilor de afaceri, universitarilor. Cred că filosofia noastră a fost bine înțeleasă de partenerii pe care echipa noastră i-a cooptat, iar aceștia au acceptat să-și asocieze imaginea cu noi, chiar dacă eram la primul eveniment. Sperăm să continuăm, avem deja solicitări din partea colegilor avocați, practicieni în insolvență sau din partea unor societăți de prestigiu să replicăm evenimentul la Galați, Tg. Mureș, Arad sau Bistrița.

Nicolae Cîrstea: Care au fost temele care au suscitat cele mai aprinse discuții?

Cosmin Costaș: Fiecare temă pare să fi suscitat discuții. E și normal să fie așa, pentru că fiecare speaker a avut un discurs cu o puternică amprentă personală și cu multe probleme de maxim interes puse în discuție. Personal, cred că aspectele referitoare la protecția datelor personale au generat și vor genera în continuare foarte multe discuții.

Nicolae Cîrstea: Profesorul Radu Bufan, avocatul Luisiana Dobrinescu, colegii Ciprian Păun, Vladimir Marinescu, Tudor Vidrean-Căpușan, Sergiu Golub au fost speakerii evenimentului. Experiențe, mod de expunere și interacțiune cu sala diferite. Ce înseamnă pentru dvs. să moderați un eveniment în care aveți asemenea invitați?

Cosmin Costaș: Îmi place să cred că am avut în sală un Dream Team al dreptului fiscal. Întreaga mea gratitudine se îndreaptă spre colegii care au reușit să găsească un pic de spațiu în agenda lor încărcată, fără vreo recompensă materială, pentru CLUJ TAX FORUM. Cred că o bună parte din aprecierile colegilor sunt generate tocmai de calitatea speakerilor și de prestația lor, una de zile mari.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi, în opinia dvs., atuurile și minusurile noii legislații/noilor coduri fiscale?

Cosmin Costaș: Ca de obicei, avem coduri făcute pe genunchi, rescrise sau renumerotate de persoane sau echipe cu totul necunoscute. Un proiect legislativ de amploare nu poate să fie unul viabil atunci când, premeditat, se ignoră mediul universitar. Din fericire, am avut colegi asociați mediului de business, în special din capitală, care au încercat să mai îndrepte ceva, dar, per ansamblu, a fost prea puțin. Sigur, unele aspecte negative au fost corectate de la 1 ianuarie 2016, dar suntem încă departe de codurile fiscale europene moderne.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dvs. de vedere, există un echilibru între contribuabil și Fisc, între interpretarea în favoarea sau în defavoarea contribuabilului a acestor noi reglementări?

Cosmin Costaș: În prea puține rânduri, aș spune. Sigur, sub presiunea celor două Curți – CJUE și CEDO –, legiuitorul face concesii în favoarea contribuabililor. Rămâne însă o disproporție uriașă între cei doi actori principali din dreptul fiscal. Iar nevoia de reformă sub acest aspect se simte, de pildă, în ceea ce privește colectarea, transmiterea și utilizarea datelor personale în cursul controalelor fiscale.

Nicolae Cîrstea: Dacă ați fi factor de decizie, care ar fi reglementările fiscale pe care le-ați promova și susține pentru a deveni lege?

Cosmin Costaș: După cum spuneam și în discursul meu de la conferință, avem nevoie urgent de o reglementare a regulilor procesului fiscal. Este domeniul vădit deficitar și aici aș interveni eu.

Nicolae Cîrstea: Activitatea publicistică în calitate de coautor al cursului de DREPT FINANCIAR și DREPT FISCAL de aproximativ 10 ani, de editor al revistei TAX MAGAZINE, de coordonator al comentariului recent al CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ și, probabil, în curând, al CODULUI FISCAL se pare că v-a acaparat în ultimii ani. O considerați o datorie sau o finalizare necesară a experiențelor ca avocat și profesor, un mod de a împărtăși mediului juridic o bogată expertiză?

Cosmin Costaș: Eu încerc să mă implic în cât mai multe proiecte și să-i catalizez și pe alții să facă la fel. Cred că filonul meu universitar îmi dictează acest lucru, iar nevoia de structură pe care mi-o impune practica mă ajută de asemenea. Ar fi un imens păcat să țin sub cheie ceea ce pot scrie.

Nicolae Cîrstea: Din toamna anului 2015, odată cu pensionarea domnului Profesor Mircea Ștefan Minea, sunteți titularul disciplinei Drept financiar, respectiv Drept fiscal, la Universitatea Babeș-Bolyai. Este onorantă, naturală sau este o oportunitate această nouă poziție?

Cosmin Costaș: Eu mi-am respectat întotdeauna predecesorii și am preferat să aștept momentul potrivit pentru a prelua ștafeta de la Profesorul Mircea Ștefan Minea. Nici nu putea fi altfel, pentru că Profesorul mi-a fost deopotrivă mentor și prieten. În fața unui om cu un caracter deosebit, nu pot decât să mă înclin cu respect și să încerc, atât cât pot, să-l fac să fie mândru de mine.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru disponibilitate și pentru răspunsurile dvs.!

Un proiect legislativ de amploare nu poate să fie unul viabil atunci când, premeditat, se ignoră mediul universitar was last modified: februarie 26th, 2016 by Costaș Cosmin Flavius

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Costaș Cosmin Flavius

Costaș Cosmin Flavius

Este partener şi co-fondator al societăţii civile de avocaţi Costaş, Negru & Asociaţii, conferenţiar universitar doctor Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept – discipline: Dreptul finanţelor publice, Contencios fiscal, Introduction to European Tax Law (nivel licenţă) şi Probleme ale fiscalităţii naţionale şi europene, European & Comparative Tax Law (nivel master).
A mai scris: