Un examen la magistratură, la avocatură sau în alte profesii juridice, nu înseamnă numai nota obținută la un examen final

5 iul. 2016
Vizualizari: 1609
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Profităm de prezența noastră la Craiova pentru a sta de vorbă cu dl prof. univ. Ion Turculeanu, vicepreședinte al Uniunii Barourilor din România și fost decan al Baroului Dolj pentru două mandate. Domnule profesor, se apropie, iată, examenul de licență, admiterea în profesiile juridice. Profităm de această calitate, pe care o aveți, dublă – și de cadru didactic, dar și de președinte al Uniunii Naționale a Barourilor. Aș vrea să vă întreb cât de pregătiți sunt studenții de la Craiova pentru a accede în profesia de avocat.

Ion Turculeanu: Bună ziua. Mă bucur că vă revăd. Întrebare interesantă: Cât de mulți sau cât de bine sunt pregătiți absolvenții Facultății de Drept din Craiova în vederea următoarelor examene, îndeosebi cel de la magistratură și de la avocatură. Sigur că barometrul aș putea să spun că sunt notele lor. Dar nu este foarte simplu să spui că numai notele sunt un barometru. Pentru că în fapt un examen la magistratură, la avocatură sau în alte profesii juridice, nu înseamnă numai nota obținută la un examen final sau la un examen de semestru sau de an. Un asemenea an comportă nu numai cunoștințe deosebite, stăpânire de sine, foarte multe calități pe care trebuie să le aibă un absolvent.

Eu cred că absolvenții Facultății de Drept din Craiova sunt pregătiți pentru asemenea examen, pentru că noi avem grijă din timpul anilor să-i pregătim pentru aceste examene. Și am să vă dau un exemplu. În vremea când eram decan al Baroului Dolj, de fapt la sugestia studenților, a uneia din asociațiile lor, am inițiat un program care se numește și acum „O săptămână avocat”. I-am pregătit, de fapt, pentru ce? Pentru examenul de intrare în profesie, care să le trezească și sentimentul a ceea ce vor deveni ei, odată intrați în profesia de avocat. Ce înseamnă, de fapt, „O săptămână avocat”, care acum s-a transformat în două săptămâni avocat, pentru că ei au spus că este insuficient. Înseamnă a vedea ceea ce face zilnic, două săptămâni, un avocat. Și în felul acesta, prezența la examen nu este determinată numai de cunoștințele profesionale, este determinată și de conștientizarea a ceea ce vei deveni prin promovarea acestui examen.

Vă dau numai un exemplu, ca să vedeți că, în opinia mea, studenții sunt pregătiți, pentru că nu numai programul și proiectul acesta pe care îl derulează ei împreună cu Baroul Dolj îi ajută – sunt și alte programe și alte proiecte pe care le derulează cu diverse instituții din orașul nostru, din regiunea noastră, care au ca activitate, activitate juridică.

Nicolae Cîrstea: Sunteți în acest moment la vârful acestei structuri a avocaturii românești, în calitate de vicepreședinte. Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un viitor avocat.

Ion Turculeanu: Îmi este foarte greu să spun ce calități ar trebui să aibă un absolvent de facultate de Drept pentru a fi un bun avocat; dar de una sunt sigur: Cred că trebuie să aibă vocație.

Nicolae Cîrstea: Suntem, de asemenea, în preajma examenelor de licență. Sunteți unul dintre profesorii care sunteți apreciat în rândurile studenților. Din interacțiunea dumneavoastră cu studenții, către ce profesie își doresc să acceadă? Magistratură, avocatură, alte profesii juridice?

Ion Turculeanu: Sigur că majoritatea doresc magistratura. Profesia de judecător, de procuror dă un statut special, dă o siguranță, din toate punctele de vedere și, evident că cei care sunt foarte bine pregătiți își doresc să ajungă magistrați. Să știți, însă, că în ultimul timp am constatat că foarte mulți se duc și către profesii, să zic așa, către alte profesii. În primul rând, evident, către avocatură, apoi către activități de grefieri, executori. Deci aș putea spune că s-a mărit paleta activităților. Dacă la un moment dat toată lumea își dorea magistratură, am constatat cu o plăcută surprindere, că absolvenții facultăților de Drept doresc să desfășoare diverse activități nu numai cele care implică cunoștințe juridice, dar inclusiv activități de manager, de funcționar public. Sigur că toate acestea implică cunoștințe juridice, dar nu pot fi folosite în același fel cum le folosește un judecător sau un avocat. Dar lucrul acesta nu face decât să certifice că un absolvent al facultății de Drept poate să facă cu succes toate aceste activități, nu numai cele care se desfășoară pe baza activităților, cum le spuneam, juridice.

Nicolae Cîrstea: În acest moment în mass-media românească sunt reflectate tot felul de puncte de vedere care au legătură cu profesia de avocat, cu problemele care sunt ridicate, cu punctele de vedere exprimate la nivel național și chiar local. Îmi pare că profesia s-a consolidat și începe să aibă un discurs unitar. Cum vedeți dumneavoastră lucrurile?

Ion Turculeanu: Același sentiment l-am avut și eu. O plăcută surpriză a fost pentru mine reacția tuturor sau majorității barourilor, inclusiv a Comisiei permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România. Dar, revenind la problemă, cred că este o problemă artificială și ea este, lăsând la o parte acest caracter, este născută din neștiință și din necunoașterea a ceea ce se întâmplă în Europa. Dacă cei care vorbesc de avantajele create de noua lege sau de modificările legii avocaturii, ar fi citit legislația țărilor membre ale Uniunii Europene, și-ar fi dat seama că, de fapt, nu este decât o dorință de a intra și noi într-o normalitate care se regăsește în țările civilizate și în care noi încă nu am intrat pentru că, nu uitați, legea noastră este făcută în 1995, este prima lege după dictatura comunistă și foarte puține modificări esențiale au fost făcute după aderarea României la Uniunea Europeană.

Repet, lipsa de informații și de cunoaștere ne face uneori să ieșim în spațiul public și să exprimăm păreri și opinii care nu sunt argumentate.

Un examen la magistratură, la avocatură sau în alte profesii juridice, nu înseamnă numai nota obținută la un examen final was last modified: iulie 6th, 2016 by Ion Turculeanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice